Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Připravte si každý večer v týdnu rychlou a chutnou večeři z těstovin, která vám ušetří čas a uspokojí chuťové pohárky. Přinášíme vám jednoduché recepty, které dokážete zvládnout za méně než 30 minut a na nichž si pochutnají jak vybíravá dítka, tak pořádně hladoví jedinci. A nezapomněli jsme ani na dietnější pokrmy!
Těstoviny jsou jídlem oblíbeným po celém světě. Není divu. Jsou rychlé a snadné na přípravu a zároveň nabízejí nekonečné možnosti variací. Pokud jste ve stresu z pracovního týdne a hledáte rychlé, a přesto chutné večeře, těstoviny jsou vaším nejlepším přítelem.
Pondělí: Špagety à la carbonara
Úterý: Krémové těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Krémové těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Suroviny:
- 250 g těstovin (např. linguine nebo penne)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 200 g kuřecího masa (pokrájeného na menší kostky)
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g čerstvého špenátu
- 100 g nastrouhaného tučného sýra (např. goudy nebo eidamu)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, sceďte je a nechte stranou.
2. Na rozpálené pánvi orestujte česnek a cibuli, dokud krásně nezezlátnou.
3. Přidejte kuřecí maso a smažte ho, dokud není dostatečně orestované.
4. Poté přilijte smetanu a a společně povařte asi 5 minut.
5. Přidejte pokrájený špenát a nastrouhaný sýr. Promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a špenát nezavadne.
6. Vsypte uvařené těstoviny, osolte a opepřete podle chuti a vše společně promíchejte. Těstoviny ještě můžete posypat nastrouhaným sýrem.
Středa: Italský těstovinový salát
Suroviny:
- 250 g těstovin (např. farfalle nebo penne)
- 1 okurka (nakrájená)
- 1 rajče (nakrájené na kostičky)
- 1 pokrájená paprika
- 1 červená cibule (nakrájená na proužky)
- 100 g přepůlených oliv
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (např. parmazánu)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Uvařte těstoviny al dente podle pokynů na obalu, sceďte a nechte vychladnout.
2. Ve velké míse smíchejte okurku, rajče, papriku, cibuli a olivy.
3. Přidejte vychlazené těstoviny s nastrouhaným sýrem a promíchejte
4. Ve skleničce prošlehejte olivový olej, ocet, oregano, sůl a pepř. Salát přelijte zálivkou a promíchejte.
5. Takto připravený salát může být servírován samostatně nebo jako příloha k masu.
Čtvrtek: Smažené těstoviny s kuřecím a zeleninou
Smažené těstoviny s kuřecím a zeleninou
Suroviny:
- 250 g těstovin (např. tagliatelle)
- 200 g kuřecího masa (nakrájeného na nudličky)
- 1 cibule (nasekaná na plátky)
- 1 mrkev (nakrájená na nudličky)
- 1 paprika (nakrájená na tenké plátky)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky hoisin omáčky
- 2 lžičky sezamového oleje
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, sceďte a odložte je stranou.
2. Na rozpálené pánvi orestujte kuřecí maso dozlatova. Vyjměte z pánve a nechte také stranou.
3. Ve stejné pánvi zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Smažte, dokud nezezlátne.
4. Vsypte mrkev a papriku. Smažte 2-3 minuty, dokud zelenina nezměkne.
5. Vraťte kuřecí maso a přilijte sójovou a hoisin omáčku a sezamový olej. Důkladně promíchejte a vařte ještě 2-3 minuty.
6. Přidejte uvařené těstoviny a promíchejte, aby se omáčka rovnoměrně rozložila. Osolte a opepřete podle chuti.
Pátek: Těstoviny s cherry rajčátky, pestem a mozzarellou
Těstoviny s cherry rajčátky, pestem a mozzarellou
Suroviny:
- 250 g těstovin (např. conchiglie - mušličky)
- 100 g rozpůlených cherry rajčátek
- 150 g mozzarelly (nakrájené na kostičky) nebo mini mozzarelly
- 2 lžíce domácího nebo kupovaného pesta
- čerstvá bazalka na ozdobu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Uvařte těstoviny na skus, slijte je a nechte vystydnout.
2. V míse smíchejte rajčátka, mozzarellu a pesto.
3. Přidejte těstoviny a jemně promíchejte.
4. Osolte a opepřete podle chuti.
5. Podávejte s čerstvou bazalkou na ozdobu.
Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily >>>