Nejlepší podzimní sirupy: Vyrobte si šípkový, jeřabinový, bezový nebo rakytníkový
Jsou sirupy, ze kterých se dá udělat skvělá limonáda. A pak jsou takové, ze kterých je nejen chutný nápoj, ale také léčí. A přesně takové si můžete vyrobit právě teď na podzim z plodů, které dozrávají a jsou plné zdraví prospěšných látek. V chladných měsících budou k nezaplacení, ať už jako lék nebo chutná prevence.
Podzimní sirupy, které si můžete právě teď vyrobit: šípkový sirup, sirup z plodů černého bezu, jeřabinový sirup, sirup z arónie, cibulový sirup, rakytníkový sirup, trnkový sirup
Doma vyrobené sirupy mají několik výhod. Jejich příprava bývá jednoduchá, vyjdou vás levněji než ty kupované, a především víte, co všechno v nich je, nebo spíš co v nich není, například různé chemické přísady. Základem domácích sirupů bývá většinou voda, cukr a konkrétní druh plodů. Pro vylepšení chuti a jako konzervant se přidává citron, limetka nebo kyselina citronová.
Právě dozrávají například šípky>>>
Doma vyrobené sirupy skladujte v lednici. Pokud chcete mít jistotu, že vám vydrží opravdu dlouho, třeba i dva roky, sirup ještě sterilujte. Naplněné sklenice ponořte do hrnce s vodou zahřátou na 75 - 80 °C a při této teplotě je v ní ponechte asi 15 - 20 minut.
Nasbírejte si plody, které příroda právě teď nabízí, a vyrobte si z nich téměř zázračnou domácí medicínu podle našich receptů:
Šípkový sirup

Na co je dobrý: chřipka, nachlazení
Co budete potřebovat:
- 1 kg čerstvých šípků
- 1,5 l vody
- asi 1,5 kg cukru
- šťávu z 1 citronu
Postup:
1. Šípky očištěte, omyjte a rozmixujte nebo nasekejte. Zalijte je vodou a nechte v lednici 24 hodin louhovat.
2. Druhý den šípky nasypte do hrnce a zahřejte, ale nevařte, aby se nezničily cenné vitamíny. Horkou směs propasírujte přes jemné sítko a pak ještě přes plátno, abyste šťávu zbavili všech malých kousků.
3. Do šťávy vmíchejte cukr v poměru 1 díl šťávy na 1 díl cukru a opět zahřejte, až se cukr rozpustí. Sirup dochuťte citronovou šťávou, naplňte do čistých lahví a skladujte v chladu.
Sirup z plodů černého bezu

Na co je dobrý: nachlazení, chřipka, angína, onemocnění dýchacích cest, virové a bakteriální infekce
Co budete potřebovat:
- 1 kg plodů černého bezu
- vodu podle potřeby
- 700 g hnědého třtinového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- šťávu ze 3 citronů
Postup:
1. Plody omyjte a kuličky otrhejte ze stonků. Nasypte je do kastrolu a přelijte studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené. Pak je rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo lehce rozmixujte ponorným mixérem, přiveďte k varu a povařte nejméně 20 minut (plody černého bezu mají projímavé účinky, proto je nutná důkladná tepelná úprava).
2. Povařené plody přeceďte přes sítko a šťávu nalijte do kastrolu. Přidejte cukr, skořici a citronovou šťávu a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
3. Sirup nechte mírně zchladnout, pak ho naplňte do čistých lahví, uzavřete a skladujte v lednici.
Jeřabinový sirup

Na co je dobrý: potíže s ledvinami a žlučníkem, revma, posílení obranyschopnosti. Pozor, není vhodný pro těhotné a kojící ženy.
Co budete potřebovat:
- 1 kg jedlých jeřabin (poznáte je podle listů, které jsou vroubkované jen do třetiny až poloviny, nikdy ne po celé délce)
- 1 l vody
- 500 g cukru
Postup:
1. Jeřabiny oddělte od stonků, omyjte, nasypte do hrnce a rozmačkejte. Zalijte je vodou, přidejte cukr a promíchejte.
2. Směs zahřejte a za občasného zamíchání povařte asi půl hodiny. Tepelná úprava je v tomto případě důležitá, protože syrové jeřabiny mohou způsobit žaludeční potíže.
3. Horký sirup přeceďte přes jemné sítko, případně i plátno, naplňte do čistých lahví, uzavřete a skladujte v chladu.
Sirup z arónie (černého jeřábu)

Na co je dobrý: nachlazení, únava, vysoký krevní tlak nebo cholesterol, posílení imunity
Co budete potřebovat:
- 1 kg bobulí arónie (černého jeřábu)
- 1 l vody
- 40 g kyseliny citronové
- cukr podle potřeby (1 kg cukru na 1 l šťávy)
Postup:
1. Bobule arónie otrhejte ze stopek, omyjte a nasypte do kastrolu. Posypte je kyselinou citronovou, přelijte litrem vroucí vody a nechte stát v chladu 2 – 3 dny.
2. Bobule i se šťávou přeceďte přes jemné sítko, případně plátno, a vymačkejte. Šťávu odměřte a podle jejího množství přidejte cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
3. Sirup naplňte do dokonale čistých lahví, uzavřete je, a pokud sirup nespotřebujete do několika dnů, naplněné lahve ještě sterilujte 20 minut v hrnci s vodou zahřátou na 85 °C.
Cibulový sirup

Na co je dobrý: kašel, nachlazení, chřipka, záněty horních cest dýchacích
Co budete potřebovat:
- 1 kg cibule
- 0,5 kg medu
Postup:
1. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka.
2. Do vhodné uzavíratelné sklenice postupně skládejte vrstvu cibule a vrstvu medu, dokud nebude plná.
3. Sklenici uzavřete a uložte do chladničky. Po pár hodinách se z cibule začne uvolňovat šťáva, která sice nevoní nijak vábně, je ale příjemně sladká, a hlavně účinná, především na kašel.
Rakytníkový sirup

Na co je dobrý: nachlazení, chřipka, bolest v krku
Co budete potřebovat:
- 1 kg vylisované šťávy z rakytníkových bobulí
- 1 lžičku kyseliny citronové
- 1,5 kg cukru
Postup:
1. Pokud nemáte odšťavňovač, plody rakytníku omyjte, osušte, rozmixujte a hmotu propasírujte přes husté sítko nebo plátno.
2. Šťávu z rakytníku promíchejte s cukrem a kyselinou citronovou a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí (nevařte).
3. Sirup přelijte do čistých lahví, uzavřete a skladujte v chladu a temnu. Před použitím ho protřepte a pijte vždy zředěný vodou.
Trnkový sirup

Na co je dobrý: podporuje regeneraci po nemoci i náročných fyzických či psychických výkonech, u dětí se doporučuje v období růstu
Co budete potřebovat:
- 1 kg trnkových kuliček
- 800 ml vody
- 800 g třtinového cukru
Postup:
1. Trnky omyjte, nasypte do hrnce, zalijte vodou a přidejte třtinový cukr. Vše přiveďte k varu a vařte asi hodinu na mírném ohni. Občas trnky promačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory.
2. Horkou směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátno, nalijte do čistých lahví, uzavřete a skladujte v chladu.
TIP: Pokud dětem nebo vám trnkový sirup nebude chutnat, rozhodně ho nevylévejte. Smíchejte ho v poměru 1:1 s vodkou nebo ovocnou pálenkou, jako je slivovice nebo meruňkovice. Výsledný nápoj svou chutí velmi připomíná portské víno.