Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy

12. listopadu 2025 • 04:56

Indické ghí je u nás už běžnou surovinou, přestože se nejedná o žádnou novinku. Už naše babičky na něj nedaly dopustit, jen mu říkaly jinak – přepuštěné máslo. Proč byste ho měli mít doma? Ghí vydrží v uzavřené nádobě i několik měsíců, nepřepaluje se a navíc si na dobrotách připravených na přepuštěném másle můžete pochutnat, i pokud trpíte intolerancí na laktózu. Naučte se, jak ho vyrobit, abyste ho nemuseli kupovat.

Ghí je vhodné především pro tepelnou úpravu, tedy na pečení, smažení nebo vaření. Můžete ho použít do slaných i sladkých jídel, včetně vánočního cukroví. Výhoda přepuštěného másla tkví v odstranění všech bílkovin a nečistot, které se po zahřátí vysrážejí na povrchu a my je můžeme jednoduše odebrat. Tím získáme čistý mléčný tuk, který při skladování nežlukne, nemusíte ho mít v ledničce a při dalších tepelných úpravách se nepřepaluje. Oproti běžnému máslu, které se začíná přepalovat na 150–180 °C, vydrží ghí teplotu mezi 200–250 °C.

I máslo si můžete vyrobit sami doma:

Video se připravuje ...

Autor: Brigita Zemen, CNC

Máslo ghí: Když preferujete zdravé tuky

Pokrmům dodá ghí dokonale jemnou chuť a nenapodobitelnou vůni. Přepuštěné máslo je ale pořád máslo, tudíž je zdrojem cholesterolu a nasycených tuků jako jiné živočišné produkty. Proto ho klidně použijte půl na půl s kvalitním rostlinným olejem. Tím uděláte kompromis mezi zdravějším složením tuků v pokrmu a skvělou chutí.

Ghí je vhodné i v případě, že trpíte nesnášenlivostí laktózy. Běžné máslo obsahuje malé množství zbytkové laktózy, která se při čištění másla spolu s mléčnou bílkovinou téměř všechna odstraní. Nějaká laktóza v ghí může zůstat, je ale v tak malém množství, že nemá žádný zdravotní dopad.

Výroba ghí aneb jak ušetřit v kuchyni

V obchodě za půl kila ghí zaplatíte kolem dvouset korun, jeho příprava je přitom velmi snadná. Předně je dobré vybrat správnou nádobu, třeba nerezový hrnec se silným dnem. Ghí by nemělo přijít do kontaktu s plastem, a to platí i pro přecezení. Máslo rozpusťte na středním plameni, potom teplotu stáhněte na minimum, aby máslo mohlo jenom lehce pobublávat. Máslo se snadno připálí, takže je potřeba ho pečlivě hlídat a občas promíchat. Na povrchu másla se bude tvořit pěna, kterou průběžně sbírejte děrovanou lžící

Jakmile bude mít ghí krásně zlatavou barvu, bude čiré a bude hezky vonět (podobně jako popcorn), je ghí hotové. Poznáte to i podle toho, že už nebude prskat. Když to s vařením přeženete, ghí zhnědne a bude cítit připáleninou.

Hotové ghí odstavte z ohně, nechte ho trochu zchladnout a pak ho přeceďte přes cedník vyložený čistým plátýnkem do čisté sklenice s uzávěrem. Pokud použijete klasickou čtvrtkilovou kostku másla, trvá vaření asi 15–25 minut. Čím více másla použijete, tím je proces vaření delší. 

Trvanlivost? Při správném skladování neomezená

Ghí nepotřebuje chlad, mělo by ale být chráněné před teplem a světlem v dobře uzavřené nádobě nebo překryté fólií. Pokud nepřijde do kontaktu s vlhkostí, je jeho trvanlivost, na rozdíl od jiných potravin s omezenou trvanlivostí, v podstatě neomezená. Ghí můžete i zamrazit, v mrazáku si ale svoji jedinečnou typickou chuť neuchová déle než 6 měsíců.

Palačinky, řízky, kuskus a další tipy

Kdo někdy ochutnal jídlo připravené na ghí, nepotřebuje vysvětlení. Jeho jemná oříšková chuť dodá vašim oblíbeným indickým dobrotám autentický šmrnc, ale smažit na něm klidně můžete i nedělní řízky. Zkuste ghí použít také na smažení ryb nebo na restování zdravé zeleniny, které malý kousek přepuštěného másla dodá báječnou chuť i vůni.

Vyzkoušejte místo oleje tentokrát použít při přípravě kuskusu s kuřecím masem a zeleninou domácí ghí a uvidíte, že jídlo, které vaříte několikrát do měsíce, dostane úplně jiný chuťový rozměr. Nepřekonatelný bude na ghí také orientální falafel.

Neodolatelně chutnají sladkosti, ve kterých nahradíte běžné máslo tím přepuštěným, a také déle vydrží čerstvé. Zkuste jím nahradit klasické máslo v těchto máslových sušenkách s jedlými květy nebo zkuste fantastické plněné máslové sušenky. Dokonale budou chutnat také klasické palačinky, které  místo na oleji osmažíte na troše přepuštěného másla. Budete se divit, jak rychle se po nich zapráší a tajemství úspěchu budete znát jen vy.

V neposlední řadě můžete ghí použít i do cukroví, pečeného i nepečeného. Takže pokud se také bojíte, že cena másla bude před Vánocemi stoupat, je nejvyšší čas nakoupit si ho do zásoby a uložit ho do mrazáku nebo z něj udělat zdravější domácí ghí. 

Z ghí si můžete udělat i jíšku:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: autorský článek, časopis F.O.O.D.

Autor: Kristina Hamplová, Anna Kopečková