Klíčem ke zpomalení stárnutí jsou syté barvy na talíři. Pomůže vám řeřicha i granátové jablko!

20. února 2023 • 00:00

Krásná a zářící pleť nezávisí ani tak na tom, jaký krém používáte, ale spíš na tom, co jíte. A pokud do jídelníčku zařadíte ty správné potraviny, můžete díky nim i s přibývajícími roky vypadat a cítit se lépe.

Stárnutí se nevyhne nikdo z nás, můžete se ale pokusit ho zpomalit. Když napěchujete svůj jídelníček potravinami plnými antioxidantů, zdravých tuků, vody a základních živin, vaše tělo vám poděkuje a dá vám to najevo prostřednictvím svého největšího orgánu – kůže. Koneckonců, právě kůže často bývá prvním místem na těle, kde se projeví nějaké vnitřní potíže. Pleťové vody, krémy, masky a séra odvedou nějakou práci, pokud ale chcete zpomalit známky stárnutí, je mnohem lepší jít na to zevnitř a začít u toho, co jíte.

V boji proti stárnutí vám pomůže i špenát >>>

Video se připravuje ...

Nejspolehlivějším a nejzdravějším způsobem je podle vědců konzumovat hodně ovoce a zeleniny. A ještě lepší je vybrat si z nich druhy, které jsou nejúčinnější. Poznáte je snadno – podle barvy. Sytá barva je obvykle známkou silnějších schopností bojovat proti volným radikálům, kvůli kterým vaše pleť vypadá mdle, unaveně a staře. Čím více barev se vám vejde na talíř, tím lépe.

A které druhy zeleniny nebo ovoce patří k těm nejúčinnějším a můžete je využít i teď, na přelomu zimy a jara?

Řeřicha

Řeřicha Řeřicha • Autor: iStock

Tato listová zelenina s výraznou chutí je skvělým zdrojem vitaminu C, najdete v ní i vápník, draslík, železo, hořčík, vitamin B1 nebo betakaroten. Její velkou výhodou je, že si ji kdykoli vypěstujete snadno doma. Stačí semínka nasypat na navlhčenou vatu, a za pár dnů můžete sklízet úrodu.

Řeřicha je skvělá hlavně v zimních měsících, protože posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Působí jako vnitřní kožní antiseptikum a zvyšuje cirkulaci a dodávání minerálů a dalších látek do všech buněk těla, což vede ke zvýšenému okysličení pokožky. Antioxidanty obsažené v řeřiše neutralizují volné radikály a tím pomáhají vyhlazovat jemné linky a vrásky. Svěží zelené lístky řeřichy také podporují trávení a díky obsahu jodu podporují funkci štítné žlázy.

Jak si na řeřiše pochutnat?

Pro zářivější pleť a celkové zlepšení zdraví si dopřávejte řeřichu pravidelně. Používejte ji podobně jako pažitku. Můžete ji přidávat do salátů, pomazánek nebo polévek.

Zkuste tyto recepty:

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

Jarní koláčky s hráškem

Červená paprika

Červená paprika Červená paprika • Autor: iStock

Červené papriky jsou nabité antioxidanty, které patří mezi hlavní bojovníky proti stárnutí. Kromě vysokého obsahu vitaminu C, který podporuje tvorbu kolagenu, obsahují červené papriky také silné antioxidanty zvané karotenoidy. Tato rostlinná barviva dodávají jasně červenou, žlutou nebo oranžovou barvu mnoha druhům ovoce a zeleniny. Mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci chránit pokožku před poškozením sluncem, znečištěním a toxiny z okolního prostředí.

Jak si na paprice pochutnat?

Paprika je skvělá jen tak samotná, nakrájená na proužky, které můžete namáčet třeba do hummusu. Přidávejte ji do salátů, zeleninových směsí, dejte si ji grilovanou nebo zkuste některý z těchto receptů:

Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Treska pečená s paprikami

Polévka z pečených paprik s ricottovými knedlíčky

Brokolice

Brokolice Brokolice • Autor: iStock

„Chcete-li zpomalit stárnutí, jezte brokolici,“ radí vědci. Je totiž plná nejen vitaminu C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu. Obsahuje také sloučeninu zvanou sulforafan. Ta pomáhá zpomalovat proces stárnutí tím, že funguje jako hlavní stimulátor přirozených enzymů, které zajišťují detoxikaci organismu. Za zmínku stojí i další antioxidant lutein, který chrání před degenerativními očními chorobami, snižuje riziko vzniku šedého zákalu a zpomaluje stárnutí mozku. A také vitamin K a vápník, ty jsou zase nezbytné pro udržení zdravých kostí.

