Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Venkovní teploty postupně klesají dolů, a tak až domů dorazíte zkřehlí a bude vám zima, uvařte si večeři, která vás příjemně zahřeje.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Klasická česnečka
Úterý: Krůtí guláš s paprikou a fazolemi
Středa: Cizrnové kari s batáty
Čtvrtek: Chilli křidélka na medu
Pátek: Zapečený pórek se slaninou
Česnečku si můžete uvařit i podle našeho videa>>>
Pondělí: Klasická česnečka
Suroviny:
- 2 brambory
- 400 ml vody
- 2 krajíce staršího chleba
- 1 lžíce másla
- 2-4 stroužky česneku
- majoránka
- kmín
- sůl
- mletý pepř
- zelená petrželka
Postup:
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě s kmínem a majoránkou doměkka.
2. Mezitím nakrájejte chleba na kostičky a opečte je v pánvi na másle dokřupava.
3. Stroužky česneku oloupejte, utřete se solí a rozdělte do talířů. Přidejte nasekanou petrželku a vše zalijte horkou vodou s uvařenými bramborami. Posypte chlebovými kostičkami a ihned podávejte.
TIP: Chcete-li mít polévku vydatnější, přidejte k bramborám ke konci vaření jedno rozkvedlané vejce.
Úterý: Krůtí guláš s paprikou a fazolemi
Suroviny:
- 1 velké krůtí prso
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 velká cibule
- 1 plechovka červených fazolí v nálevu
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce hořčice
- 1 plechovka krájených rajčat
- 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl
- mletý pepř
Postup:
1. Krůtí maso omyjte a nakrájejte na kostky. Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky asi 3 cm dlouhé. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Fazole slijte a propláchněte vodou.
2. V hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte krůtí maso, sůl, pepř, hořčici, promíchejte a zprudka orestujte, aby se maso zatáhlo. Pak přidejte papriku a orestujte. Nakonec přidejte fazole a plechovku krájených rajčat, vše zalijte vývarem, promíchejte a duste doměkka.
3. Hotový guláš podle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem nebo rýží.
Středa: Cizrnové kari s batáty
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- 1 velký batát (sladký brambor)
- 250 ml zeleninového vývaru
- 250 g vařené cizrny (může být i z konzervy)
- 200 ml kokosového mléka
- sůl
- zelená petrželka nebo koriandr na posypání
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, orestujte na něm cibuli dorůžova, pak přidejte česnek a znovu krátce orestujte. Přisypte římský kmín, kurkumu a koření garam masala a znovu za stálého míchání orestujte, až se koření rozvoní. Přidejte oloupaný a na kostičky nakrájený batát, opět orestujte, zalijte vývarem, osolte a vařte, dokud není batát měkký.
2. Do hrnce přidejte cizrnu a kokosové mléko, dobře promíchejte a vařte ještě asi 5 minut. Podle potřeby dochuťte solí a podávejte posypané nasekanou petrželkou nebo čerstvým koriandrem.
TIP: Jako příloha je ideální rýže basmati, indický chléb naan, výborná je i focaccia.
Čtvrtek: Chilli křidélka na medu
Suroviny:
- 1 kg kuřecích křídel
- 5 lžic oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého chilli
- 3 lžíce medu
- 1 lžička soli
- špetka mletého pepře
Postup:
1. Křidélka dejte do velké mísy. Přidejte k nim olej, hořčici, prolisované stroužky česneku a promíchejte. Pak přidejte chilli, med, sůl a pepř, důkladně promíchejte a nechte nejméně dvě hodiny marinovat.
2. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj křidélka, dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut. Během pečení křídla otočte, aby se opekla z obou stran dozlatova. Podávejte s křupavým pečivem
TIP: Ke křidélkům můžete podávat dip ze zakysané smetany, citronové šťávy, soli, pepře a pažitky.
Pátek: Zapečený pórek se slaninou
Suroviny:
- 2 střední pórky
- 200 g anglické slaniny
- 1 zakysaná smetana
- 300 g strouhané goudy
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- mletý pepř
Postup:
1. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka. Anglickou slaninu nakrájejte na drobné nudličky a orestujte je na pánvi dozlatova. Přidejte pórek, osolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
2. Směs přendejte do zapékací misky, zalijte zakysanou smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
3. Pak směs zasypte nastrouhaným sýrem a ještě asi 5 minut zapékejte, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlátnout.
4. Podávejte s mačkanými bramborami nebo čerstvou bagetou.
Výborné a jednoduché jsou i šunkofleky>>>