První jarní grilování: 7 receptů s masem i bez, včetně sladké tečky

6. dubna 2024 • 04:14

Oslavte jaro, které se, jak to tak vypadá, nejspíš přehouplo rovnou do léta, malou párty pod širým nebem. Naložte maso, zeleninu nebo ovoce, pozvěte rodinu a přátele a rozpalte gril. Máme pro vás několik originálních receptů, které by se vám mohly hodit.

Jaké recepty na gril pro vás máme:

Vepřová žebírka na pivu

Kebab z mletého masa

Grilovaná cuketa s bylinkami

Grilovaný lilek po řecku

Řecké souvlaki

Grilovaná zelenina z trouby

Grilovaný ananas se skořicí

Vepřová žebírka na pivu

Grilovaná žebírka Grilovaná žebírka • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 2 kg masitých vepřových žebírek
  • 1 velkou cibuli
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl

Na marinádu:

  • olivový olej
  • 200 ml piva
  • 2 lžičky worcesteru
  • 3 lžičky pikantního grilovacího koření
  • 4 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 chilli papričku

Postup:

1. Žebírka očistíme, omyjeme, naskládáme do většího hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, oloupanou cibuli a koření a povaříme do poloměkka.

2. Maso vyndáme, osušíme a pak ho naložíme do marinády z oleje, grilovacího koření, plátků citronu, nasekané chilli papričky, hořčice, drceného česneku, piva a worcesteru a necháme v chladu odležet do dalšího dne.

3. Žebírka grilujeme zvolna na mírném ohni, na začátku grilování je také můžeme zabalit do alobalu, aby se nepřipálila. Během pečení je pravidelně potíráme zbylou marinádou.

Na žebra můžeme použít i tuto marinádu>>>

Video se připravuje ...

Kebab z mletého masa

Grilovaný kebab Grilovaný kebab • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 600 g mletého kuřecího masa (může být i hovězí nebo jehněčí)
  • 2 šalotky
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • trochu jemně mleté strouhanky
  • drcený černý pepř
  • sůl
  • trochu olivového oleje
  • trošku citronové šťávy

Postup:

1. V míse smícháme mleté maso s nadrobno pokrájenou šalotkou, vejcem, drceným česnekem a jemně nasekanou chilli papričkou bez semínek. Směs zahustíme moukou, strouhankou, dochutíme solí a drceným pepřem a necháme chvíli odležet.

2. Mokrýma rukama utvoříme z masové hmoty menší válečky, které napichujeme na namočené špejle nebo kovové jehly, potřeme je směsí oleje a citronové šťávy a grilujeme ze všech stran na mírném ohni.

3. Podáváme s pikantní studenou paprikovou omáčkou nebo jogurtovým dresinkem, čerstvou zeleninou a pečivem.

Grilovaná cuketa s bylinkami

Grilovaná cuketa Grilovaná cuketa • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 4 pevné, středně velké cukety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • hrst směsi čerstvých posekaných bylinek (bazalky, tymiánu, oregana apod.)
  • 1 dl bílého vína
  • sůl

Postup:

1. Cukety omyjeme a i se slupkou je nakrájíme na středně silná kolečka.

2. V misce připravíme marinádu z olivového oleje smíchaného se solí, utřeným česnekem a čerstvými bylinkami. Dají se použít i sušené (množství oleje, česneku i koření můžeme upravovat podle chuti). Nakonec do marinády přidáme víno.

3. Kolečka cukety prolijeme marinádou a aspoň hodinu necháme v chladu uležet.

4. Na grilu kolečka cukety potíráme marinádou a několikrát je obrátíme, až jsou opečená hezky dozlatova. 

Grilovaný lilek na řecký způsob

Lilek na grilu Lilek na grilu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 3–4 lilky (pevné, lesklé)
  • 8 stroužků česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • oregano a bazalku (nejlépe čerstvé, případně sušené)
  • 100 g sýru feta nebo balkánského
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Lilky omyjeme a podélně nakrájíme na plátky. Osolíme je a necháme asi 10 minut stát, až pustí vodu. Pak je osušíme papírovými utěrkami a opečeme z obou stran na grilu.

2. V misce smícháme drcený česnek, olivový olej a jemně nakrájené bylinky, přidáme rozdrobený sýr feta, mírně osolíme a opepříme.

3. Připravenou směs rozdělíme na grilované plátky lilku a podáváme s pečivem nebo jako přílohu k masu. 

Řecké souvlaki

Řecké souvlaki Řecké souvlaki • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 800 g kuřecích prsou bez kůže
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • hrst čerstvého oregana (nebo 1 lžíci sušeného)
  • 1 lžičku mleté sušené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvě drcený červený pepř
  • hrubou mořskou sůl

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájíme na větší kostky. V míse smícháme olej, šťávu z jednoho citronu, sůl, nasekané oregano, sušenou cibuli a drcený česnek. Do této marinády maso naložíme a necháme v chladu odležet alespoň hodinu, ideálně přes noc.  

2. Pak kousky masa napícháme na namočené špejle nebo kovové jehly a opečeme na grilu ze všech stran dozlatova. Podáváme s pita chlebem a tzatziky:

Video se připravuje ...

Grilovaná zelenina z trouby 

Grilovaná zelenina z trouby Grilovaná zelenina z trouby • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 3 brambory
  • 1 červenou papriku
  • 2 rajčata
  • 2 cibule
  • 1 cuketu
  • 3 mrkve
  • 5 stroužků česneku
  • bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, bazalku)
  • mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

1. Brambory a ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kusy. Troubu předehřejeme na 220 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozložíme na něj nakrájenou zeleninu a oloupané stroužky česneku. Vše pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme bylinkami.

2. Plech zakryjeme alobalem, dáme do trouby a pečeme asi 20 minut. Pak alobal odstraníme a ještě asi půl hodiny dopékáme. Podáváme jako lehkou večeři nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Podívejte se, jak snadno připravit zeleninu přímo na grilu>>>

Video se připravuje ...

Grilovaný ananas se skořicí

Grilovaný ananas Grilovaný ananas • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 1 větší ananas
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • nasekané loupané mandle nebo pistácie na posypání

Postup:

1. Z ananasu okrájíme kůru, nakrájíme ho na kolečka silná asi 1 cm a prostřední dřevnatou část odstraníme, nejlépe pomocí kulatého vykrajovátka na cukroví.

2. Kolečka ananasu potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s medem, pak je posypeme cukrem smíchaným se skořicí a opečeme je z obou stran na grilu, dokud cukr nezačne karamelizovat. Podáváme je posypané nasekanými mandlemi nebo nesolenými pistáciemi. 

Autor: Jana Dvořáková