10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč

9. srpna 2023 • 10:00

Rajčata jsou přímo synonymem léta. Právě v tuto dobu jsou červenější, voňavější a ještě chutnější než kdy jindy. Ať už vám rostou na zahrádce, nebo je koupíte v obchodě, vždy si z nich můžete připravit něco skvělého. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty.

Červené plody vyhřáté sluncem jsou doslova jablíčka z ráje. Chutnají jen tak samotná, ideálně utržená rovnou z keříku, a snadno z nich vykouzlíte i vynikající oběd nebo večeři. Udělejte si z nich polévku, dejte si je na pizzu, do těstovin, zapečte je s masem nebo z nich uvařte plný kotel leča. Možností je spousta a pochutná si celá rodina. Třeba si vyberete z následujících receptů:

Letní lečo

Video se připravuje ...

Krémové lečo je chalupářská klasika, která by se měla rozvonět na kamnech minimálně jednou za léto. Připravte si variantu s vejci.

Rajčatová polévka

Polévka z pečených rajčat Polévka z pečených rajčat • Autor: iStock

Skvělá hustá italská rajčatová polévka vonící bazalkou se připravuje z čerstvých rajčat, která se nejdříve upečou v troubě.

Pizza Margherita

Pizza Margherita Pizza Margherita • Autor: F.O.O.D.

Vynikající a vůbec nejoblíbenější pizza Margherita nese barvy italské vlajky. A je velmi jednoduchá – s omáčkou z rajčat, obložená plátky mozzarelly a lístky čerstvé bazalky.

Těstoviny carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny carbonara s pečenými rajčaty Těstoviny carbonara s pečenými rajčaty • Autor: F.O.O.D.

Další italská klasika, to jsou těstoviny carbonara obalené v rozšlehaných žloutcích a parmazánu. S pečenými rajčátky jsou ještě lepší!

Rajčatová salsa

Rajčatová salsa Rajčatová salsa • Autor: F.O.O.D.

Rajčatová salsa z čerstvých nasekaných rajčat, okurek, cibule, kaparů, bylinek, koření a olivového oleje je skvělá ke grilovanému masu nebo třeba jen s kukuřičnými lupínky nachos.

Gazpacho

Gazpacho Gazpacho • Autor: F.O.O.D.

Studená polévka gazpacho původem z Andalusie má mnoho verzí. Základem by ale vždy měla být šťavnatá rajčata vyzrálá na slunci, která polévce dodají krásnou červenou barvu.

Citronová kuřecí prsa s rajčaty a olivami

Citronová kuřecí prsa Citronová kuřecí prsa • Autor: F.O.O.D.

Kuře na středomořský způsob pečené s cherry rajčátky, olivami, citronovou šťávou a voňavým čerstvým tymiánem nejlépe chutná s křupavou bagetou.

Slaný koláč s rajčaty a chorizem

Koláč z listového těsta s rajčaty a chorizem Koláč z listového těsta s rajčaty a chorizem • Autor: F.O.O.D.

Výborný a za chvilku hotový je slaný koláč z listového těsta pokladený rajčaty, chorizem, kousky mozzarelly a bazalkou. 

Cuketové rolky s brynzou v rajčatové omáčce

Cuketové rolky s brynzou v rajčatové omáčce Cuketové rolky s brynzou v rajčatové omáčce • Autor: F.O.O.D.

Cuketové rolky plněné brynzou a pečené v omáčce z čerstvých rajčat jsou ideální jako lehká letní večeře. Stačí k nim přidat dobrý chleba. 

Focaccia s bylinkami a rajčátky

Bylinková a rajčatová focaccia s pestem Bylinková a rajčatová focaccia s pestem • Autor: F.O.O.D.

Voňavá a jednoduchá italská focaccia s bylinkami a cherry rajčátky může být skvělou přílohou místo chleba, použít ji lze i jako základ na pizzu nebo sendvič.

Víte, jak se dají během pár vteřin nakrájet cherry rajčátka?>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK