Čaj z bobkového listu? Neuvěříte, co udělá s vaším tělem, když z něj místo omáčky připravíte horký nápoj

8. května 2023 • 12:00

Bobkový list není v kuchyni žádným nováčkem, ale co kdybychom ho vyzkoušeli i na přípravu něčeho méně obvyklého? Bobkový čaj není jen chutným nápojem, ale má také pozitivní vliv na naše zdraví.

Bobkový list je známý již tisíce let a v minulosti měl mimořádnou hodnotu. V antickém Řecku a Římě byl považován za symbol výhry, a tak jej udělovali vítězům v olympijských hrách nebo bitvách. Ani tolik slavný vavřínový věnec není nic jiného než větvičky bobkového listu svázané do kruhu.

Víte, co je druhým nejdražším kořením na světě? Odpověď najdete ve videu >>>

Video se připravuje ...

V tradiční medicíně se v historii bobkový list používal pro své protizánětlivé a antiseptické vlastnosti. Dnes je toto koření široce dostupné po celém světě a je hojně využíváno v kuchyni, hlavně pro přípravu omáček, polévek a masových i vegetariánských jídel. Méně známou možností jeho využití je příprava čaje. Bobkový čaj není jen chutným nápojem, ale má také řadu prospěšných účinků na náš organismus.

Na co je bobkový čaj dobrý?

Podpora trávení: Čaj z bobkového listu obsahuje látky, které zlepšují trávení a pomáhají při nadýmání.

Posílení imunitního systému: Bobkový list obsahuje flavonoidy, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky.

Zklidňující efekt: Čaj z bobkového listu je mírně sedativní, čímž napomáhá zklidnit napětí a stres. Neměl by se však konzumovat v příliš velkém množství a především ne během těhotenství.

Stačí jen horká voda a zázrak je na světě Stačí jen horká voda a zázrak je na světě • Autor: iStock.com

Jak si připravit čaj z bobkového listu:

  • Na uvaření čaje potřebujeme 1 - 2 lžičky sušených bobkových listů na šálek vody.
  • Bobkové listy dáme do konvičky a zalijeme vroucí vodou.
  • Necháme louhovat asi 10 minut.
  • Čaj scedíme a můžeme osladit medem nebo cukrem podle chuti.

Bobkový čaj je také možné kombinovat s dalšími bylinami, jako je například máta nebo šalvěj. Tím lze vytvořit vlastní směs, která nejenom poskytne zdravotní výhody, ale bude také lahodně vonět a ještě lépe chutnat.

Vavřínový věnec je znakem vítězství. Nechte ho vyhrát i u vás v kuchyni Vavřínový věnec je znakem vítězství. Nechte ho vyhrát i u vás v kuchyni • Autor: iStock.com

Bobkový list pro zdraví i krásu

Kromě čaje se dá z bobkového listu připravit i několik dalších věcí pro zdraví a krásu:

  • Bobkový olej: Je vynikající pro péči o pokožku a vlasy. Stačí nechat vylouhovat bobkový list v olivovém oleji po dobu několika týdnů. Poté se dá olej používat na masáže pokožky nebo na konečky vlasů pro hydrataci a lesk.
  • Zábaly: Bobkové zábaly jsou oblíbenou metodou pro zmírnění bolesti a svalového napětí. Bobkový list stačí rozemlít na jemný prášek, smíchat s horkou vodou a nanést na bolavé místo. Nechte působit po dobu 20 - 30 minut a poté opláchněte vodou.
  • Aromaterapie: Bobkový olej se také může používat v aromaterapii. Přidáním několika kapek do difuzéru můžete získat uklidňující a relaxační vůni, která pomáhá snižovat stres a úzkost.
  • Vdechování páry: Přidání bobkového oleje do horké vody a následné vdechování páry může pomoci při nachlazení, bolestech hlavy a migrénách.

Autor: TR