Dejte kapustě druhou šanci! Vyzkoušejte přípravu v pivním těstíčku nebo s uzeným a nudlemi

9. října 2021 • 00:00

Pusťte kapustu do své kuchyně. Máme pro vás výtečné osvědčené recepty i neotřelé kombinace, ve kterých tato tradiční podzimní zelenina plná vitaminů jistě zachutná i těm, kteří mají ještě v živé paměti nelibou přípravu dušené kapusty ze školní jídelny.

Kapusta patří společně s oblíbeným květákem, brokolicí či zelím do skupiny košťálové zeleniny, která má v naší kuchyni opravdu široké využití, lze ji vařit, dusit, zapékat i smažit. Na trzích a v obchodech se můžeme setkat s různými druhy, nejvíce rozšířená je však kapusta hlávková, z jejichž listů můžeme připravit jak např. výtečné masové závitky, tak třeba karbanátky.

Dalšími velmi dobře známými kultivary, které se dříve hojně pěstovaly i na našich zahradách, je kapusta kadeřavá, známá jako kadeřávek, a kapusta růžičková, kterou se na záhoncích nedalo přehlédnout díky houfům bělásků, které se na ni již za ranní rosy slétali. Růžičková kapusta je bohatá zejména na vitamín C, kyselinu listovou a řadu dalších látek cenných pro náš organizmus. Jako rostlina je odolná proti mrazům, a tak si na čerstvých růžičkách můžeme pochutnat od podzimu až do zimních měsíců. Tato otužilá rostlinka je společně s kadeřávkem vynikající v sytých hustých polévkách, jako je např. kapustová polévka s klobásou, kterou si můžete uvařit podle časopisu F.O.O.D., nebo v rizotech.

Tak co říkáte, dáte kapustě druhou šanci?

Vyzkoušejte námi vybrané recepty, které vás určitě mile překvapí.

Kapustové řízky se sýrem

Říkáte si, jak asi chutnají kapustové řízky se sýrem? Skvěle! Připravte si je k obědu či večeři s vařeným bramborem. Jsou výtečnou obměnou tradičních receptů z masa, a pokud vám zbydou, vzít si je můžete i druhý den do práce jako oběd do krabičky.  

Kapusta v pivním těstíčku

Pokud jste ještě neochutnali kapustu v pivním těstíčku, teď je ta správná chvíle. Nevšední úprava dozlatova a dokřupava osmažené kapusty, provoněné česnekem a oblíbeným mokem vás mile překvapí. Na talíři ji můžete doplnit domácí majonézou a zeleninovým salátem.    

Kapusta s uzeným masem a těstovinami

Těstoviny se jednou za čas servírují snad v každé rodině. Proto jsme pro vás vybrali tento snadný a rychlý recept na kapustu s uzeným masem a těstovinami. Směs lze servírovat jen vařenou nebo ji přendat do pekáčku, zalít rozšlehanými vejci se smetanou a zapéct v troubě. Z jednoho receptu zkrátka jednoduše vykouzlíte dva výtečné pokrmy.      

Krémová kapustová polévka

Jestliže patříte mezi milovníky jemných krémových polévek, pak je pro vás tato z kapusty jako stvořená. V nadcházejících chladných podzimních dnech zahřeje, zasytí a díky své hutnosti plně nahradí i hlavní chod.  

Zapečené brambory s kapustou, sýrem a kobásou

Opravdu vypečenou večeří, na které si pochutná celá rodina, jsou zapečené brambory s kapustou, sýrem a klobásou, která dodá pokrmu na jemné pikantnosti. Tak schválně, kdo si dá vláčný střed a kdo křupavé okraje? Za vyzkoušení stojí také varianta s rýží.   

Autor: VDŠ