Brokolicový krém: Vyzkoušejte poctivou smetanovou polévku podle video návodu

Video se připravuje ...
9. října 2018 • 00:00

Brokolice možná nepatří mezi vaši nejoblíbenější zeleninu, my vás ale naučíme polévku, kterou si i sebevětší odpůrce půjde přidat dvakrát. Je hustá, krémová a s máslovými krutonky navrchu jí už vůbec nic nechybí. Zamilujte se do brokolicového krému podle osvědčeného receptu a podívejte se na video, jak ho připravit.

Krémovou brokolicovou polévku se vyplatí neošidit. To ale rozhodně nepůjde bez másla nebo ghí, olej se zkrátka o typickou máslovou chuť ani vůni nepostará. Že ani silný drůbeží vývar ničím nenahradíte snad není potřeba dodávat, naučte se domácí vývar podle šéfkuchaře a nenechte nic náhodě. Kouzlo brokolicového krému tkví v jednoduchosti, a na každé surovině proto záleží.

Suroviny:

500 g brokolice
3 brambory
2 lžíce másla
1 cibule
1 kelímek smetany
1 l drůbežího vývaru
sůl
pepř
krutony k podávání

Jak udělat brokolicovou polévku?

1. V hrnci si rozpusťte máslo. Přihoďte na drobno nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a lehce orestujte. 

2. Poté můžete do hrnce přidat na růžičky obranou brokolici a opět celou směs orestovat. Zeleninu osolte a opepřete a přelijte drůbežím vývarem. Základ na polévku přiveďte k varu a vařte, dokud zelenina nezměkne. 

4. Ke konci vaření přilijte smetanu a ještě 5 minut provařte. Pokud není smetana pokojové teploty, přidejte do ní trochu horké polévky, zvýšíte tak její teplotu. Studená smetana by se mohla v hrnci srazit a vytvořit v polévce nevzhledné hrudky.

5. Hotovou polévku rozmixujte do hladka. Pokud máte rádi polévky, ve kterých je "do čeho kousnout", nechte trochu brokolice a brambor stranou a použijte jako vložku. 

6. Před podáváním ozdobte brokolicový krém máslovými krutony a klidně i lžící zakysané smetany.

Stále nevíte, jak na to? Podívejte se na video v úvodu článku. Najdete v něm nejen recept, ale také přesný postup, jak báječnou brokolicovou polévku připravit.

Autor: Kristina Hamplová