Polévka z fazolí neboli fazolačka podle pana Cuketky

23. května 2021 • 00:00

Dochází vám polévková inspirace? Pak vyzkoušejte skvělou fazolačku podle pana Cuketky. Polévka s uzeným špekem, kořenovou zeleninou, cibulí a ovoněná majoránkou s česnekem vás báječně zasytí. Nejlépe si ji vychutnáte s čerstvým chlebem nebo opečenou bagetkou!

Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Navíc dokážou skvěle zasytit. Při přípravě můžete využít fazole v plechovce, ale v takovém případě nezapomeňte první krok postupu přeskočit. Tuto rychlou a jednoduchou polévku zvládne hravě i naprostý začátečník!

Skvělá fazolačka podle pana Cuketky

Příprava: 40 minut

Suroviny:

  • 1,5 l vody
  • 220 g fazolí
  • 40 g uzeného špeku
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl

Nepřehlédněte další výtečný recept z fazolí, tentokrát z těch zelených >>>

Postup na fazolovou polévku: 

1. Fazole dejte do mísy. Osolte a zalijte vodou. Dejte do lednice a nechte nabobtnat přes noc. Namočené fazole pak uvařte doměkka.  

2. Do rozehřátého hrnce dejte máslo a špek, který nechte pěkně opéct. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a nechte postupně orestovat dozlatova. Přidejte cibuli a nechte také mírně zezlátnout.  

3. Poté přidejte drcený kmín a zaprašte moukou. Promíchejte a krátce orestujte. Přidejte uvařené fazole – můžete i s vodou z vaření. (popř. i vývar).  

4. Polévku takto vařte 30 minut do zhoustnutí a do změknutí zeleniny. Ke konci přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Podle potřeby naposledy dochuťte. Zkontrolujte hustotu polévky. Pokud je příliš hustá, ještě ji chvíli povařte.

Autor: DF