10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
Rajčata jsou přímo synonymem léta. Právě v tuto dobu jsou červenější, voňavější a ještě chutnější než kdy jindy. Ať už vám rostou na zahrádce, nebo je koupíte v obchodě, vždy si z nich můžete připravit něco skvělého. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty.
Červené plody vyhřáté sluncem jsou doslova jablíčka z ráje. Chutnají jen tak samotná, ideálně utržená rovnou z keříku, a snadno z nich vykouzlíte i vynikající oběd nebo večeři. Udělejte si z nich polévku, dejte si je na pizzu, do těstovin, zapečte je s masem nebo z nich uvařte plný kotel leča. Možností je spousta a pochutná si celá rodina. Třeba si vyberete z následujících receptů:
Letní lečo
Krémové lečo je chalupářská klasika, která by se měla rozvonět na kamnech minimálně jednou za léto. Připravte si variantu s vejci.
Rajčatová polévka
Skvělá hustá italská rajčatová polévka vonící bazalkou se připravuje z čerstvých rajčat, která se nejdříve upečou v troubě.
Pizza Margherita
Vynikající a vůbec nejoblíbenější pizza Margherita nese barvy italské vlajky. A je velmi jednoduchá – s omáčkou z rajčat, obložená plátky mozzarelly a lístky čerstvé bazalky.
Těstoviny carbonara s pečenými rajčaty
Další italská klasika, to jsou těstoviny carbonara obalené v rozšlehaných žloutcích a parmazánu. S pečenými rajčátky jsou ještě lepší!
Rajčatová salsa
Rajčatová salsa z čerstvých nasekaných rajčat, okurek, cibule, kaparů, bylinek, koření a olivového oleje je skvělá ke grilovanému masu nebo třeba jen s kukuřičnými lupínky nachos.
Gazpacho
Studená polévka gazpacho původem z Andalusie má mnoho verzí. Základem by ale vždy měla být šťavnatá rajčata vyzrálá na slunci, která polévce dodají krásnou červenou barvu.
Citronová kuřecí prsa s rajčaty a olivami
Kuře na středomořský způsob pečené s cherry rajčátky, olivami, citronovou šťávou a voňavým čerstvým tymiánem nejlépe chutná s křupavou bagetou.
Slaný koláč s rajčaty a chorizem
Výborný a za chvilku hotový je slaný koláč z listového těsta pokladený rajčaty, chorizem, kousky mozzarelly a bazalkou.
Cuketové rolky s brynzou v rajčatové omáčce
Cuketové rolky plněné brynzou a pečené v omáčce z čerstvých rajčat jsou ideální jako lehká letní večeře. Stačí k nim přidat dobrý chleba.
Focaccia s bylinkami a rajčátky
Voňavá a jednoduchá italská focaccia s bylinkami a cherry rajčátky může být skvělou přílohou místo chleba, použít ji lze i jako základ na pizzu nebo sendvič.
Rajčata využijete i do šopského salátu>>>