Používáte med do cukroví? Včelař poradil čtyři jednoduché způsoby, jak poznat ten opravdu dobrý
Chuť a vůně medu neodmyslitelně patří k Vánocům. Medové perníčky a cukroví nám připomínají dětství, kdy jsme se těšili na Ježíška a tajně chodili ochutnávat upečené dobroty. Co bychom však o medu měli vědět, nám prozradil v rozhovoru včelař Jan Kahoun. Víte například, jak poznat opravdu dobrý med, jakou chybu děláme při jeho použití nebo jak si z medu připravit účinný lék na nachlazení?
Honzo, jak dlouho včelaříte a ze které krajinné oblasti vaše včely sbírají nektar na výrobu medu?
Mám malé včelařství na Benešovsku v Nové Vsi u Postupic. Včelařením se zabývám od svých čtrnácti let. Cestu jsem si musel vyšlapat sám, protože v naší rodině nikdy nebyli včelaři. Takže již 22 let vyrábím med a dodnes včely obdivuji pro jejich píli. Musím říct, že bychom se v mnohém od nich mohli učit. Než si pochutnáme na lžíci medu, měli bychom vědět, kolik úsilí musejí včely vynaložit na jeho produkci. Možná jim budeme víc vděční a oceníme jejich houževnatost a práci.
Dá se určit, kdy lidé začali med využívat?
Historie medu sahá hluboko do doby, kdy se na Zemi vyvinul člověk. Staré civilizace med běžně používaly nejen pro jeho sladkou chuť, ale i pro zdravotní benefity, které nabízí. Staří Egypťané med nazývali pokrmem bohů. Z historických pramenů víme, že zakladatel lékařské vědy Hippokrates (kolem roku 400 př. n. l.) vyráběl medové masti na snížení horečky, léčil jím žaludeční obtíže a podával medovou vodu starověkým sportovcům pro lepší výkony na olympijských hrách. Dokonce se med používal jako platidlo při směně zboží.
Dobrý med budete potřebovat i do těchto perníčků, které jsou měkké hned po upečení:
Jak moc je med zdravý?
Med je vysoce ceněný pro své antiseptické účinky, potlačuje záněty, infekce, má hojivé účinky, uklidňuje podrážděné sliznice a mírní zažívací potíže. Obsahuje blahodárné aminokyseliny, enzymy, vitaminy, éterické oleje a důležité minerální látky. Stopové množství pylu může pomoct proti alergiím, protože si organismus na pyl v oblasti, ve které člověk žije, pomalu zvyká. Pochopitelně u silných alergiků je třeba, aby vše konzultovali s lékařem. Med má využití nejen jako potravina či léčivo, ale je s úspěchem používaný i v kosmetickém průmyslu.
Začněme tedy od začátku, z čeho med vzniká?
Důležitou složkou pro výrobu medu je nektar, který včely sbírají z květů rostlin nebo z medovice ze stromů do medového váčku ve svém žaludku. To vše pak předají v úlu svým „kolegyním“, které po dalším přidání enzymů a aminokyselin z trávicího ústrojí a odpaření části vody uloží tuto hmotu do včelí buňky na plástev. Každá včela má svůj úkol. Vše má svůj řád a pořádek.
To zní jako lopotná práce?
Ano, to je! Představte si, že na 1 kg medu musejí včely nasbírat asi 3 kg nektaru, popřípadě medovice. Víme, že včela přepraví za jeden let přibližně
0,05 g nektaru. Aby tedy nasbíraly nektar na kilo medu, musejí přibližně uletět takovou vzdálenost, jako by obletěly téměř 2–3krát zeměkouli! Pochopitelně záleží na dostupnosti rozkvetlých rostlin a stromů.
Včely jsou tedy celý život v práci…
To rozhodně! V průběhu svého života, který trvá asi 5 týdnů, každá včela vyprodukuje zhruba 2,5–3 gramy medu. Představte si tedy, kolik práce musí včely odvést, abychom od nich dostali kilo medu. Dokonce někdo spočítal, že na toto množství medu musejí navštívit někdy až 6 milionů květů. Mají tvrdou každodenní práci!
Jak velké je jedno včelstvo a kolik medu vyprodukuje?
Může se to lišit, ale je to kolem 60 tisíc včel v hlavní letní sezoně. Přezimuje jich přibližně 10 tisíc. Jedno včelstvo je schopné vyprodukovat kolem 20–30 kg medu. Vždy samozřejmě záleží na povětrnostních, krajinných a botanických podmínkách.
Tak to je ohromující číslo, to se včely doslova nezastaví.
Těch 20–30 kilo je jen jedna třetina, kterou si od nich bereme. Dvě třetiny využijí pro vlastní potřebu. Takže to číslo je ve finále mnohem vyšší. A že se ulítají? Téměř ano, dokážou létat rychlostí až kolem 30 kilometrů za hodinu. Docela rychlost na tak malé tvorečky… Pro nektar jsou schopné doletět až do vzdálenosti 6 km od úlu.
Honzo, kolikrát se vytáčí med za sezonu?
Většinou je to dvakrát. Přibližně na přelomu května a června, poté v druhé polovině července. Pak už včely dokrmujeme, a tím začíná pomalé zazimování.
Jak se dá poznat pravý med?
Především je dobré mít svého regionálního včelaře, který za kvalitu medu ručí svým jménem. Způsobů, jak poznat pravý med, je mnoho:
- Med se ve sklenici vody jednoduše nerozpustí, klesne ke dnu, kde vytvoří „chuchvalec“ neboli medový shluk.
- Pravý med se nevsakuje do podložky, například do savého papíru nebo neporézního chleba.
- Dobrý med po čase zkrystalizuje, což není na závadu, naopak to svědčí o jeho kvalitě.
- Nepění.
Většina z nás zná med se zlatou barvou a vazkou konzistencí. Existuje však i jiný – pastovaný.
Přesně tak, a abych se přiznal, mám ho velice rád. Mnoho lidí, kteří ho ochutnají, mu dávají dokonce přednost. Říká se mu také šlehaný, protože vzniká mechanickým rozbíjením (šlehačem s vysokými otáčkami) krystalků při jeho krystalizování. Má krásnou krémovou barvu s perleťovým leskem a pastovou konzistencí. Rozhodně vám nesteče z pečiva na prsty.
Jak máme skladovat med?
Kvalitní med vydrží velice dlouho, i několik let. Dokonce se uvádí, že se pravý med, za ideálních podmínek, nemůže zkazit. Med v uzavíratelé sklenici, v suchu a při normální pokojové teplotě, to jsou dostatečné předpoklady k dobré trvanlivosti. Při nabírání používejte lžíci, kterou nekontaminujete tekutinami nebo jídlem, aby se med neznečistil.
Na co si máme při používání medu dát pozor?
Většinou se chybuje v teplotě. Pokud vám med zkrystalizuje, můžete mu vrátit původní konzistenci nahřátím. V takovém případě ho nahřívejte krátce a pouze do 45 °C. Dlouhodobá vysoká teplota totiž medu škodí. Zničí se v něm důležité enzymy a vše, pro co je tak ceněný. Pokud si přidáváte med do čaje, kávy a jiných tekutin, měli byste počkat, až trochu vychladnou.
Děkujeme za cenné rady. Máte na závěr nějaký recept s medem pro naše čtenáře?
Jestli myslíte recept na pečení, ten nemám, protože nepeču. Mohu však prozradit, jak se léčím z nachlazení. Do malého panáka slivovice přidám plnou lžičku medu. Kdo nemá rád alkohol, může si medem osladit zázvorový čaj. To mi vždy pomůže zahnat nepříjemné bacily. Med lahodně chutná a je v něm léčivá síla přírody, proto bychom ho měli mít všichni doma nejen o Vánocích.