Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor

16. září 2024 • 04:15

Ono se sice o bramborách říká, že jsou obyčejné, ale s touhle zeleninou se dá doslova kouzlit. A jestli máte pocit, že z brambor jste už zkusili uvařit všechno, ukážeme vám jídla ze syrových i vařených brambor, která možná ještě neznáte a která vás budou rozhodně bavit.  

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Rychlá pizza s mozzarellou a bramborami

Úterý: Bramborové muffiny s kuřecím masem a sýrem

Středa: Zapečené brambory s fetou a granátovým jablkem

Čtvrtek: Bramborový pekáček se šunkou a sýrem

Pátek: Vlažný bramborový salát

O bramborách je všeobecně známo, že se k nám dostaly z Ameriky. Už méně známé je, že se bramborám dařilo převážně v podhorských a horských oblastech And, v Peru, Bolívii, Kolumbii a Chile. A právě druh z posledně jmenované země je předchůdce dnešních brambor, které se u nás pěstují. Bramborám také vděčíme za to, že jsme na počátku 19. století přečkali období hladomorů a epidemie kurdějí, protože obsahují poměrně velké množství vitaminu C. 

Taky máte rádi bramboračku?>>>

Video se připravuje ...

A jak jim říkáte vy?

Stejně jako má rostlina brambor obecný více názvů - říká se jí i lilek brambor nebo brambor hlíznatý, tak i samotné brambory mají v různých částech naší republiky odlišné názvy: 

brambora (ženský rod) –  ve středních, severních a jižních Čechách

brambor (mužský rod) – ve zbytku Čech a na jihozápadní Moravě

brambury – na Chodsku

bandury – v Podkrkonoší

erteple - na Slovácku

kartofle – ve Slezsku

zemáky – na Valašsku

krumple - v Brně

kobzole - na Valašsku

Pondělí: Rychlá pizza s mozzarellou a bramborami

Rychlá pizza s mozzarellou a bramborami Rychlá pizza s mozzarellou a bramborami • Autor: archiv redakce

Suroviny:

  • 4 celozrnné pita chleby
  • 10 uvařených brambor
  • 4 bochánky mozzarelly
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • malá hrst nasekané pažitky
  • čerstvý tymián či oregano
  • sůl

Postup:

1. Uvařené oloupané brambory nakrájejte na plátky.

2. Jogurt smíchejte s utřeným nebo prolisovaným česnekem, nasekanou pažitkou a solí a dejte vychladit.

3. Celozrnné pity rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Rozdělte na ně mozzarellu nakrájenou na plátky a pak přidejte plátky brambor. Osolte je, posypte čerstvými bylinkami, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut.

4. Upečené pizzy podávejte s jogurtovým dipem.

Úterý: Bramborové muffiny s kuřecím masem a sýrem

Bramborové muffiny s kuřecím masem a sýrem Bramborové muffiny s kuřecím masem a sýrem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 700 g kuřecích prsou
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g majonézy
  • 2 lžíce oleje
  • 8 brambor
  • 150 g strouhaného sýra
  • mletý pepř
  • sůl
  • tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete, promíchejte s prolisovaným česnekem, olejem a majonézou a nechte odležet alespoň hodinu.

2. Odleželou kuřecí směs nalijte na rozehřátou pánev a nechte ji asi 20 minut dusit.

3. Brambory oloupejte, omyjte, nastrouhejte na jemné straně struhadla, slijte z nich přebytečnou vodu a lehce je osolte.

4. Plech na muffiny vytřete olejem, máslem či sádlem. Na dno každého důlku dejte nastrouhané brambory, na ně nalijte kuřecí směs a opět přidejte tenkou vrstvu brambor.

5. Plech dejte do trouby vyhřáté na 240 °C a pečte 20 minut. Pak muffiny posypte sýrem a nechte ještě 5 minut zapéct. Podávejte se zeleninovým salátem. Muffiny můžete posypat bylinkami či nasekanou jarní cibulkou.

Středa: Zapečené brambory s fetou a granátovým jablkem

Zapečené brambory s fetou a granátovým jablkem Zapečené brambory s fetou a granátovým jablkem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 10 středních brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • grilovací koření
  • mletý pepř
  • sůl
  • 150 g sýru Feta
  • 1 granátové jablko

Postup:

1. Brambory oloupejte, pokud mají tenkou slupku, tak je jen omyjte. Vezměte si velkou vařečku, položte do ní jednu bramboru a nakrájejte ji ostrým nožem na plátky. Vařečka zabrání tomu, abyste bramboru prořízli až dolů, a zůstane díky tomu dole v celku. Pokud nemáte větší vařečku, položte bramboru mezi dvě vařečky nebo silnější špejle. Takto postupně nakrojte všechny brambory.

2. V misce smíchejte prolisovaný česnek, olivový olej a trochu grilovacího koření, osolte a opepřete.

3. Brambory rozložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete je připravenou směsí, ideálně tak, aby se dostala i do spár mezi jednotlivými plátky brambor.

4. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 25 minut dozlatova. Podávejte je posypané rozrobenou fetou a zrníčky granátového jablka.

Čtvrtek: Bramborový pekáček se šunkou a sýrem

Bramborový pekáček se šunkou Bramborový pekáček se šunkou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 400 g brambor
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 200 g šunky (nebo uzeného masa)
  • 5 vajec
  • 100 ml mléka
  • 200 g nastrouhané goudy
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na vymazání pekáčku

Postup:

1. Brambory loupejte, omyjte, překrojte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte a lehce rozmačkejte.

2. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka či nasekejte. Šunku nakrájejte na kostičky.

3. V misce smíchejte vajíčka a mléko, osolte a rozšlehejte vidličkou.

4. Pekáček či zapékací misku vymažte olejem a začněte vrstvit. Na dno rozložte polovinu brambor, přidejte polovinu šunky s cibulkou a posypte polovinou sýra. Opět dejte vrstvu brambor, pak vrstvu šunky s cibulí, vše zalijte vaječnou směsí a posypte zbylým sýrem.

5. Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20-25 minut dozlatova.

TIPY:

  • Šunku můžete nahradit uzeným masem.
  • Pomačkané uvařené brambory můžete nahradit tenkými plátky syrových brambor.
  • Do směsi můžete přidat také zeleninu, jako je brokolice, červená paprika nebo kukuřice.  

Pátek: Vlažný bramborový salát

Vlažný bramborový salát Vlažný bramborový salát • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g malých brambor
  • 150 g anglické slaniny
  • 100 g baby špenátu
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce plnotučné či dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce ořechového či olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory omyjte. Pokud mají tenkou slupku, stačí je jen omýt, v opačném případě je oloupejte. Pak je nakrájejte na čtvrtky a uvařte v osolené vodě. Jakmile budou měkké, slijte z nich vodu a brambory nechte chvíli chladnout.

2. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte dorůžova na pánvi. Přidejte uvařené brambory a opatrně promíchejte. Směs přendejte do mísy, přidejte omytý špenát a opět opatrně promíchejte.

3. Ve skleničce dobře promíchejte sůl, pepř, citronovou šťávu, hořčici, med a olej. Zálivku nalijte na ještě vlažný salát a ihned podávejte.

TIP: Salát můžete před podáváním ještě posypat nasekanou pažitkou či petrželkou.

A o víkendu si můžete udělat třeba bramboráky>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL