5 superzdravých polévek na hubnutí, zahřátí a detoxikaci těla

5. března 2024 • 04:13

Naši předkové dobře věděli, proč říkají, že polévka je grunt. Dobrá polévka uvařená z kvalitních surovin má totiž pozitivní vliv na naše trávení, které je úzce spojené s imunitou. Na začátku jara vás navíc polévka zahřeje a dodá cenné vitaminy i tolik potřebnou vlákninu pro hubnutí či detoxikaci těla.

Polévka je grunt, ostatní je špunt. To říkávala moje babička, proto na naší rodinné tabuli nesmí alespoň dvakrát do týdne chybět pořádná polévka. Ta je pro nás základ a neměla by chybět ani ve vašem jídelníčku. Proč? Pojďme se podívat na benefity.

Polévky zahřejí, zasytí, dodají vlákninu, vitaminy, minerály a řadu dalších látek, které určitě patří do zdravého jídelníčku. A o ten nám všem přece jde! Důležité ovšem je, z čeho polévku uvaříte. Vezměte si příklad z našich předků, kteří si vystačili s tím, co právě rostlo, co se urodilo nebo bylo v danou roční dobu k dispozici. Žádná umělá dochucovadla, zjemňování smetanou nebo zahušťování moukou. I když budete chtít mít polévku pořádně hustou, vystačíte si se zeleninou, kterou můžete po uvaření zčásti rozmixovat.

Poctivý kuřecí vývar se zeleninou vás po zimě postaví na nohy>>>

Video se připravuje ...

Vybrali jsme pro vás několik zdravých polévek, které stojí za vyzkoušení: 

Květáková polévka

Květáková polévka Květáková polévka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 175 g bílé části pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 450 g květáku
  • 1,2 l vody
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V hrnci zahřejte kokosový olej, přidejte nakrájený pórek, nasekaný česnek a restujte asi 5 minut, až pórek zesklovatí.

2. Přidejte nahrubo nakrájený květák, vše zalijte vodou, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud nebude květák měkký. 

3. Nakonec polévku rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. 

TIP: Polévku můžete podávat ozdobenou růžičkami vařeného květáku opečenými na másle nebo oleji a nasekanou petrželkou.

Jarní polévka s bylinkami

Jarní polévka s bylinkami Jarní polévka s bylinkami • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g menších brambor (nejlépe nových)
  • 5 lístků medvědího česneku nebo 2 celé stroužky česneku
  • 800 ml horkého zeleninového vývaru
  • 1 velkou brokolici nakrájenou na drobné růžičky
  • 2 velké hrsti zelených bylinek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory oloupejte nebo oškrábejte, překrojte na půlky a dejte do hrnce. Přidejte stroužky česneku, pokud je použijete místo medvědího česneku, vše zalijte vývarem, osolte a vařte, dokud nejsou brambory měkké.

2. Zvlášť připravte na páře brokolici rozebranou na růžičky a nasekané zelené bylinky tak, aby částečně změkly (například brokolice potřebuje 4–5 minut,  bylinky asi 3 minuty).

3. Z vývaru, ve kterém se vařily brambory, vylovte asi polovinu brambor a dejte je stranou. Ke zbývajícím bramborám ve vývaru přidejte brokolici, bylinky a medvědí česnek (pokud jste nepoužili stroužky česneku) a vše rozmixujte tyčovým mixérem ne úplně dohladka.

4. Do polévky vraťte odebrané brambory, dochuťte ji podle potřeby pepřem, solí a podávejte. 

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky Polévka z červené čočky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 jarní cibulku
  • 200 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 200 g krájených rajčat z konzervy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g červené čočky
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Jarní cibulku nakrájejte najemno a osmahněte ji v hrnci na olivovém oleji. Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka a opékejte další 2 minuty.

2. Přimíchejte prolisovaný česnek, rajčatový protlak a rajčata z konzervy, vše zalijte vývarem a polévku přiveďte k varu. Přisypte červenou čočku, přidejte tymián a vařte asi 15 minut, nebo dokud nebude čočka měkká.

3. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem.   

Kuřecí polévka s jarní zeleninou

Kuřecí polévka s jarní zeleninou Kuřecí polévka s jarní zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 1,5 l vody nebo kuřecího vývaru
  • 450 g kuřecích prsou
  • 3 stroužky česneku
  • 120 g rýžových nudlí
  • 250 g mrkve
  • 80 g červené cibule
  • 100 g zeleného hrášku
  • malý svazek hladkolisté petrželky
  • trochu citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • malou hrst hráškových výhonků
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Do hrnce nalijte vodu nebo kuřecí vývar, přidejte kuřecí prsa a oloupané stroužky česneku, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte na středním plameni 40–45 minut

2. Mezitím uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.

3. Kuřecí prsa i stroužky česneku vyjměte z vývaru a nechte vychladnout. Maso pak natrhejte vidličkou na menší kousky, česnek nakrájejte na plátky, obojí vraťte do hrnce s vývarem a na mírném plameni přiveďte k varu.

4. Mezitím očistěte mrkev, škrabkou ji nakrájejte na tenké dlouhé plátky a ty pak na nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Mrkev, cibuli a hrášek přidejte do polévky, podle chuti osolte a opepřete a vařte ještě asi 2 minuty.

5. Polévku odstavte z ohně, přidejte do ní uvařené rýžové nudle, nakrájenou petrželku a citronovou šťávu. Rozdělte ji do talířů a každou porci pokapejte trochou olivového oleje a ozdobte hráškovými výhonky.

Jarní zelná polévka 

Jarní zelná polévka Jarní zelná polévka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 menší hlávku bílého zelí 
  • 2 zelené papriky
  • 2 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 1–2 rajčata
  • 3 jarní cibulky
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • hrst hladkolisté petrželky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Zelí, papriky, mrkve, řapíkatý celer a rajčata omyjte, očistěte a nakrájejte na proužky nebo menší kousky.

2. V hrnci rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nadrobno nakrájené jarní cibulky a česnek. Přidejte ostatní zeleninu, krátce ji poduste, zalijte vývarem, osolte, opepřete a na mírném ohni vařte pod pokličkou, dokud nebude zelenina měkká.

3. Nakonec do polévky přidejte nasekanou zelenou petrželku a podle potřeby ji ještě dochuťte solí a pepřem. 

Jarní medvědí česnek využijete i do této skvělé rajčatové polévky>>>

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková