Microgreens: Vitaminový zázrak, který si vypěstujete sami doma

9. března 2023 • 17:00

Slyšeli jste už o microgreens? Název vám jistě napoví, že se jedná o malé rostlinky, které mají v kuchyni široké využití. V čem spočívá jejich kouzlo, jak je pěstovat a na co si dát pozor? Inspirujte se a ozdobte si s nimi vaše pokrmy.

Microgreens se, na rozdíl od klíčků, sklízí až ve fázi, kdy ze semínek vyrostou první děložní nebo i pravé lístky. A jen ty se také konzumují. Stejně jako klíčky jsou microgreens velmi zdravé, nenáročné na pěstování, na talíři navíc krásně vypadají a lze je sklízet už několik dnů po vysetí. A v dnešní době si je můžete vychutnat v mnoha různých variantách. Už se nepěstuje jen řeřicha nebo oves, ale i rukola, červená řepa, ředkvičky, bazalka. Sehnat se dají i semínka hrachu, řepy, slunečnice, jetele, zelí, čočky, brokolice a mnoha dalších. Pokud si chcete microgreens vypěstovat sami doma, pořiďte si semínka určená přímo na klíčení, microgreens nebo baby leaf. Semínka určená na výsev na zahradě nejsou pro tento účel vhodná, protože bývají chemicky ošetřena a nemají tak vysokou klíčivost.

Microgreens jsou skvělé třeba na chleba s avokádovou pomazánkou >>>

Video se připravuje ...

V čem spočívá kouzlo microgreens?

Minirostlinky neboli microgreens obsahují mnoho vitaminů, vlákniny a minerálů. Jejich chuť je velmi intenzivní, takže hotový pokrm skvěle chuťově doladí a dodají mu ten správný šmrnc. V mnoha restauracích najdete microgreens téměř v každém jídle. Báječně se hodí k masu, rybě, do salátu i do těstovin. Velkou parádu uděláte, i když s nimi posypete chleba s žervé nebo pomazánkou.

Jak pěstovat microgreens?

Microgreens potřebují především dostatek vláhy a světla. Na pěstování minirostlinek vám postačí plastová krabička s otvory. Do té nasypte vlhký substrát do cca 5–8 cm výšky. Poté rozprostřete semínka a ta opět zakryjte lehkou vrstvou substrátu. Na závěr substrát postříkejte rozprašovačem, krabičku přetáhněte fólií a uložte ideálně na parapet, kde budou mít semínka dostatek světla. Během celého procesu udržujte zeminu stále vlhkou, ideálně pomocí rozprašovače, aby nedošlo k přelití a následnému plesnivění. Za 5 –10 dní by měly být minirostlinky připravené ke konzumaci. Stačí je odstřihnout nůžkami. Microgreens se dají pěstovat i pomocí vaty nebo tkaniny. Postup je pak stejný jako u substrátu.

Pozor na čerstvost!

Dbejte na to, aby vaše microgreens a klíčky byly vždy čerstvé, abyste se vyhnuli riziku pomnožení nežádoucích mikroorganismů. Jedná se o potravinu, která je v tomto ohledu velice náchylná. Vždy raději nakličte semínka v menším množství, abyste je nemuseli dlouho skladovat. U microgreens koupených v obchodě hlídejte datum spotřeby a po otevření opět co nejdříve zkonzumujte. Pokud semínka necháváte klíčit na vatě nebo koupíte naklíčené rostlinky v plastové vaničce, je dobré je skladovat v lednici. Světlo a teplo způsobují příliš rychlý růst.

Autor: red