Nečekejte na medvědí česnek. Zajděte si do lesa na divokou pažitku!

7. března 2024 • 02:17

Věděli jste, že klasická pažitka, která roste na zahradě, nebo ji možná máte v květináči za oknem, má svou divokou variantu? Je stejně dobrá jako ta domácí, venku roste mnohem dřív a navíc je zadarmo.

Pokud se už nemůžete dočkat, až ze země vyraší medvědí česnek, zajděte si do lesa pro něco jiného, stejně chutného a zdravého. Už od konce února a přibližně do konce dubna tam totiž můžete najít lesní pažitku neboli divoký šnytlík.  

Lesní pažitka je skvělá například do ředkvičkové pomazánky >>>

Video se připravuje ...

Kde ji hledat a jak ji poznat?

Lesní pažitku (její botanický název je pažitka pobřežní) poznáte v lese velmi snadno, obzvlášť tam, kde neroste žádná tráva a pažitka je tak v suchém listí dobře vidět. Je hodně podobná klasické pažitce, jen trochu drobnější a tmavší. Narazit na divokou pažitku můžete i v městských parcích, kde ji její tmavší zelená barva odlišuje od okolní trávy. Pro lesní pažitku jsou typické rovné, úzké, duté stonky, drobnější než u klasické pažitky. Řídit se můžete i podle typické vůně a samozřejmě chuti, která není tak ostrá jako u pažitky ze zahrady a nepřipomíná tolik cibuli a česnek. Proto lesní pažitku většinou mají rády i děti, které jinak klasickou pažitku odmítají.

Dodá vám po zimě vitaminy

Kromě toho, že lesní pažitka dodá šmrnc mnoha pokrmům, je i velmi zdravá. Obsahuje spoustu vitaminu C (na začátku sezony údajně 3x více než stejné množství citronu), také vitaminy skupiny B, provitamin A, vitaminy E nebo K. Najdete v ní i éterické oleje a minerály, jako jsou železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík nebo zinek. Lesní pažitka působí blahodárně na trávení, má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak, přírodní léčitelé tvrdí, že má i protikarcinogenní a protisklerotické účinky.

Divoká pažitka je drobnější a tmavší než ta zahradní. Divoká pažitka je drobnější a tmavší než ta zahradní. • Autor: iStock

Na chleba i do salátu

Z lesní pažitky se využívá hlavně zelená nať, zkusit můžete i květy, které jsou jedlé, hodí se ale spíš jen na ozdobu. Ideální je spotřebovat pažitku, dokud je čerstvá a plná vitaminů. Nakrájenou nať můžete používat stejně jako klasickou pažitku. Je skvělá na posypání polévek, míchaných vajíček, omelet, bramborových a dalších jídel. Můžete ji přidávat do pomazánek, bylinkových másel nebo salátů.  

Posypte pažitkou saláty. Posypte pažitkou saláty. • Autor: iStock

Zkuste divokou pažitku třeba do těchto receptů:

Tvarohová pomazánka s vejci

Smetanová bramborová polévka

Sedlácké brambory s brynzou a slaninou

Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Pažitková omáčka

Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci

Těstoviny s piniovými oříšky a bylinkami

Sendviče s pažitkovou pomazánkou a mozzarellou

Když jí máte víc

Pokud byste si chtěli lesní pažitku uchovat do zásoby, stačí ji nasekat, dobře uzavřít do sáčku nebo krabičky a dát do mrazáku. Takto skladovaná neztratí ani po několika měsících své aroma. Nasekanou si ji můžete také usušit.

Lesní pažitka se vám bude hodit i do klasické vajíčkové pomazánky >>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková