Medvědí česnek je zázrak. Zkuste omeletu, pesto nebo rizoto

17. března 2024 • 00:15

Sezona medvědího česneku začíná v březnu a končí v okamžiku, kdy rostlina začíná kvést. Kde divoký česnek hledat a jak ho rozeznat od konvalinky? A víte, jak ho správně uskladnit a která jídla budou s jeho typickým aroma nejlepší?

Medvědí česnek: Kde roste?

Oblíbenému divokému koření nejvíc svědčí vlhko a stín. V přírodě ho najdete hlavně ve světlých a bukových lesích. Na medvědí česnek také skoro určitě narazíte v okolí potoků lemovaných listnatými stromy. Poštěstit se vám může i ve městě – není výjimkou, že medvědí česnek roste třeba i v pražských lesoparcích. Při sběru medvědího česneku, ale i jakýchkoli jiných bylinek, hlavně buďte šetrní. Rostlinky medvědího česneku nervěte i s cibulkami, na rozdíl od těch česneku kuchyňského vám k ničemu nebudou a přírodu jenom ochudíte.

Video se připravuje ...

Jak poznat medvědí česnek od konvalinky?

Konvalinky vonné mají rády stejné podmínky jako medvědí česnek a kvůli podobným listům se s ním snadno spletou. Jsou ale jedovaté, takže je potřeba si dát dobrý pozor. Naštěstí existuje několik jednoduchých rad, podle kterých medvědí česnek poznáte spolehlivě.

Podle čichu pozná medvědí česnek od jedovaté konvalinky i úplný botanik amatér. Utržený lístek stačí promnout mezi prsty – česnek hned prozradí jeho typická intenzivní česneková vůně, zatímco listy konvalinky jsou úplně bez zápachu. Česnek od konvalinky ale poznáte i podle vzhledu. Listy konvalinky totiž vyrůstají ze společného stonku, zatímco ty česneku přímo ze země. Konvalinka se také obvykle objevuje o něco později než česnek, její listy by tudíž měly být menší, což se ale každý rok může lišit.

Jak medvědí česnek skladovat?

Čím čerstvější, tím lepší. Aby hned druhý den nezvadl, pomůže odříznout stonky, medvědí česnek omýt pod ledovou vodou a dát do plastového kelímku s trochou vody tak, aby stonky byly ponořené a nasávaly vláhu. Kelímek přikryjte potravinářskou fólií a vložte do ledničky. Takto vám bylinka vydrží v dobré kondici i několik dní. Medvědí česnek se dá i uložit na horší časy do mrazáku, nejlépe v uzavíratelných mrazicích sáčcích nebo krabičkách, aby intenzivním aromatem česneku nenačichlo i všechno okolo.

Pesto z medvědího česneku, rizoto i omeleta

Jakmile si medvědí česnek jednou oblíbíte, budete ho chtít přidávat úplně do všeho. Jeho využití je totiž doopravdy mnohostranné. Pozvedne chuť jarních polévek, omáček a rizota. Zkuste jarní polévku z medvědího česneku, recept na rizoto s medvědím česnekem nebo špenát z medvědího česneku, přidejte medvědí česnek do oblíbené tvarohové pomazánky nebo smetanového dipu.

Než skončí sezona tohoto zeleného zázraku, rozhodně musíte ochutnat pesto z medvědího česneku >>>

Video se připravuje ...

Silně voní, skvěle chutná a navíc vám v ledničce vydrží i čtrnáct dní. Hodí se nejen na těstoviny, které stačí už jen posypat lehce opraženými piniovými oříšky, ale i na křupavý chléb.

TIP: Pesto z medvědího česneku si můžete koupit i hotové od firmy Živina. Ta do něj přidává kešu oříšky, které jsou skvělým zdrojem bílkovin a zjemní výraznou chuť pesta. 

Pesto z medvědího česneku od Živiny Pesto z medvědího česneku od Živiny • Autor: Živina

Medvědí česnek můžete nasekat i do domácí majonézy nebo bylinkového másla. Uvidíte, že stejně jednoduchá je i omeleta s medvědím česnekem, se kterou vykouzlíte sezonní snídani během deseti minut.

Autor: red