Jak si na brokolici pochutnat?

Brokolici můžete jíst syrovou jako rychlou svačinu, ale pokud máte čas, před jídlem ji jen krátce povařte v páře nebo rychle orestujte na pánvi s trochou oleje. Delší tepelnou úpravou se snižuje obsah vitaminu C. Růžičky brokolice pak můžete podávat jako přílohu, přidávat je do salátů, slaných koláčů, polévek nebo třeba karbanátků.

Vyzkoušejte tyto recepty:

Krémová brokolicová polévka s česnekem

Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem

Brokolicové karbanátky

Špenát

Špenát Špenát • Autor: iStock

Čerstvé špenátové listy dodávají pleti hydrataci a jsou plné vitaminu C, který zvyšuje imunitu, chrání buňky před volnými radikály, zpomaluje stárnutí a udržuje pokožku pevnou a hladkou.  A to není zdaleka vše. Vitamin A posiluje vlasy a dodává jim lesk. Špenát je také velmi bohatý na lutein a zeaxantin, dva karotenoidy, které pomáhají předcházet ztrátě zraku v důsledku degenerace oční sítnice.

Jak si na špenátu pochutnat?

Zapomeňte na špenátový protlak a vyměňte ho za čerstvé listy. Přidávejte je do smoothies, salátů, těstovin, polévek, omelet nebo z nich udělejte pesto.  

Špenát je skvělý i v těchto receptech:

Indický špenát se sýrem halloumi

Noky se špenátem a ricottou

Špenátová polévka se ztraceným vejcem

Avokádo

Avokádo Avokádo • Autor: iStock

Avokádo, které mnozí mylně považují za zeleninu, je především plné nenasycených mastných kyselin, které se starají o to, aby pleť byla hladká a pružná. Kromě toho v něm najdete i další látky, které pomáhají bránit negativním účinkům stárnutí. Vysoký obsah vitaminu A v avokádu pomáhá tělu zbavit se odumřelých kožních buněk a zanechává nádhernou a zářící pleť. Karotenoidy chrání před poškozením pleti slunečními paprsky a rakovinou kůže.

Jak si na avokádu pochutnat?

Avokádo můžete jíst jen tak samotné. Stačí ho rozkrojit, odstranit pecku, dužninu vydlabat lžící, nakrájet a případně ji ještě dochutit solí, limetkovou šťávou nebo balzamikovým octem. Nebo si z něj udělejte guacamole. Přidávat ho můžete do sendvičů, salátů, pomazánek... A když ho rozmačkáte vidličkou, můžete ho použít i jako skvělou hydratační masku, která snižuje zarudnutí a pomáhá předcházet vráskám!

Zkuste i tyto chutné recepty:

Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci

Vrstvený salát do sklenice

Avokádová polévka

Granátové jablko

Granátové jablko Granátové jablko • Autor: iStock

Granátové jablko patří k nejzdravějším druhům ovoce a jeho léčivé účinky se využívají po celá staletí. Stejně jako výše zmíněná zelenina a ovoce i granátová jablka jsou plná vitaminu C a dalších antioxidantů, které chrání před volnými radikály a snižují záněty v těle. Toto šťavnaté ovoce obsahuje také sloučeninu zvanou punicalagin, která pomáhá zachovat kolagen v pokožce a zpomalit tak známky stárnutí. Výzkumy také odhalily další pozitivum granátových jablek, kterým je sloučenina urolitin A. Ta vzniká při kontaktu granátových jablek se střevními bakteriemi a pomáhá omlazovat mitochondrie v buňkách. 

Jak si na granátovém jablku pochutnat?

Šťavnatá zrníčka granátového jablka jsou skvělá jen tak samotná na chroupání, můžete je přidávat do salátů, müsli nebo jimi vylepšit dezerty a moučníky.

Zkuste tyto recepty:

Panna cotta s granátovým jablkem

Salát s citrusy a fetou

Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

 

Video se připravuje ...

 

Autor: AK