1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě s kmínem a majoránkou doměkka.
2. Mezitím nakrájejte chleba na kostičky a opečte je v pánvi na másle dokřupava.
3. Stroužky česneku oloupejte, utřete se solí a rozdělte do talířů. Přidejte nasekanou petrželku a vše zalijte horkou vodou s uvařenými bramborami. Posypte chlebovými kostičkami a ihned podávejte.
TIP: Chcete-li mít polévku vydatnější, přidejte k bramborám ke konci vaření jedno rozkvedlané vejce.
Úterý: Krůtí guláš s paprikou a fazolemi
Krůtí guláš s paprikou a fazolemi
• Autor:
iStock
Suroviny:
1 velké krůtí prso
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 velká cibule
1 plechovka červených fazolí v nálevu
2 lžíce řepkového oleje
1 lžíce hořčice
1 plechovka krájených rajčat
500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
sůl
mletý pepř
Postup:
1. Krůtí maso omyjte a nakrájejte na kostky. Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky asi 3 cm dlouhé. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Fazole slijte a propláchněte vodou.
2. V hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte krůtí maso, sůl, pepř, hořčici, promíchejte a zprudka orestujte, aby se maso zatáhlo. Pak přidejte papriku a orestujte. Nakonec přidejte fazole a plechovku krájených rajčat, vše zalijte vývarem, promíchejte a duste doměkka.
3. Hotový guláš podle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem nebo rýží.
Středa: Cizrnové kari s batáty
Cizrnové kari s batáty
• Autor:
iStock
Suroviny:
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička kurkumy
1 lžička garam masaly
1 velký batát (sladký brambor)
250 ml zeleninového vývaru
250 g vařené cizrny (může být i z konzervy)
200 ml kokosového mléka
sůl
zelená petrželka nebo koriandr na posypání
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, orestujte na něm cibuli dorůžova, pak přidejte česnek a znovu krátce orestujte. Přisypte římský kmín, kurkumu a koření garam masala a znovu za stálého míchání orestujte, až se koření rozvoní. Přidejte oloupaný a na kostičky nakrájený batát, opět orestujte, zalijte vývarem, osolte a vařte, dokud není batát měkký.
2. Do hrnce přidejte cizrnu a kokosové mléko, dobře promíchejte a vařte ještě asi 5 minut. Podle potřeby dochuťte solí a podávejte posypané nasekanou petrželkou nebo čerstvým koriandrem.
TIP: Jako příloha je ideální rýže basmati, indický chléb naan, výborná je i focaccia.
Čtvrtek: Chilli křidélka na medu
Chilli křidélka na medu
• Autor:
iStock
Suroviny:
1 kg kuřecích křídel
5 lžic oleje
1 lžíce dijonské hořčice
2 stroužky česneku
1 lžička mletého chilli
3 lžíce medu
1 lžička soli
špetka mletého pepře
Postup:
1. Křidélka dejte do velké mísy. Přidejte k nim olej, hořčici, prolisované stroužky česneku a promíchejte. Pak přidejte chilli, med, sůl a pepř, důkladně promíchejte a nechte nejméně dvě hodiny marinovat.
2. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj křidélka, dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut. Během pečení křídla otočte, aby se opekla z obou stran dozlatova. Podávejte s křupavým pečivem
TIP: Ke křidélkům můžete podávat dip ze zakysané smetany, citronové šťávy, soli, pepře a pažitky.
Pátek: Zapečený pórek se slaninou
Zapečený pórek se slaninou
• Autor:
iStock
Suroviny:
2 střední pórky
200 g anglické slaniny
1 zakysaná smetana
300 g strouhané goudy
špetka muškátového oříšku
sůl
mletý pepř
Postup:
1. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka. Anglickou slaninu nakrájejte na drobné nudličky a orestujte je na pánvi dozlatova. Přidejte pórek, osolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
2. Směs přendejte do zapékací misky, zalijte zakysanou smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
3. Pak směs zasypte nastrouhaným sýrem a ještě asi 5 minut zapékejte, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlátnout.
4. Podávejte s mačkanými bramborami nebo čerstvou bagetou.