Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři, které zasytí a zahřejí

4. prosince 2023 • 05:01

Přemýšlíte nad dobrou večeří, jejíž příprava nezabere moc času a bude jí plný hrnec, takže třeba vydrží i na další den?  A která vás v sychravých a mrazivých dnech krásně zahřeje? Zkuste hustou vydatnou polévku plnou zeleniny, ale i dalších skvělých ingrediencí. Máme pro vás tipy na vynikající polévky od pondělí do pátku.

Na co se můžete těšit: 

Pondělí: Krémová kuřecí polévka s mrkví

Úterý: Rajčatová polévka s krutony

Středa: Fazolová polévka se zeleninou

Čtvrtek: Pórková polévka s krutony

Pátek: Cizrnová polévka s chilli a sezamem

Chutnat vám určitě bude i klasická čočková polévka>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Krémová kuřecí  polévka s mrkví

Krémová kuřecí polévka s mrkví Krémová kuřecí polévka s mrkví • Autor: iStock

Suroviny:

  • 100 g másla
  • 200 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 300 g uvařeného kuřecího masa
  • 150 g mrkve
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele

Postup:

1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme česnek, promícháme a necháme ho rozvonět.

2. Cibulový základ zaprášíme moukou a restujeme asi půl minuty. Pak přilijeme studený vývar, promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň a vaříme nezakryté asi 15 minut. Občas promícháme.

3. Přilijeme smetanu, opět přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme ještě asi 5 minut.

4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí a pepřem. Přidáme do ní maso nakrájené na kousky a oloupanou mrkev nakrájenou na půlkolečka a ještě krátce povaříme, dokud mrkev nezměkne.

5. Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou.

Úterý: Rajčatová polévka s krutony

Rajčatová polévka s krutony Rajčatová polévka s krutony • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • hrst čerstvé bazalky
  • asi 2 lžíce cukru nebo medu
  • 2 krajíce chleba na krutony
  • zakysaná smetana na doplnění

Postup:

1. V hrnci na troše olivového oleje zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme, dokud cibuli nezačnou zlátnout okraje. Pak přidáme stroužky česneku nasekaného najemno a necháme rozvonět. Pozor, česnek se nesmí  spálit, jinak zhořkne.

2. Přidáme rajčata a promícháme. Vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut.

3. Mezitím připravíme krutony. Plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj chleba nakrájený na kostičky a pečeme asi 5 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud chleba nezačne zlátnout.

4. Z polévky vyjmeme bobkový list, rozmixujeme ji a vmícháme nasekanou čerstvou bazalku. Dochutíme ji podle potřeby solí a pepřem, a je-li příliš kyselá, přidáme trochu cukru nebo medu.

5. Polévku rozdělíme do misek a podáváme ji s krutony a zakysanou smetanou na zjemnění.

Středa: Fazolová polévka se zeleninou 

Fazolová polévka se zeleninou Fazolová polévka se zeleninou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 plechovky sterilovaných bílých velkých fazolí
  • 1 velká mrkev
  • 2 velké brambory
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • špetka majoránky
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme asi na 1cm kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme česnek a opět ho necháme zesklovatět. Přidáme mrkev a ještě chvíli orestujeme. Nakonec přidáme brambory a fazole, vše zalijeme vývarem, přidáme majoránku, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a necháme vařit asi 15 minut, dokud není zelenina měkká.

3. Nakonec můžeme část zeleniny rozmixovat tyčovým mixérem, aby se polévka zahustila, ale není to nutné. I tak je polévka vydatná a hustá. Podáváme ji s chlebem. 

Čtvrtek: Pórková polévka s krutony

Pórková polévka s krutony Pórková polévka s krutony • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 velký pórek
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 brambory
  • špetka muškátového oříšku
  • 200 ml smetany na vaření
  • mletý pepř
  • sůl

Krutony:

  • 2 starší rohlíky nebo housky
  • 1 lžíce másla
  • špetka tymiánu

Postup:

1. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. 

2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pórek, lehce ho orestujeme, zalijeme horkým vývarem a vaříme asi 10 minut.

3. Pak přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a muškátový oříšek, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut do změknutí brambor.

4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme do ní smetanu, krátce prohřejeme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. 

5. Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky, orestujeme je v pánvi na másle dozlatova, ochutíme tymiánem a podáváme k polévce. 

Pátek: Cizrnová polévka s chilli a sezamem

Cizrnová polévka s chilli a sezamem Cizrnová polévka s chilli a sezamem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 plechovky cizrny ve slaném  nálevu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • mletý pepř
  • sůl
  • špetka mletého chilli
  • 1 lžíce sezamu

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme máslo a krátce na něm opečeme římský kmín, až se rozvoní. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme ho zrůžovět. Nakonec přidáme kurkumu a cizrnu, kterou jsme slili a propláchli studenou vodou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a vaříme asi 25-30 minut.

2. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém a dochutíme ji špetkou chilli, případně i solí nebo pepřem. Rozdělíme ji do misek nebo talířů, každou porci posypeme sezamem a můžeme podávat.

TIP: Pokud chcete polévku ozvláštnit, přidejte do ní nakonec pár kapek citronové šťávy.

Video se připravuje ...

Autor: PL