Klíčení semínek: Vypěstujte si doma vitaminovou bombu!
Chcete mít v zimě levný zdroj kvalitních vitaminů? Zkuste domácí klíčení semínek! Klíčky jsou skvělá pochoutka i opravdový poklad nabitý vitaminy a minerály. A když si je vypěstujete sami doma, můžete je pak používat do salátů, pomazánek i mnoha dalších jídel.
Proč jsou klíčky zdravé?
Naklíčená semínka nebo luštěniny jsou doslova poklad. Obsahujíobrovské množství vitaminů, minerálů, jsou bohaté na bílkoviny a enzymy. Při klíčení se enzymy v plodinách aktivují a jejich obsah je v této době maximální. Výhodou klíčků je, že jsou lehce stravitelné. Při klíčení se totiž složité cukry, které mohou působit nadýmavě, štěpí na jednoduché, dobře stravitelné. Konzumace syrových klíčků se doporučuje například i při léčbě cukrovky a srdečních onemocnění.
Klíčky si můžete posypat třeba chleba s ředkvičkovou pomazánkou:
Co všechno můžete klíčit
Ke klíčení jsou nejvhodnější luštěniny, jako například čočka, fazolky mungo, hrách nebo cizrna. Naklíčit můžete i semínka řeřichy, hořčice či vojtěšky. V domácích podmínkách vám vyklíčí i obilniny, jako jsou špalda, oves, žito, ječmen, pohanka nebo dokonce slunečnicová semínka. Klíčit raději nezkoušejte klasické fazole, obsahují totiž látky, které jsou pro nás ve větší míře jedovaté. Ty se spolehlivě ničí varem, proto je konzumujte pouze vařené. Semínka ke klíčení koupíte za pár korun ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. V zahradnictví semínka nekupujte, protože jsou namořená a určená k sadbě, takže jsou ke konzumaci naprosto nevhodná.
Klíčit lze jak luštěniny, tak i semínka a obiloviny
Jak klíčit
Na klíčení je nejjednodušší řeřicha setá. Budete potřebovat pouze misku s vatou, kterou musíte v době klíčení udržovat vlhkou. Řeřicha roste velmi rychle, už během prvního týdne můžete sklízet výhonky. Takto jednoduše můžete naklíčit všechna semena se zelenými výhonky, tedy i semena jetele, vojtěšky a hořčice.
Řeřichu, vojtěšku a hořčici můžete klíčit na vatě
Luštěniny a obiloviny musíte klíčit ve větší zavařovací sklenici nebo v plastové lahvi. Nejdříve je důkldně propláchněte, pak je ve sklenici zalijte dostatečným množstvím vody a nechte je takto přes noc nabobtnat. Poté je pořádně propláchněte a dejte do vhodné sklenice. Ideální je speciální nakličovací sklenice, která má propustné víčko. Sklenici umístěte někam, kde je spíše šero a teplota přibližně 18-20 °C a nechte semínka klíčit. Důležité je, aby semínka nebyla ponořená ve vodě, ale byla stále vlhká. Proto je nutné semínka pravidelně proplachovat pod jemným proudem vody, aby nezplesnivěla. V zimě minimálně dvakrát denně, při velkém teplu až 4krát. Nikdy nedávejte semínka na přímé slunce, aby se ve sklenici neuvařila.
Klíčení v nakličovací misce
Nejjednodušší způsob, jak klíčit malá semínka, je použití nakličovací misky. Jedná se o dvě nádoby, z nichž spodní slouží jako zásobník vody a horní v podobě jemného sítka je určena na klíčení semínek. Pokud si klíčení semínek zamilujete, můžete si pořídit i nakličovací misku, která má více pater nad sebou. Horní patra jsou určena ke klíčení, do spodního pak odtéká přebytečná voda z klíčků. Tak je umožněn průběžný průtok čisté vody, který semínkům nejvíce vyhovuje.
Nejjednodušší je klíčení v nakličovací misce
Postup klíčení je velmi jednoduchý. Semínka namočte do vody (malým stačí 15 minut, větší namočte na několik hodin). Pak vodu slijte a semínka rozprostřete do horní misky (u vícepatrových misek do všech horních misek). Vršek na jeden až dva dny zakryjte, aby na semínka nešlo přímé světlo, misku postavte na tmavé místo a pokud je potřeba, semínka jednou nebo dvakrát denně vlhčete rozprašovačem. Přebytečnou vodu, která protekla do spodní misky, pravidelně vylévejte. Po třetím dni by měly být klíčky dostatečně velké a s maximálním množstvím živin. Před konzumací je ještě propláchněte.
Klíčky můžete přidávat do sendvičů
Recepty s klíčky
S konzumací klíčků začínejte pomalu, zpočátku stačí dát si lžíci denně. Můžete si jí posypat třeba zeleninový salát, velmi dobré jsou i ochucené naklíčené fazolky mungo. Klíčky můžete obohatit i salát s křepelčím vejcem. A pokud máte v zimě chuť na něco teplého, zkuste teplý salát s naklíčenou čočkou. nebo vietnamské Bun bo Nam Bo.
Klíčky si můžet posypat třeba i brokolicovou polévku: