Přivítejte jaro s lehkostí a svěžími jarními recepty do pár minut

Přivítejte jaro s lehkostí a svěžími jarními recepty do pár minut
Autor: Unsplash.com
26. května 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jaro a spolu s ním teplé počasí jsou po nekonečné zimě konečně zpět. Dny se prodlužují, noci zkracují a lidé si konečně mohou opět dopřát doteky slunečních paprsků na kůži, grilovačky a posezení na zahradě ať už s rodinou nebo přáteli.

A jak lépe přivítat jaro, než dobrou a svěží jarní pochoutkou na čerstvém vzduchu? Připravili jsme si pro vás pár jednoduchých a rychlých receptů, které navíc udělají dobře vašemu žaludku a jako bonus šetří vaši peněženku. Takže si připravte zástěry s potiskem, jde se vařit!

Svěží avokádová pomazánka

Tento recept jsem objevila společně s láskou k avokádu, když mi má kamarádka dala poprvé ochutnat guacamole. Obvykle se dělá s rajčaty, ale tento recept se bude ingrediencemi trochu lišit. Budeme potřebovat avokádo, kyselé okurky, červenou cibulku, koření (sůl, pepř) a citron.

Nejprve rozřízneme avokádo a v malé misce ho rozmačkáme vidličkou do požadované konzistence. Poté rozřízneme citron napůl a avokádo pokapeme šťávou z citronu. To proto, aby nám avokádo neztmavlo. Následně nakrájíme cibulku a kyselé okurky nadrobno a přidáme k avokádu. Na závěr okořeníme a zamícháme. Podle chuti můžete přidat další ingredience, jako například rukolu, jarní cibulku, olivový olej nebo třeba bazalku. Guacamole si můžeme namazat na pečivo, přidat do kuskusu, nebo můžete nakrájet okurku na plátky a pomazat ji a udělat si takovou zdravou verzi jednohubek. Pokud hledáte jiný způsob, jak avokádo využít, můžete ho zkusit zapéct.

Noky s bazalkou a sýrem na smetaně

Dáme vařit noky a mezitím si rozehřejeme pánev. Nakrájíme červenou cibulku nadrobno a dáme ji osmahnout na pánev. Následně přidáme maso (nemusí být), které nejprve okořeníme a nakrájíme na nudličky. Restujeme společně s cibulkou. Poté přidáme nasekanou rukolu a zalijeme bazalkovým pestem. Následně zahustíme smetanou na vaření, přidáme nastrouhaný sýr (můžeme použít například mozzarellu), osolíme, opepříme a okořeníme podle chuti. 

Rajčatová pomazánka inspirovaná Španělskem

Tento recept mi ukázali moji přátelé ze Španělska, které jsem poznala na svém studijním pobytu v Athénách. Jedná se o lehkou a chutnou pochoutku z rajčat. Budeme potřebovat alespoň dvě rajčata (vystačí na 2 porce), olivový olej, rajčatový protlak, červenou cibuli, koření (sůl, česnek, pepř). Nejprve dáme rajčata opláchnout a nakrájíme je najemno. Poté přilijeme rajčatový protlak, abychom dosáhli hustší konzistence. Následně nakrájíme cibulku a přimícháme do směsi. Na závěr okořeníme a zakápneme olivovým olejem. Podáváme s opečeným chlebem či bagetou. 

Osvěžující jarní drinky

Pokud byste plánovali například posezení na zahradě s přáteli, můžete je potěšit domácí malinovou nebo citrusovou limonádou. Malinovou limonádu připravíme tak, že vezmeme hrst malin, rozmačkáme je (můžeme vidličkou ve skleničce nebo misce, pokud není nic jiného po ruce) a přidáme lžíci třtinového cukru. Nakonec přidáme lístky máty, můžeme přidat také nakrájený citron a pomeranč na plátky, led, dolijeme vodou a zamícháme. Citrusovou limonádu připravíme ze stejných ingrediencí a stejným postupem, jen místo malin vymačkáme šťávu z citrusů, jako je citron, pomeranč a limetka. Přidat můžeme klidně i šťávu z mandarinek a zbytek citrusů můžeme nakrájet na plátky a přidat do limonády jako ozdobu.