Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Proč si někdy tak komplikujeme život horami špinavých hrnců, když by nám stačila k přípravě jedna pánev? Používali ji i naši předci v dávných dobách. My máme oproti nim jednu velkou výhodu - na dnešních pánvích se nic nepřipaluje a jídla na nich jsou rychlá a často velmi jednoduchá. Ideální kombinace, když potřebujete rychlou večeři.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Kuře se žampiony
Úterý: Špecle se slaninou a sýrem
Středa: Fazolový guláš s mletým masem a sladkými bramborami
Čtvrtek: Teplý bramborový salát z pánve
Pátek: Kuřecí fajitas
V pánvi si můžete připravit i rychlou čínu>>>
Pondělí: Kuře se žampiony
Suroviny:
- 1 malá cibule šalotka
- 4 lžíce oleje
- 200 g žampionů
- špetka drceného kmínu
- 4 kuřecí prsa
- 1 lžička staročeského koření
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce nasekané listové petržele
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Šalotku oloupejte, nakrájejte na velmi jemné kostičky a orestujte ji v pánvi na polovině rozehřátého oleje. Přidejte očištěné na plátky nakrájené žampiony a drcený kmín, orestujte dozlatova a směs přendejte na talíř.
2. Kuřecí prsa nakrájejte na plátky, lehce je naklepejte hranou dlaně, osolte, opepřete, posypte kořením, potřete hořčicí a orestujte z obou stran v pánvi na zbylém oleji.
3. K masu přidejte směs cibule a žampionů, vše zalijte vývarem a vařte bez pokličky, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Posypte nasekanou petrželí a podávejte.
TIP: Vhodnou přílohou je čerstvý chléb nebo rýže.
Úterý: Špecle se slaninou a sýrem
Suroviny:
- 500 g špeclí (kupovaných nebo doma připravených)
- 200 g anglické slaniny (lze použít i šunku)
- 1 středně velká cibule
- 200 g nastrouhaného sýru (Gouda, Ementál apod.)
- 2 lžíce másla
- mletý pepř a sůl
- nasekaná petrželka na posypání
Postup:
1. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte slaninu nakrájenou na malé kousky a osmažte ji dozlatova. Vyjměte ji z pánve a nechte odkapat na ubrousku.
2. Do pánve s výpekem přidejte cibuli nakrájenou na proužky a osmažte ji na mírném ohni za stálého míchání dozlatova (trvá to asi 10 minut) .
3. Mezitím připravte špecle podle návodu na obalu a přidejte je do pánve k osmažené cibuli. Přidejte také osmaženou slaninu, promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
4. Vše posypejte nastrouhaným sýrem, zakryjte pokličkou a prohřívejte na mírném ohni, dokud se sýr nerozpustí. Hotový pokrm posypejte nasekanou petrželkou a podávejte doplněný zeleninovým salátem nebo kyselými okurkami.
Středa: Fazolový guláš s mletým masem a sladkými bramborami
Suroviny:
- 2 střední batáty
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 400 g mletého hovězího masa
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 1 l hovězího vývaru
- 1 plechovka červených fazolí v nálevu
- 1 červená paprika
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte mleté maso, osolte, opepřete a restujte za občasného zamíchání, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Přidejte nové koření, bobkový list, rajčatový protlak, vývar, nakrájené batáty a slité fazole, promíchejte a duste pod pokličkou doměkka.
2. Nakonec do pánve přidejte na kostičky nakrájenou papriku a ještě krátce prohřejte, případně odklopte pokličku a nechte lehce vyvařit tekutinu.
Čtvrtek: Teplý bramborový salát z pánve
Suroviny:
- 100 g zelené čočky
- 1 červená cibule
- 50 g sušených rajčat
- 300 g brambor uvařených den předem
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžička dijonské hořčice
- mletý pepř a sůl
- nasekaná hladkolistá petrželka na posypání
Postup:
1. Čočku uvařte doměkka, ale tak, aby se nerozpadala. Sušená rajčata nakrájejte na proužky. Červenou cibulku nakrájejte na kostičky, uvařené brambory na půlky nebo silnější plátky.
2. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a nechte na něm zesklovatět červenou cibuli. Přidejte brambory a opékejte, dokud nezačnou zlátnout. Pak přidejte čočku a sušená rajčata a promíchejte.
3. V misce rozmíchejte citronovou šťávu se zbylým olejem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Směs nalijte do pánve, promíchejte a ještě krátce prohřejte.
4. Hotový salát posypejte nasekanou petrželkou a podávejte ho ještě teplý.
TIP: Máte-li rádi sladší chuť, můžete do zálivky přidat ještě lžíci medu nebo trošku balzamikového octa.
Pátek: Kuřecí fajitas
Suroviny:
- 3 kuřecí prsa
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- mletý pepř a sůl
- 2 žluté papriky
- 2 červené papriky
- 2 střední cibule
- olivový olej na opečení
Postup:
1. Kuřecí prsa nakrájejte na dlouhé proužky a dejte je do uzavíratelné misky. Přidejte všechno koření, prolisovaný česnek a citronovou šťávu a dobře promíchejte. Misku uzavřete a maso nechte uležet v chladu nejméně jednu hodinu.
2. Odleželé maso vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Barevné papriky a červenou cibuli nakrájejte na proužky.
3. Maso zprudka orestujte v pánvi na oleji dozlatova. Vyndejte ho, do pánve přidejte papriku a cibuli a opět orestujte. Přidejte maso, dochuťte solí a promíchejte.
TIP: Podávejte s tortillami a rajčatovou salsou nebo guacamole.
V pánvi se dělají také špagety carbonara>>>