Klíčení semínek: Vypěstujte si doma vitamínovou bombu!

23. dubna 2018 • 00:00

Spolu s jarem se vše v přírodě probouzí k životu a řada z nás má potřebu doplnit vitamíny. Proto je jaro nejlepší doba vyzkoušet například domácí klíčení semínek. Klíčky jsou skvělou pochoutkou plnou vitamínů a minerálů, která se hodí do salátů, pomazánek i dalších jídel. 

Proč jsou klíčky zdravé?

Naklíčená semínka nebo luštěniny jsou doslova vitamínovou bombou. Mají obrovské množství vitamínů, minerálů, jsou bohaté na bílkoviny a enzymy. Při klíčení se enzymy v plodinách aktivují a jejich obsah je v této době maximální. Výhodou klíčků je, že jsou lehce stravitelné. Při klíčení se složité cukry, které mohou působit nadýmavě, štěpí na jednoduché, dobře stravitelné. Konzumace syrových klíčků se doporučuje například při léčbě cukrovky a srdečních onemocnění.

Co všechno můžeme klíčit

Ke klíčení jsou nejvhodnější luštěniny, jako jsou například čočka, fazolky mungo, hrách nebo cizrna. Naklíčit můžete i semínka řeřichy, hořčice či vojtěšky. V domácích podmínkách vám vyklíčí i obilniny, jako jsou špalda, oves, žito, ječmen, pohanka nebo dokonce slunečnicová semínka. Klíčit raději nezkoušejte klasické fazole, obsahují totiž látky, které jsou pro nás ve větší míře jedovaté. Ty se spolehlivě ničí varem, proto je konzumujte pouze vařené. Semínka ke klíčení koupíte za pár korun ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Pokud byste pořídili semena v zahradnictví, koupili byste semena určená k sadbě. Ta jsou namořená a ke konzumaci tedy naprosto nevhodná.

Klíčit lze jak luštěniny, tak i semínka a obiloviny Klíčit lze jak luštěniny, tak i semínka a obiloviny • Autor: istock

Jak klíčit

Na klíčení je nejjednodušší řeřicha setá. Budete potřebovat pouze misku s vatou, kterou musíte v době klíčení udržovat vlhkou. Řeřicha roste velmi rychle, už do prvního týdne můžete sklízet první výhonky. Takto jednoduše můžete naklíčit všechna semena se zelenými výhonky, tedy i semena jetele, vojtěšky a hořčice.

Klíčit se dá i v zavařovací sklenici Klíčit se dá i v zavařovací sklenici • Autor: istock


Luštěniny a obiloviny musíte klíčit ve větší zavařovací sklenici nebo v plastové lahvi. Nejdříve nechte semena nabobtnat přes noc. Poté je pořádně propláchněte a dejte do nádoby. Tu umístěte do tmavší místnosti a nechte semínka klíčit. Důležité je, aby semínka nebyla ponořená ve vodě, ale byla stále vlhká. Proto je nutné semínka pravidelně proplachovat pod proudem vody, aby nezplesnivěla. V zimě minimálně dvakrát denně, při velkém teplu až 4krát. Nikdy nedávejte semínka na přímé slunce, aby se neuvařila.

Klíčení v nakličovací misce

Nejjednodušší způsob na klíčení je nakličovací miska. Jedná se o čtyři plastová plata. Tři z nich jsou určeny ke klíčení, do zbylého pak odtéká přebytečná voda z klíčků. Tak je umožněn průběžný průtok čisté vody, který semínkům nejvíce vyhovuje. Její výhodou tedy je, že se o klíčky nemusíte tolik starat. Po třetím dni by měly být klíčky dostatečně velké a s maximálním množstvím živin. Před konzumací je ještě naposledy propláchněte.

Nejjednodušší je klíčení v nakličovací misce Nejjednodušší je klíčení v nakličovací misce • Autor: istock

Recepty s klíčky

S konzumací klíčků začínejte pomalu, zpočátku stačí dát si lžíci denně. Můžete si jí posypat třeba zeleninový salát, velmi dobré jsou i ochucené naklíčené fazolky mungo. Klíčky můžete obohatit i salát s křepelčím vejcem. A pokud máte v zimě chuť na něco teplého, zkuste teplý salát s naklíčenou čočkou.

Fazole mungo jsou oblíbené i v salátu Fazole mungo jsou oblíbené i v salátu • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová