Jak se vyrovnat se změnou času? Pomůže vám i správně zvolené jídlo

28. října 2023 • 00:00

V neděli 29. října se opět po půl roce mění čas, tentokrát na zimní. Tato podzimní změna je oproti jarní trochu příjemnější, protože se hodiny posouvají dozadu. Ráno si tak můžeme trochu přispat, na druhou stranu se večer začne dříve stmívat. I tak může být změna času pro mnohé náročná. Vyrovnat se s ní vám pomůže, kromě jiného, i malá změna jídelníčku.

Přechod na zimní čas znamená, že si posuneme hodinky o jednu hodinu dozadu, a budeme tudíž spát o hodinu déle. A i když chvíli možná nebudeme muset ráno vstávat do tmy, večer bude dříve tma. Přechod na zimní čas tak pro mnohé lidi nemusí být příjemný, ačkoli je v našem časovém pásmu přirozenější než ten letní. Podle odborníků je také mnohem zdravější, protože odpovídá přirozenému cirkadiánnímu cyklu, na jaký je lidstvo zvyklé po desetitisíciletí. 

Přechod na zimní čas vám usnadní i jídlo, například tyto placky s brokolicí>>>

Video se připravuje ...

Kdo to vymyslel?

Přechod na zimní a letní čas vznikl v dobách, kdy bylo potřeba šetřit energii, a jeho myšlenkou bylo přesunout den a lidský výkon do doby, kdy už je ráno vidět. Změna času se postupně rozšířila téměř do celé Evropy, Severní Ameriky a na Blízký východ. Naopak ve většině států Asie, Afriky a Jižní Ameriky neplatí. U nás byl letní čas poprvé zaveden během první světové války v letech 1915 a 1916, kdy bylo nutné šetřit paliva a energie. Vrátil se za druhé světové války a pak před více než 40 lety v době energetické krize. Vzhledem k tomu, že změna času, zejména ta jarní, má negativní dopad na lidské zdraví a dávno neplní svůj účel, tedy výraznější úsporu energií, mluví se už víc než dvacet let o jejím zrušení a zavedení jen zimního času, který je pro lidi mnohem zdravější a přirozenější. Minimálně do roku 2026 si ale ještě budeme muset dvakrát ročně hodinky posouvat.

Nejčastější potíže spojené se změnou času

Prvními a nejčastějšími potížemi, které lidé pociťují při změně času, jsou únava, nespavost nebo změny nálady. Může se dostavit také bolest hlavy a nesoustředěnost. S tím souvisí i nárůst počtu dopravních nehod. Zatímco během prvních tří týdnů po přechodu na letní čas se také zvyšuje výskyt srdečních infarktů, v případě přechodu na zimní čas se jejich výskyt naopak snižuje. Změna času, ať už na jaře nebo na podzim, samozřejmě doléhá i na děti, které si jedou ve svém vlastním rytmu a nějaké výmysly dospěláků je nezajímají. Mohou proto být unavené, úzkostlivé, podrážděné.

Co vám pomůže?

V tom, aby se naše biologické hodiny dobře sladily s okolním časem, hraje velmi důležitou roli světlo, ovšem přirozené, nikoli umělé. Pomůže také dostatek pohybu a úprava jídelníčku, která nemusí být nijak radikální. Stačí ho přizpůsobit stávajícímu ročnímu období. A podzim má v tomto směru co nabídnout! Výborné jsou ořechy, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka, protože jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin. S podrážděností mohou pomoci potraviny bohaté na vitamin B, jako jsou lískové oříšky, mandle nebo obilné klíčky. Abyste měli dostatek energie, doplňujte pravidelně vitamin C. Hodně ho je v šípcích, kiwi, pomerančích, brokolici nebo kapustě. A protože podzim je  trochu zrádný, a i když je stále teplo, člověk snadno nachladne, podporujte imunitu, s čímž vám může pomoci také dobře zvolené jídlo, například mořské ryby (losos, tuňák, makrela apod.), vejce, mléčné výrobky nebo telecí játra.

Pečená mrkev Pečená mrkev • Autor: iStock

Zkuste třeba tyto recepty:

Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

Šípková zavařenina

Brokolicové karbanátky

Kapustičková polévka

Pečená mrkev s petrželkovým pestem

Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci

Dýňový chlebíček

Losos s restovanou zeleninou

Těstoviny s brokolicí a ořechy

Supersušenky

Pozor na kávu a cukr

Mnohdy si biorytmus narušujeme i vlastním přičiněním, když si večer dopřáváme dobroty se spoustou cukru, kávu, colu nebo další nápoje s povzbuzujícími účinky, což může být i obyčejný černý nebo zelený čaj. Ten raději vyměňte za bylinkový. Mezi osvědčené bylinky, které používaly už naše prababičky, patří kozlík lékařský, jenž se osvědčil při nespavosti způsobené nervovým vyčerpáním, přepracováním a stresem, také chmel, mučenka, mateřídouška nebo meduňka.

Video se připravuje ...

Autor: AK