Snídejte podle toho, jak spíte. Jste vlk, lev, delfín, nebo medvěd?

24. ledna 2024 • 04:37

Co můžete udělat pro to, abyste byli každý den svěží a plní energie? Zkuste si sestavit, nebo dokonce i načasovat snídani tak, aby odpovídala vašemu spánkovému chronotypu. Že nevíte, co to je a do jaké skupiny patříte? Tak čtěte dál a vše se dozvíte.

Někomu nedělá potíže vstávat v šest ráno, zatímco jiný se ještě v devět probírá ze mdlob. Stejně tak někomu stačí šest hodin spánku, a někdo je i po osmihodinovém spánku unavený. Vaše potřeba spánku ovlivňuje dokonce i to, kdy máte hlad a na co máte chuť.

Co snídat, když chcete zhubnout?>>>

Video se připravuje ...

Spíte jako lev, medvěd, vlk, nebo delfín?

Na základě denního rytmu a potřeby spánku se lidé dělí do čtyř základních skupin, takzvaných chronotypů. Každá skupina se váže k jednomu zvířeti – lvu, delfínu, vlku nebo medvědovi. Zjistěte, jakému zvířeti se nejvíc svým spánkem podobáte a co vám odborníci doporučují snídat, abyste se cítili dobře.

Lev

Lev Lev • Autor: iStock

Lvi mají středně velkou potřebu spánku a nedělá jim potíže vstávat brzy ráno. Navíc po probuzení srší optimismem a jsou plní energie, bystří a vnímaví. Proto si klidně mohou nejdřív zacvičit a teprve pak snídat. Pokud si ale chtějí udržet energii až do večera, měli by přesunout cvičení až na odpoledne a ráno, ideálně do 30 minut po probuzení, dát přednost snídani bohaté na bílkoviny a naopak s minimem sacharidů. To jim pomůže trochu zpomalit a vyrovnat hladinu energie, aby jim vydržela až do večera. Taková vzorová snídaně pro lva může být například vaječná omeleta ze čtyř až pěti vajec se sýrem a špenátem, zelená šakšuka nebo turecká vejce. Vajec se vůbec nebojte. Patří mezi superpotraviny a dodají vám potřebnou dávku bílkovin.

Medvěd

Medvěd Medvěd • Autor: iStock

Medvěd je trochu spáč a po ránu tíhne spíš k něčemu sladkému. Jenže cukr a sacharidy obecně spouští produkci serotoninu. To je sice hormon spojovaný s dobrou náladou, jenže potlačuje další hormon kortizol, který je po ránu velmi důležitý. Nutí vás totiž být ve střehu a produktivní. A kromě toho, když si dáte po ránu něco sladkého, zvýší se tím hladina cukru v krvi. Důsledkem pak je, že se budete cítit akorát unavení. Zkuste tedy alespoň ve dnech, kdy potřebujete být výkonní, zapomenout na sladký koláč nebo palačinky a raději si ráno dopřejte lehkou snídani plnou bílkovin. Například plnotučný jogurt s ořechy a ovocem, cottage či tvaroh se zeleninou či bylinkami nebo omeletu ze tří vajec se sýrem a plátkem celozrnného chleba

Vlk

Vlk Vlk • Autor: iStock

Vlk je noční tvor a rána pro něj nebývají zrovna největším přítelem. Pokud jste i vy člověk, který „nemluví před ranní kávou“, je dost pravděpodobné, že patříte do této skupiny. Vzhledem k tomu, že vlci mají po ránu hodně nízkou hladinu energie, snaží se to dohnat jedním, někdy i více šálky kávy. Jak asi tušíte, tolik kávy na lačný žaludek není úplně ideální. Zkuste místo toho vypít velkou sklenici vody. To vám nastartuje trávení a zvýší hladinu kortizolu, takže budete mít hned trochu víc energie. Tím to ovšem nekončí. Pak byste si měli dát vyváženou snídani, která nevyžaduje moc přípravy. Například natvrdo uvařené vejce s plátkem celozrnného chleba, proteinový koktejl s ovocem nebo sendvič s pažitkovou pomazánkou a mozzarellou. A nejlepší čas na popíjení vaší milované kávy? Počkejte s prvním šálkem a dejte si ho přibližně dvě hodiny po probuzení, až vaše hladina energie zase trochu přirozeně klesne.

Delfín

Delfín Delfín • Autor: iStock

Skuteční delfíni spí pouze jednou polovinou mozku. Ta druhá je vždycky vzhůru a ve střehu – soustředí se na plavání a hledání predátorů. Delfíni mívají proto dost neklidný spánek, a ráno tak mohou v reakci na pocit vyčerpanosti z nedostatku spánku tíhnout k něčemu sladkému v naději, že tím získají rychlý zdroj energie. Je pravda, že sacharidy jim energii dodají, ale jen na chvilku. Následně energie zase klesne a delfín se bude cítit ještě víc vyčerpaný. Delfíni by proto měli obzvlášť dbát na to, aby měli vyváženou snídani obsahující bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy. To jim pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi a udržet si energii. Ideální je například avokádová pomazánka s celozrnným pečivem a zeleninou, granola s ořechy, ovocem a řeckým jogurtem nebo kváskový chleba s lučinou, kvalitní šunkou a cherry rajčátky. S kávou je dobré počkat a dát si ji až kolem desáté hodiny.

Pro delfína je dobrá i ovesná kaše >>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková