Jarní zázrak jménem březová voda: Poznejte její blahodárné účinky na zdraví i krásu

20. března 2024 • 02:17

Březová voda je po staletí oblíbená zejména v severní Evropě a Číně, kde je považována za božský nápoj dávající sílu a krásu. Jak a na co březovou vodu používat a kde se dá sehnat?

Březová voda, nebo také březová míza, je čirá tekutina, která se sbírá brzy na jaře v období teplých dní a studených nocí, obvykle od poloviny března do poloviny dubna. Stromy v té době ještě nemají listy a míza intenzivně proudí mezi jednotlivými částmi stromu. Aby bylo možné se k blahodárné březové vodě dostat, musí se narušit kmen stromu tím, že se do něj navrtá menší dírka. Do té se vloží brčko a březová voda pak odkapává do nastavené nádoby. Po ukončení se dírka v kmenu ucpe březovou větvičkou a případně ještě natře propolisovou mastí.

Březová voda je ideální i na jarní detox >>>

Video se připravuje ...

Proč je tak oblíbená?

Na složení březové vody má vliv mnoho faktorů – geografie, půdní typ a dokonce i druh a stáří konkrétního stromu. Obecně má ale nízký obsah kalorií a cukru a zároveň vysoký obsah živin, především vitaminů a minerálů. Je velmi bohatá na hořčík a hlavně mangan, který je důležitý pro udržení zdravých kostí. Dále je prokázáno, že v kombinaci s vápníkem, zinkem a mědí, které se v březové vodě také nacházejí, mangan pomáhá zpomalit ztrátu kostní hmoty páteře, což je důležité hlavně u starších žen. Kromě toho mangan pomáhá vytvářet antioxidant zvaný superoxid dismutáza, jenž chrání buňky před poškozením a může snížit riziko vzniku některých chronických onemocnění. A aby toho nebylo málo, tento minerál také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a předcházet epileptickým záchvatům.

Účinky březové vody

Ve Skandinávii nebo Pobaltí je březová voda tradičním lékem na mnoho neduhů. S čím vším vám může pomoci?

  • Je ideální při rekonvalescenci po nemoci.
  • Pomáhá při žaludečních potížích a snižuje nadýmání.
  • Má močopudné účinky.
  • Pročišťuje a podporuje funkci ledvin.
  • Je užívána při léčbě nemocí jater, ledvin a prostaty.
  • Podporuje pravidelné vyprazdňování.
  • Urychluje metabolismus.
  • Zklidňuje nervový systém, odstraňuje stres a neklid.
  • Podporuje imunitu a detoxikaci organismu.
  • Snižuje cholesterol v krvi.
  • Ulevuje při bolesti kloubů.
  • Redukuje celulitidu.
  • Pití březové vody je také velmi vhodné pro ženy, které mají problémy s menstruačním cyklem a plodností.

Březová voda Březová voda • Autor: iStock

Jak chutná březová voda?

Nejzdravější je čerstvá březová voda, která je velmi lahodná a chutná mírně nasládle. Vydrží ale bohužel jen pár dní (v ledničce přibližně pět), pak začne kvasit. Proto je ideální ji vypít hned. Denně lze takto vypít až dvě sklenice březové vody, pro jarní detoxikaci se doporučuje popíjet sklenku denně po dobu 15 dní a samozřejmě během té doby vynechat alkohol a nápoje s kofeinem.

Pokud byste si březovou vodu chtěli uchovat na později, dá se z ní vyrobit sirup, který sice už není tak zdravý, protože vařením se snižuje obsah živin, ale dá se použít například na doslazení čaje. Sirup z březové šťávy se připravuje podobně jako javorový sirup metodou odpařování. Březová voda se přivede k bodu varu a pak se na mírnějším plameni udržuje při teplotě kolem 90 °C, dokud se neodpaří asi tři čtvrtiny jejího objemu. Šťáva se pak přefiltruje do menšího hrnce a opět se pokračuje ve vaření a odpařování, dokud sirup nezačne houstnout a nezíská tmavší jantarovou barvu. Hotový sirup je nutné uchovávat v ledničce, pro delší dobu uskladnění se musí sterilizovat.

Z březové vody si můžete připravit i lahodné smoothie. Rozmixujte ji například s banánem, mandlovými plátky a borůvkami. Nebo ji přidejte do jakéhokoli jiného smoothie, které si můžete dát k snídani nebo třeba jako zdravou svačinu.

Kde se dá sehnat?

I když se může zdát získání březové vody jednoduché – stačí navrtat strom a vodu zachytit do nějaké nádoby, tak snadné to není. Přestože podle odborníků sběr stromům neškodí (přirovnává se k darování krve u lidí), kvůli rostoucí popularitě březové vody ji lidé sbírají ve velkém a špatnou technikou, která stromy ničí. Je to podobné jako s medvědím česnekem, kdy také řada lidí trhá rostliny v hojném množství a i s kořínky. Pokud nemáte břízu na vlastním pozemku, je navíc získávání březové vody nezákonné a potřebujete na něj mít povolení. Teď na jaře je možné čerstvou a neředěnou březovou vodu koupit na farmářských trzích nebo u bylinkářů. Po celý rok se dá také sehnat v různých e-shopech nebo v drogeriích, kde ale samozřejmě už není v čerstvém stavu a také bývá přislazovaná nebo různě dochucovaná. Je proto dobré si vždy přečíst etiketu.

Po navrtání se březová voda nechá odkapávat do nádob. Po navrtání se březová voda nechá odkapávat do nádob. • Autor: iStock

Podpoří nejen zdraví, ale i vaši krásu

Pro své hydratační a antioxidační vlastnosti je březová voda oblíbenou přísadou i v kosmetice. Díky obsahu vitaminu C, který podporuje produkci kolagenu, pomáhá udržet pokožku zdravou a svěží. Je také účinným pomocníkem v boji proti lupům a vypadávání vlasů. V neředěném stavu je vhodné ji používat i jako vlasovou kúru. Nejdříve si vlasy umyjte běžným šamponem a poté do vlasů a pokožky hlavy vmasírujte malé množství březové vody. Pokud je vaším cílem obnova a zahuštění vlasové kštice, je doporučeno tuto kúru opakovat obden. Pro běžné vyživení, větší lesk a objem vlasů postačí březovou proceduru opakovat 1 až 2x za týden.

Je zdravá, ale…

Obecně je konzumace březové vody bezpečná, pokud ji pijete s mírou, a nebyly zatím objeveny žádné vedlejší negativní účinky. Pozor by si na ni měli dávat jen ti, kteří mají alergii na pyl břízy. Pro svůj vysoký obsah manganu by mohla škodit i lidem s poruchou funkce jater.

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková