Polévka z fazolí neboli fazolačka podle pana Cuketky
Dochází vám polévková inspirace? Pak vyzkoušejte skvělou fazolačku podle pana Cuketky. Polévka s uzeným špekem, kořenovou zeleninou, cibulí a ovoněná majoránkou s česnekem vás báječně zasytí. Nejlépe si ji vychutnáte s čerstvým chlebem nebo opečenou bagetkou!
Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Navíc dokážou skvěle zasytit. Při přípravě můžete využít fazole v plechovce, ale v takovém případě nezapomeňte první krok postupu přeskočit. Tuto rychlou a jednoduchou polévku zvládne hravě i naprostý začátečník!
Skvělá fazolačka podle pana Cuketky
Příprava: 40 minut
Suroviny:
- 1,5 l vody
- 220 g fazolí
- 40 g uzeného špeku
- 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce majoránky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
Nepřehlédněte další výtečný recept z fazolí, tentokrát z těch zelených >>>
Postup na fazolovou polévku:
1. Fazole dejte do mísy. Osolte a zalijte vodou. Dejte do lednice a nechte nabobtnat přes noc. Namočené fazole pak uvařte doměkka.
2. Do rozehřátého hrnce dejte máslo a špek, který nechte pěkně opéct. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a nechte postupně orestovat dozlatova. Přidejte cibuli a nechte také mírně zezlátnout.
3. Poté přidejte drcený kmín a zaprašte moukou. Promíchejte a krátce orestujte. Přidejte uvařené fazole – můžete i s vodou z vaření. (popř. i vývar).
4. Polévku takto vařte 30 minut do zhoustnutí a do změknutí zeleniny. Ke konci přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Podle potřeby naposledy dochuťte. Zkontrolujte hustotu polévky. Pokud je příliš hustá, ještě ji chvíli povařte.