Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Ono se sice o bramborách říká, že jsou obyčejné, ale s touhle zeleninou se dá doslova kouzlit. A jestli máte pocit, že z brambor jste už zkusili uvařit všechno, ukážeme vám jídla ze syrových i vařených brambor, která možná ještě neznáte a která vás budou rozhodně bavit.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Rychlá pizza s mozzarellou a bramborami
Úterý: Bramborové muffiny s kuřecím masem a sýrem
Středa: Zapečené brambory s fetou a granátovým jablkem
Čtvrtek: Bramborový pekáček se šunkou a sýrem
Pátek: Vlažný bramborový salát
O bramborách je všeobecně známo, že se k nám dostaly z Ameriky. Už méně známé je, že se bramborám dařilo převážně v podhorských a horských oblastech And, v Peru, Bolívii, Kolumbii a Chile. A právě druh z posledně jmenované země je předchůdce dnešních brambor, které se u nás pěstují. Bramborám také vděčíme za to, že jsme na počátku 19. století přečkali období hladomorů a epidemie kurdějí, protože obsahují poměrně velké množství vitaminu C.
Taky máte rádi bramboračku?>>>
A jak jim říkáte vy?
Stejně jako má rostlina brambor obecný více názvů - říká se jí i lilek brambor nebo brambor hlíznatý, tak i samotné brambory mají v různých částech naší republiky odlišné názvy:
brambora (ženský rod) – ve středních, severních a jižních Čechách
brambor (mužský rod) – ve zbytku Čech a na jihozápadní Moravě
brambury – na Chodsku
bandury – v Podkrkonoší
erteple - na Slovácku
kartofle – ve Slezsku
zemáky – na Valašsku
krumple - v Brně
kobzole - na Valašsku
Pondělí: Rychlá pizza s mozzarellou a bramborami
Suroviny:
- 4 celozrnné pita chleby
- 10 uvařených brambor
- 4 bochánky mozzarelly
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- malá hrst nasekané pažitky
- čerstvý tymián či oregano
- sůl
Postup:
1. Uvařené oloupané brambory nakrájejte na plátky.
2. Jogurt smíchejte s utřeným nebo prolisovaným česnekem, nasekanou pažitkou a solí a dejte vychladit.
3. Celozrnné pity rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Rozdělte na ně mozzarellu nakrájenou na plátky a pak přidejte plátky brambor. Osolte je, posypte čerstvými bylinkami, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut.
4. Upečené pizzy podávejte s jogurtovým dipem.
Úterý: Bramborové muffiny s kuřecím masem a sýrem
Suroviny:
- 700 g kuřecích prsou
- 3 stroužky česneku
- 200 g majonézy
- 2 lžíce oleje
- 8 brambor
- 150 g strouhaného sýra
- mletý pepř
- sůl
- tuk na vymazání plechu
Postup:
1. Maso nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete, promíchejte s prolisovaným česnekem, olejem a majonézou a nechte odležet alespoň hodinu.
2. Odleželou kuřecí směs nalijte na rozehřátou pánev a nechte ji asi 20 minut dusit.
3. Brambory oloupejte, omyjte, nastrouhejte na jemné straně struhadla, slijte z nich přebytečnou vodu a lehce je osolte.
4. Plech na muffiny vytřete olejem, máslem či sádlem. Na dno každého důlku dejte nastrouhané brambory, na ně nalijte kuřecí směs a opět přidejte tenkou vrstvu brambor.
5. Plech dejte do trouby vyhřáté na 240 °C a pečte 20 minut. Pak muffiny posypte sýrem a nechte ještě 5 minut zapéct. Podávejte se zeleninovým salátem. Muffiny můžete posypat bylinkami či nasekanou jarní cibulkou.
Středa: Zapečené brambory s fetou a granátovým jablkem
Suroviny:
- 10 středních brambor
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- grilovací koření
- mletý pepř
- sůl
- 150 g sýru Feta
- 1 granátové jablko
Postup:
1. Brambory oloupejte, pokud mají tenkou slupku, tak je jen omyjte. Vezměte si velkou vařečku, položte do ní jednu bramboru a nakrájejte ji ostrým nožem na plátky. Vařečka zabrání tomu, abyste bramboru prořízli až dolů, a zůstane díky tomu dole v celku. Pokud nemáte větší vařečku, položte bramboru mezi dvě vařečky nebo silnější špejle. Takto postupně nakrojte všechny brambory.
2. V misce smíchejte prolisovaný česnek, olivový olej a trochu grilovacího koření, osolte a opepřete.
3. Brambory rozložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete je připravenou směsí, ideálně tak, aby se dostala i do spár mezi jednotlivými plátky brambor.
4. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 25 minut dozlatova. Podávejte je posypané rozrobenou fetou a zrníčky granátového jablka.
Čtvrtek: Bramborový pekáček se šunkou a sýrem
Suroviny:
- 400 g brambor
- 1 svazek jarní cibulky
- 200 g šunky (nebo uzeného masa)
- 5 vajec
- 100 ml mléka
- 200 g nastrouhané goudy
- mletý pepř
- sůl
- olej na vymazání pekáčku
Postup:
1. Brambory loupejte, omyjte, překrojte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte a lehce rozmačkejte.
2. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka či nasekejte. Šunku nakrájejte na kostičky.
3. V misce smíchejte vajíčka a mléko, osolte a rozšlehejte vidličkou.
4. Pekáček či zapékací misku vymažte olejem a začněte vrstvit. Na dno rozložte polovinu brambor, přidejte polovinu šunky s cibulkou a posypte polovinou sýra. Opět dejte vrstvu brambor, pak vrstvu šunky s cibulí, vše zalijte vaječnou směsí a posypte zbylým sýrem.
5. Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20-25 minut dozlatova.
TIPY:
- Šunku můžete nahradit uzeným masem.
- Pomačkané uvařené brambory můžete nahradit tenkými plátky syrových brambor.
- Do směsi můžete přidat také zeleninu, jako je brokolice, červená paprika nebo kukuřice.
Pátek: Vlažný bramborový salát
Suroviny:
- 300 g malých brambor
- 150 g anglické slaniny
- 100 g baby špenátu
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce plnotučné či dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce ořechového či olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory omyjte. Pokud mají tenkou slupku, stačí je jen omýt, v opačném případě je oloupejte. Pak je nakrájejte na čtvrtky a uvařte v osolené vodě. Jakmile budou měkké, slijte z nich vodu a brambory nechte chvíli chladnout.
2. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte dorůžova na pánvi. Přidejte uvařené brambory a opatrně promíchejte. Směs přendejte do mísy, přidejte omytý špenát a opět opatrně promíchejte.
3. Ve skleničce dobře promíchejte sůl, pepř, citronovou šťávu, hořčici, med a olej. Zálivku nalijte na ještě vlažný salát a ihned podávejte.
TIP: Salát můžete před podáváním ještě posypat nasekanou pažitkou či petrželkou.
A o víkendu si můžete udělat třeba bramboráky>>>