Jedlé dárky na poslední chvíli: Nemáte času nazbyt? Tyto tipy vás zachrání

15. prosince 2021 • 00:00

Dochází vám fantazie, čím o letošních Vánocích obdarovat své blízké, a už vám na nákup nezbývá moc času? Inspirujte se našimi skvělými recepty a vsaďte na domácí jedlé dárky. Neznáme snad nikoho, kdo by si občas rád nezamlsal nebo si nedopřál něco dobrého na zub. Jedlé dárky jsou zkrátka sázka na jistotu.

Domácí jedlé dárky patří mezi ty nejvděčnější, kterými můžete své blízké obdarovat. Jsou originální a od srdce připravené. Špatně zvolená barva nebo velikost u nich nehrozí. Tedy alespoň v případě, že jedlý dárek není natolik fantastický, že by obdarovaný uvítal dokonce hned dvojité balení. Vidět upřímnou radost a úsměv na tváři za chvilku té práce v kuchyni rozhodně stojí.

Níže na vás čekají báječné recepty na dárky ze slané i sladké kuchyně, kterými potěšíte gurmány všech generací. Žádné zdlouhavé přípravy či odležení na vás u jejich přípravy nečekají. Dopoledne zhotovíte a odpoledne darujete. Tak vymyjte skleničky, složte krabičky, popadněte zástěry a jde se na to. Vánoce jsou už za dveřmi!

Ke kávě a kakau

Adventní čas je spojen s četnými návštěvami příbuzných a setkáními s přáteli. Pokud vám ale docházejí nápady, čím je letos obdarovat, a hrneček jim už kupovat zkrátka nechcete, překvapte je balíčkem lískových placiček. Podle receptu, který pro vás připravil časopis F.O.O.D., vám půjde práce od ruky a obdarovaní si jistě pochutnají. Radost udělá i sáček naditý kokoskami s marmeládou nebo originální cukroví vytvořené z kakaových koleček v podobě vánočních sobíků, kteří potěší zejména děti. Velký úspěch rozhodně sklidíte také za sladkou pozornost v podobě luxusního čokoládového nugátu.

Pro milovníky slané kuchyně

Vymyslet originální dárek pro muže bývá často celkem oříšek. Jděte na to od lesa a švagra nebo kamaráda překvapte úžasně jemnou domácí paštikou z kuřecích jater se šalvějí a kandovaným pomerančem. Jestliže víte, že mají vaši blízcí rádi maso, nadělte jim dýňové chutney s nakládaným česnekem. Tato lahodná hustá omáčka se skvěle hodí jak např. k šťavnatým hovězím steakům, tak do sendvičů.

Pro sváteční rána

Vaši milovaní budou do nového dne vstávat rozhodně jen s úsměvem, když se budou těšit na sladkou sváteční snídani. Obdarujte je skleničkou domácí čokoládové granoly, lahodné lískooříškové nutelly, nebo dokonce úžasně voňavé pomerančové marmelády z domácí pekárny, kterou si budou moci hned namazat na krajíc vánočky. Až však okusí plátek vaší brusinkové bábovky v podobě zasněžené chaloupky, nadělíte jim to nejkouzelnější vánoční ráno.

Na přípitek

Všechny milovníky sklenky dobrého smetanového likéru potěší pozornost v podobě lahve naplněné kouzelným vaječným koňakem či vánočním likérem z ledových kaštanů. Příprava takového nápoje je velmi snadná a na jeho zhotovení nebudete potřebovat nikterak dlouhý seznam speciálních ingrediencí. Pro dvojitou radost můžete připravit hned originální dvoubalení. Věřte, že vaši blízcí se budou olizovat až za ušima.

Autor: VDŠ