Ožehavá tajemství kopřiv: Pomohou v kuchyni i k lepšímu zdraví

30. března 2023 • 14:00

Žahavá, pichlavá, houževnatě rozrostlá. To je kopřiva dvoudomá, která je často vnímána jako nechtěný plevel na zahrádkách. Kopřiva ale již odpradávna patří mezi zázračné byliny a využívala se v léčitelství. Právě díky bohaté zásobě vitaminů a minerálů je vhodná k léčbě zdravotních problémů, lze ji však také rychle a snadno zařadit do jídelníčku.

Univerzální léčivka

Její léčebné účinky se datují již od středověku, kdy se hojně využívala při zastavení krvácení či ke zmírnění bolestí kloubů. Silné odvary se používaly jako obklady na rány a otoky. Vařil se kopřivový čaj, který detoxikoval a podporoval imunitní systém. Dnes se kopřiva mnohem častěji využívá i v přírodní kosmetice, díky antibakteriálním účinkům zmírňuje svědění pokožky a tvorbu lupů. Vlasy jsou po aplikaci kopřivové kúry lesklejší a méně vypadávají. 

Video se připravuje ...

Dostupná kdekoli a kdykoli

Kromě protizánětlivých účinků a zmírnění příznaků vážných zdravotních problémů se kopřiva využívá i v kuchařských receptech. Je vhodná na zažívání, zklidňuje žaludek a jako vyživující bylinu ji lze konzumovat v neomezeném množství. Kopřiva roste ve stinných koutech, příkopech, na loukách a zahradách. Nasbírat ji tedy můžete volně téměř kdekoli. Vždy ale platí pravidlo, že ji sbíráte v co nejčistším prostředí, daleko od silnic a prašných cest. Pokud se do přírody nedostanete nebo chcete sběr kopřiv nechat na profesionálech, léčivku lze koupit i v běžných obchodech s potravinami.

Sběr a využití

Právě jarní měsíce jsou ideální pro sběr mladých kopřiv. Sbírá se nať, listy i kořen, a to od jara do konce května, kdy má léčivka nejsilnější účinky. Listy a nať se nejčastěji upravují spařením horkou vodou nebo se přidávají i syrové listy do salátů. Aby vás však kopřivy „neštípaly“, je nutné rostlinu zbavit žahavých chloupků, například rozdrcením listů válečkem na těsto. Nať můžete také usušit ve stínu na vzdušném místě, pak už jednoduše vykouzlíte zdravou detoxikační pomazánku nebo nádivku nejen na Velikonoce.

Nádivkové muffiny

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 12

Cena asi: 80 Kč

Suroviny: 

  • 2 větší hrsti čerstvých kopřiv 
  • hrst hladkolisté petržele
  • 250 g anglické slaniny
  • 4 housky
  • 3 vejce
  • máslo na vymazání formiček
  • 100 ml mléka
  • sůl a namletý pepř, muškátový květ

Postup: 

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a máslem vymažeme formu na muffiny. Housky a anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s mlékem. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekané přidáme do připravené směsi.

2. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh. Žloutky přidáme do směsi, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Formičky naplníme do ¾ směsí a pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě. 

Kopřivová pomazánka

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 4

Cena asi: 30 Kč

Suroviny:

  • větší hrst čerstvých kopřiv
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžička hořčice
  • 1 menší svazek jarní cibule
  • 1 menší stroužek česneku
  • pažitka, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Listy čerstvých kopřiv spaříme horkou vodou a scedíme. Kopřivy nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme s troškou vody na hladší konzistenci. Vmícháme do tvarohu smíchaného s hořčicí a přidáme najemno nasekanou jarní cibulku a prolisovaný česnek. Podle chuti okořeníme a ozdobíme pažitkou. Natíráme na chléb nebo na jiné pečivo.

Jarní očista těla: Tyhle bylinky zafungují nejlépe >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR