Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy

24. května 2018 • 00:00

Indické ghí je u nás v poslední době hitem, přitom se nejedná o žádnou novinku – už naše babičky nedaly na přepuštěné máslo dopustit. Proč byste tedy tento staronový recept měli vyzkoušet i vy? Ghí vydrží v uzavřené nádobě i několik měsíců, nepřepaluje se a navíc si na dobrotách připravených na přepuštěném másle můžete pochutnat, i pokud trpíte intolerancí laktózy.

Ghí je vhodné pro tepelnou úpravu. Výhoda přepuštěného másla tkví v odstranění všech bílkovin a nečistot, které se po zahřátí vysráží na povrchu a my je můžeme jednoduše odebrat. Tím získáme čistý mléčný tuk, který při skladování nežlukne a při dalších tepelných úpravách se nepřepaluje. Oproti běžnému máslu, které se začíná přepalovat na 150–180 °C, vydrží ghí teplotu mezi 200–250 °C.

Máslo ghí: Když preferujete zdravé tuky

Pokrmům dodá ghí dokonale jemnou chuť a nenapodobitelnou vůni. Přepuštěné máslo je však zdrojem cholesterolu a nasycených tuků jako jiné živočišné produkty, proto ho klidně použijte půl na půl s kvalitním rostlinným olejem. Tím uděláte kompromis mezi zdravějším složením tuků v pokrmu a skvělou chutí.

Ghí je vhodné i v případě, že trpíte nesnášenlivostí laktózy. Běžné máslo obsahuje malé množství zbytkové laktózy, které je z většiny odstraněno při čištění másla spolu s mléčnou bílkovinou. Laktóza, která v ghí může zůstat, je v tak malém množství, že nemá žádný zdravotní efekt.

Výroba ghí aneb jak ušetřit v kuchyni

V obchodě za půl kila ghí zaplatíte kolem stopadesáti korun, jeho příprava je přitom velmi snadná. Předně je dobré vybrat správnou nádobu, třeba nerezový hrnec nebo varné sklo. Ghí by nemělo přijít do kontaktu s plastem a to platí i pro přecezení. Máslo rozpusťte na středním plameni, potom teplotu stáhněte, aby máslo mohlo jenom lehce pobublávat. Máslo se snadno připálí, takže je potřeba ho pečlivě hlídat a občas promíchat. Hotové ghí je krásně čiré a neprská. Že jste to s vařením přehnali, poznáte podle toho, že ghí zhnědne a je cítit připáleninou.

Přepuštěné máslo zkuste připravit podle tohoto receptu na ghí.

Trvanlivost? Při správném skladování neomezená

Ghí nepotřebuje chlad, mělo by ale být chráněné před teplem a světlem v dobře uzavřené nádobě nebo překryté fólií. Pokud nepřijde do kontaktu s vlhkostí, je jeho trvanlivost, na rozdíl od jiných potravin s omezenou trvanlivostí, v podstatě neomezená. Ghí můžete i zamrazit, v mrazáku si ale svoji jedinečnou typickou chuť neuchová déle než 6 měsíců.

Palačinky, řízky, kuskus a další tipy

Kdo někdy ochutnal jídlo připravené na ghí, nepotřebuje vysvětlení. Jeho jemná oříšková chuť dodá vašim oblíbeným indickým dobrotám autentický šmrnc, ale smažit na něm klidně můžete i nedělní řízky. Zkuste ghí použít také na smažení ryb nebo na restování zdravé zeleniny, které malý kousek přepuštěného másla dodá báječnou chuť i vůni.

Vyzkoušejte místo oleje tentokrát použít při přípravě kuskusu s kuřecím masem a zeleninou domácí ghí a uvidíte, že jídlo, které vaříte několikrát do měsíce, dostane úplně jiný chuťový rozměr. Nepřekonatelný bude na ghí také orientální falafel.

Neodolatelně chutnají sladkosti, ve kterých nahradíte běžné máslo tím přepuštěným, a také déle vydrží čerstvé. Zkuste jím nahradit klasické máslo v těchto máslových sušenkách s jedlými květy nebo zkuste fantastické plněné máslové sušenky. Dokonale budou chutnat také klasické palačinky, které  místo na oleji osmažíte na troše přepuštěného másla. Budete se divit, jak rychle se po nich zapráší a tajemství úspěchu budete znát jen vy.

Autor: Kristina Hamplová