Ožehavá tajemství kopřiv: Pomohou v kuchyni i k lepšímu zdraví

25. března 2022 • 00:00

Žahavá, pichlavá, houževnatě rozrostlá. To je kopřiva dvoudomá, která je často vnímána jako nechtěný plevel na zahrádkách. Kopřiva ale již odpradávna patřila mezi zázračné byliny a využívala se v léčitelství. Právě díky bohatému zdroji vitaminů a minerálů je vhodná k léčbě zdravotních problémů, lze ji však také rychle a snadno zařadit do jídelníčku.

Univerzální léčivka

Její léčebné účinky se datují již od středověku, kdy se hojně využívala při zastavení krvácení či ke zmírnění bolestí kloubů. Silné odvary se používaly jako obklady na rány a otoky. Vařil se kopřivový čaj, který detoxikoval a podporoval imunitní systém. Dnes se mnohem častěji začala kopřiva využívat i v přírodní kosmetice, díky antibakteriálním účinkům zmírňuje svědění pokožky a tvorbu lupů. Vlasy jsou po aplikaci kopřivové kúry lesklejší a méně vypadávají. 

Video se připravuje ...

Dostupná kdekoliv a kdykoliv

Kromě protizánětlivých účinků a zmírnění příznaků vážných zdravotních problémů se kopřiva využívá i v kuchařských receptech. Je vhodná pro zažívání, zklidňuje žaludek a jako vyživující bylinu ji lze konzumovat v neomezeném množství. Kopřiva roste ve stinných koutech, příkopech, na loukách a zahradách. Nasbírat ji tedy můžete volně téměř kdekoliv. Vždy ale platí pravidlo, že ji sbíráte v co nejčistším prostředí, daleko od silnic a prašných cest.

Sběr a využití

Právě jarní měsíce jsou ideální pro sběr mladých kopřiv. Sbírá se nať, listy i kořen, a to od jara do konce května, kdy má léčivka nejsilnější účinky. Listy a nať se nejčastěji upravují spařením horkou vodou nebo se přidávají i syrové listy do salátů. Aby vás však kopřivy „neštípaly“, je nutné rostlinu zbavit žahavých chloupků, například rozdrcením listů válečkem na těsto. Nať můžete také usušit ve stínu na vzdušném místě, pak už jednoduše vykouzlíte zdravou detoxikační pomazánku nebo nádivku nejen na Velikonoce.

Nádivkové muffiny

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 12

Cena cca: 80 Kč

Suroviny: 

  • 2 větší hrsti čerstvých kopřiv 
  • hrst hladkolisté petržele
  • 250 g anglické slaniny
  • 4 housky
  • 3 vejce
  • máslo na vymazání formiček
  • 100 ml mléka
  • sůl a namletý pepř, muškátový květ

Postup: 

Troubu předehřejeme na 180 °C a máslem vymažeme formu na muffiny. Housky a anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s mlékem. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekané přidáme do připravené směsi. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh. Žloutky přidáme do směsi, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Formičky naplníme do ¾ směsí a pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě. 

Kopřivová pomazánka

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 30 Kč

Suroviny:

  • větší hrst čerstvých kopřiv
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžička hořčice
  • 1 menší svazek jarní cibule
  • 1 menší stroužek česneku
  • pažitka, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Listy čerstvých kopřiv spaříme horkou vodou a scedíme. Kopřivy nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme s troškou vody na hladší konzistenci. Vmícháme do tvarohu smíchaným s hořčicí a přidáme najemno nasekanou jarní cibulku a prolisovaný česnek. Podle chuti okořeníme a ozdobíme pažitkou. Natíráme na chléb nebo na pečivo.

Autor: AP