Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí

6. listopadu 2023 • 04:10

Venkovní teploty postupně klesají dolů, a tak až domů dorazíte zkřehlí a bude vám zima, uvařte si večeři, která vás příjemně zahřeje.

Na co se můžete těšit: 

Pondělí: Klasická česnečka

Úterý: Krůtí guláš s paprikou a fazolemi 

Středa: Cizrnové kari s batáty

Čtvrtek: Chilli křidélka na medu

Pátek: Zapečený pórek se slaninou

Česnečku si můžete uvařit i podle našeho videa>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Klasická česnečka

Suroviny:

  • 2 brambory
  • 400 ml vody
  • 2 krajíce staršího chleba
  • 1 lžíce másla
  • 2-4 stroužky česneku
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • mletý pepř
  • zelená petrželka

Klasická česnečka Klasická česnečka • Autor: iStock

Postup:

1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě s kmínem a majoránkou doměkka.

2. Mezitím nakrájejte chleba na kostičky a opečte je v pánvi na másle dokřupava.  

3. Stroužky česneku oloupejte, utřete se solí a rozdělte do talířů. Přidejte nasekanou petrželku a vše zalijte horkou vodou s uvařenými bramborami. Posypte chlebovými kostičkami a ihned podávejte.

TIP: Chcete-li mít polévku vydatnější, přidejte k bramborám ke konci vaření jedno rozkvedlané vejce.

Úterý: Krůtí guláš s paprikou a fazolemi 

Krůtí guláš s paprikou a fazolemi Krůtí guláš s paprikou a fazolemi • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 velké krůtí prso
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 velká cibule
  • 1 plechovka červených fazolí v nálevu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

1. Krůtí maso omyjte a nakrájejte na kostky. Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky asi 3 cm dlouhé. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Fazole slijte a propláchněte vodou.

2. V hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte krůtí maso, sůl, pepř, hořčici, promíchejte a zprudka orestujte, aby se maso zatáhlo. Pak přidejte papriku a orestujte. Nakonec přidejte fazole a plechovku krájených rajčat, vše zalijte vývarem, promíchejte a duste doměkka.

3. Hotový guláš podle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem nebo rýží.

Středa: Cizrnové kari s batáty

Cizrnové kari s batáty Cizrnové kari s batáty • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 velký batát (sladký brambor)
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 250 g vařené cizrny (může být i z konzervy)
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl
  • zelená petrželka nebo koriandr na posypání

Postup:

1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, orestujte na něm cibuli dorůžova, pak přidejte česnek a znovu krátce orestujte. Přisypte římský kmín, kurkumu a koření garam masala a znovu za stálého míchání orestujte, až se koření rozvoní. Přidejte oloupaný a na kostičky nakrájený batát, opět orestujte, zalijte vývarem, osolte a vařte, dokud není batát měkký.

2. Do hrnce přidejte cizrnu a kokosové mléko, dobře promíchejte a vařte ještě asi 5 minut. Podle potřeby dochuťte solí a podávejte posypané nasekanou petrželkou nebo čerstvým koriandrem.

TIP: Jako příloha je ideální rýže basmati, indický chléb naan, výborná je i focaccia.

Čtvrtek: Chilli křidélka na medu

Chilli křidélka na medu Chilli křidélka na medu • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého chilli
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého pepře

Postup:

1. Křidélka dejte do velké mísy. Přidejte k nim olej, hořčici, prolisované  stroužky česneku a promíchejte. Pak přidejte chilli, med, sůl a pepř, důkladně promíchejte a nechte nejméně dvě hodiny marinovat.

2. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj křidélka, dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut. Během pečení křídla otočte, aby se opekla z obou stran dozlatova. Podávejte s křupavým pečivem

TIP: Ke křidélkům můžete podávat dip ze zakysané smetany, citronové šťávy, soli, pepře a pažitky.

Pátek: Zapečený pórek se slaninou

Zapečený pórek se slaninou Zapečený pórek se slaninou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 střední pórky
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 zakysaná smetana
  • 300 g strouhané goudy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

1. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka. Anglickou slaninu nakrájejte na drobné nudličky a orestujte je na pánvi dozlatova. Přidejte pórek, osolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.  

2. Směs přendejte do zapékací misky, zalijte zakysanou smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

3. Pak směs zasypte nastrouhaným sýrem a ještě asi 5 minut zapékejte, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlátnout.

4. Podávejte s mačkanými bramborami nebo čerstvou bagetou.

Výborné a jednoduché jsou i šunkofleky>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL