Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři, které zasytí a zahřejí
Přemýšlíte nad dobrou večeří, jejíž příprava nezabere moc času a bude jí plný hrnec, takže třeba vydrží i na další den? A která vás v sychravých a mrazivých dnech krásně zahřeje? Zkuste hustou vydatnou polévku plnou zeleniny, ale i dalších skvělých ingrediencí. Máme pro vás tipy na vynikající polévky od pondělí do pátku.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Krémová kuřecí polévka s mrkví
Úterý: Rajčatová polévka s krutony
Středa: Fazolová polévka se zeleninou
Čtvrtek: Pórková polévka s krutony
Pátek: Cizrnová polévka s chilli a sezamem
Chutnat vám určitě bude i klasická čočková polévka>>>
Pondělí: Krémová kuřecí polévka s mrkví
Suroviny:
- 100 g másla
- 200 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 l kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 300 g uvařeného kuřecího masa
- 150 g mrkve
- mletý pepř
- sůl
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme česnek, promícháme a necháme ho rozvonět.
2. Cibulový základ zaprášíme moukou a restujeme asi půl minuty. Pak přilijeme studený vývar, promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň a vaříme nezakryté asi 15 minut. Občas promícháme.
3. Přilijeme smetanu, opět přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme ještě asi 5 minut.
4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí a pepřem. Přidáme do ní maso nakrájené na kousky a oloupanou mrkev nakrájenou na půlkolečka a ještě krátce povaříme, dokud mrkev nezměkne.
5. Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou.
Úterý: Rajčatová polévka s krutony
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
- hrst čerstvé bazalky
- asi 2 lžíce cukru nebo medu
- 2 krajíce chleba na krutony
- zakysaná smetana na doplnění
Postup:
1. V hrnci na troše olivového oleje zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme, dokud cibuli nezačnou zlátnout okraje. Pak přidáme stroužky česneku nasekaného najemno a necháme rozvonět. Pozor, česnek se nesmí spálit, jinak zhořkne.
2. Přidáme rajčata a promícháme. Vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut.
3. Mezitím připravíme krutony. Plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj chleba nakrájený na kostičky a pečeme asi 5 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud chleba nezačne zlátnout.
4. Z polévky vyjmeme bobkový list, rozmixujeme ji a vmícháme nasekanou čerstvou bazalku. Dochutíme ji podle potřeby solí a pepřem, a je-li příliš kyselá, přidáme trochu cukru nebo medu.
5. Polévku rozdělíme do misek a podáváme ji s krutony a zakysanou smetanou na zjemnění.
Středa: Fazolová polévka se zeleninou
Suroviny:
- 2 plechovky sterilovaných bílých velkých fazolí
- 1 velká mrkev
- 2 velké brambory
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- špetka majoránky
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme asi na 1cm kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme česnek a opět ho necháme zesklovatět. Přidáme mrkev a ještě chvíli orestujeme. Nakonec přidáme brambory a fazole, vše zalijeme vývarem, přidáme majoránku, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a necháme vařit asi 15 minut, dokud není zelenina měkká.
3. Nakonec můžeme část zeleniny rozmixovat tyčovým mixérem, aby se polévka zahustila, ale není to nutné. I tak je polévka vydatná a hustá. Podáváme ji s chlebem.
Čtvrtek: Pórková polévka s krutony
Suroviny:
- 1 velký pórek
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 3 brambory
- špetka muškátového oříšku
- 200 ml smetany na vaření
- mletý pepř
- sůl
Krutony:
- 2 starší rohlíky nebo housky
- 1 lžíce másla
- špetka tymiánu
Postup:
1. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka.
2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pórek, lehce ho orestujeme, zalijeme horkým vývarem a vaříme asi 10 minut.
3. Pak přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a muškátový oříšek, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut do změknutí brambor.
4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme do ní smetanu, krátce prohřejeme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
5. Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky, orestujeme je v pánvi na másle dozlatova, ochutíme tymiánem a podáváme k polévce.
Pátek: Cizrnová polévka s chilli a sezamem
Suroviny:
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1 lžička římského kmínu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kurkumy
- 2 plechovky cizrny ve slaném nálevu
- 1 l zeleninového vývaru
- mletý pepř
- sůl
- špetka mletého chilli
- 1 lžíce sezamu
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme máslo a krátce na něm opečeme římský kmín, až se rozvoní. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme ho zrůžovět. Nakonec přidáme kurkumu a cizrnu, kterou jsme slili a propláchli studenou vodou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a vaříme asi 25-30 minut.
2. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém a dochutíme ji špetkou chilli, případně i solí nebo pepřem. Rozdělíme ji do misek nebo talířů, každou porci posypeme sezamem a můžeme podávat.
TIP: Pokud chcete polévku ozvláštnit, přidejte do ní nakonec pár kapek citronové šťávy.