Jak spotřebovat zeleninovou úrodu ze zahrádky? Máme ty nejchutnější recepty, jak s ní naložit a nejen ji naložit

1. srpna 2021 • 00:00

Zelenina by rozhodně neměla chybět v žádném pestrém jídelníčku. Jestliže patříte ke šťastlivcům s bohatou zeleninovou úrodou, pak jistě oceníte několik tipů na neotřelé a chutné recepty z plodů vaší zahrádky. Od pomazánek přes polévky až po hlavní chody, které musíte zkusit ještě dnes!

Ředkvičky

Spotřebovat je můžete na grilované čínské zelí pak choi s ředkvičkami s originální lehce pikantní zálivkou. Zdravou večeři si nejlépe vychutnáte s posypkou z ančoviček, mandlí, piniových oříšků a toastového chleba. K chuti přijde i čočkový salát s ředkvičkami a fetou, který je lehký a hotový za pár minut. Z ředkviček lze připravit také skvělou a rychlou tvarohovou pomazánku.  

Rajčata

Rajčata na zahrádce nesmí chybět u žádného správného pěstitele. V kuchyni s nimi vykouzlíte hotové zázraky. Vyzkoušejte k obědu italskou polévku z pečených rajčat s bazalkou nebo jednoduché těstoviny s pečenými rajčaty. Také s rajčaty plněnými masem sklidíte zaručené ovace. Mile překvapí populární francouzský slaný koláč zvaný quiche s čedarem a rajčaty!  

Okurky

Už jste slyšeli o okurkové polévce? V létě tato pochoutka zaručeně potěší. Osvěžující a syté, to jsou krůtí bochánky s okurkovou salsou, které hravě zvládnete i na grilu. Inspirovat se můžete také asijskou kuchyní. Okurkový salát se skleněnými nudlemi, doplněný o krevety, arašídy a chilli pastu si zamilujete. Ať to zní jakkoliv nevěřícně, okurky lze využít i při pečení dortu. Limetkový dort s okurkou je lehký, vláčný a okurkový zvenčí i zevnitř.  

Cukety

Z cukety vytvoříte snadno dozlatova opečené cuketové placičky, které můžete podávat s jogurtovým dipem. Skutečnou delikatesou jsou cukety plněné vepřovým masem. Vyzkoušet můžete také vegetariánskou verzi s kuskusem. Do půl hodinky jsou hotové grilované cukety s bulgurem. Servírujte samotné nebo jako přílohu. Méně známá je cuketová pomazánka s česnekem, chilli papričkami a petrželkou.  

Kedlubny

Máte bohatou úrodu kedlubnů a už nevíte co s nimi? Zapomeňte na všemi známé kedlubnové zelí a vsaďte na plněné kedlubny s cibulovou omáčkou. Přesvědčte se sami, že takovou dobrotu jste ještě nejedli. Neobvyklé a originální zpracování nabídnou gratinované kedlubny s kapustou. Zároveň se dají využít i na kedlubnový salát s fenyklem, jenž je zkrátka neodolatelný.  

Květák

Bez květákových pokrmů, léto jako by nebylo. Krom klasického smaženého květáku s domácím dipem se můžete pustit do pikantního květáku pečeného vcelku. Takové květákové makarony vás nejen báječně zasytí, ale také si řádně pochutnáte. Květáková polévka s cizrnou vám zase připomene vzpomínky na prázdniny u babičky.          

Mrkve

Mrkvové placičky si oblíbí i ti nejmenší. Dospělé strávníky oslníte glazovanými barevnými mrkvemi restovanými spolu s medem a pomerančovým džusem. Neobvyklá pochoutka poslouží i jako příloha k masu a dalším pokrmům. Pro milovníky polévek přijde vhod dokonale jemný mrkvový krém.

Rozhodně také za ochutnání stojí zeleninové chipsy >>>

Autor: DF