Nejlepší vychytávky roku 2022 na vaření a pečení: Jsou z internetu a opravdu fungují!
Jestli někde najdete nepřeberné množství nejrůznějších tipů, triků a rad, jak něco uvařit, upéct nebo připravit v kuchyni, pak je to internet a sociální sítě především. Ne všechny fungují a občas se můžete při jejich zkoušení docela spálit. Nicméně jsou mezi nimi i takové, které si určitě zaslouží vaši pozornost.
Babičkovský trik na mastnou polévku
Pořádný hrnec horké polévky nebo husté omáčky je do zimy jako dělaný. Jenže když zeleninu do polévky restujete na másle a pak přidáte třeba ještě nakrájenou uzeninu, může se vám v polévce nebo omáčce nahromadit víc tuku, než chcete, a ten pak plave v podobě mastných ok na povrchu.
Může se vám to stát u poctivé kuřecí polévky >>>
Dá se to vyřešit tím, že polévku nebo omáčku dobře vychladíte. Tuk díky tomu ztuhne a stačí ho sebrat z povrchu lžící. Jenže chlazení a opětovné ohřívání vyžaduje čas a dnes už to i něco stojí. Barbara Costello alias Brunch with Babs prozradila na TikToku jednoduchý a chytrý trik, díky kterému můžete polévku či omáčku odmastit, i když je horká. Potřebujete k tomu nerezovou naběračku naplněnou ledem. Když ji budete držet těsně nad povrchem polévky, bude fungovat doslova jako magnet a mastná oka se na ni zespodu přisají.
Tip Marthy Stewart na šťavnatého lososa
Losos skvěle chutná a je rychle hotový. Není divu, že patří mezi nejoblíbenější ryby u nás i ve světě. Pokud ho tedy správně připravíte. Někdy se totiž stává, že je po upečení jeho maso moc suché. Řiďte se radami americké odbornice na domácí vaření Marthy Stewart a určitě se vám to nestane. Její způsob přípravy lososa je úplně jiný, než byste čekali. Ryby si spojujeme obvykle s rychlou přípravou, Martha Stewart naopak radí jít na to pomalu a při nízké teplotě. Díky tomu se ryba propeče rovnoměrně a nebude vysušená. Nemusíte se ale bát několikahodinového pečení. Celý proces přípravy vám zabere asi 40 minut.
Chcete-li zkusit recept Marthy Stewart, začněte tím, že zahřejete troubu na 150 °C. Do pekáčku dejte několik očištěných a nakrájených mrkví ochucených javorovým sirupem, olivovým olejem, kmínem, skořicí a kajenským pepřem a dejte je na 15 minut do trouby. Lososa ochuťte solí a pepřem, potřete olejem a položte kůží dolů na mrkev v pekáčku. Na lososa položte plátky pomeranče a pečte dalších asi 15 minut, dokud losos nezačne zlátnout. Nakonec ho můžete ještě posypat bylinkami. Podávejte ho s kuskusem, rýží, pečenými bramborami nebo jen se salátem.
Tip pro dokonale nadýchané muffiny
Sladké muffiny zvládne doma upéct i méně zdatný pekař, nicméně málokomu se podaří vyrobit je tak nadýchané, jako to umí v pekárně. Ty domácí často bývají hutnější a někdy i zespodu trochu mastné. Kale Junkie alias Nicole Modic se na TikToku podělila o jednoduchou vychytávku, jak tento problém snadno vyřešit. Než do formiček vložíte papírové košíčky a naplníte je těstem, nasypte na jejich dno malé množství syrové rýže. Ta absorbuje přebytečný tuk a vlhkost a muffiny pak budou rovnoměrněji propečené a mnohem nadýchanější.
Tajná přísada pro nejsmetanovější bramborovou kaši
Domácí bramborová kaše je skvělá příloha, a pokud jde o její přípravu, existuje spousta různých názorů, jak ji nejlépe připravit a vylepšit. Někdo k vařeným bramborám přidává místo mléka smetanu, někdo přidává do vody na vaření brambor bylinky nebo hotovou kaši vylepšuje kořením, například muškátovým oříškem. Setkat se můžete i s receptem na kaši z pečených brambor. Trik, který vám pomůže docílit absolutně nejkrémovější bramborové kaše, radí vařit brambory v osolené vodě s mlékem v poměru 1 : 1 nebo ve vodě se smetanou v poměru 3 díly vody na 1 díl smetany. Když jsou brambory měkké, postupujte dál, jak jste zvyklí. Slijte je, rozšťouchejte nebo prolisujte, přidejte máslo, horké mléko, osolte a vyšlehejte hladkou kaši.
Trik pro nejšťavnatější masové kuličky
Ať už děláte masové kuličky, karbanátky, nebo sekanou, chcete, aby se po upečení nerozpadaly a zároveň zůstaly hezky šťavnaté. Proto je klíčové přidat k masu vhodné pojivo. Tím zpravidla bývají vejce a strouhanka nebo pečivo nakrájené na malé kostičky. Trik, který vám zajistí, že kuličky nebudou vysušené, používaly už naše babičky, ovšem s kostičkami pečiva, které zalily mlékem a počkaly, až se do pečiva vsákne. Nebojte se namočit do mléka i strouhanku. Díky tomu bude vláčnější a výsledkem pak budou pěkně šťavnaté kuličky nebo karbanátky.
Tajná přísada pro skladování sýrů
Kvalitní a dobré sýry nejsou levné, a když už si nějaký koupíte, nechcete, aby se vám zkazil dřív, než ho stačíte sníst. Na internetu jistě najdete spoustu rad, jak doma správně sýr skladovat. Znalkyně sýrů a majitelka sýrárny Patricia Michelson prozradila pro The Guardian způsob, který je podle ní nejlepší. Vše, co potřebujete, je vhodná plastová nádoba, voskový nebo pečicí papír a jedna přísada, kterou má většina z nás doma nebo se dá snadno sehnat – kostkový cukr. Začněte tím, že sýr zabalíte do dvojitého voskového nebo pečicího papíru. Plastovou nádobu vyložte vlhkou kuchyňskou utěrkou, vložte do ní zabalený sýr spolu se dvěma kostkami cukru a nádobu dobře uzavřete. Právě cukr podle odbornice pomáhá regulovat teplotu uvnitř nádoby a tím může výrazně přispět k prodloužení trvanlivosti sýru. Cukr se sice po nějaké době rozpustí, většina lidí ale sýr sní mnohem dřív, než k tomu dojde. Pokud byste ale chtěli cukr vyměnit, nezapomeňte zároveň krabici vyčistit a vyměnit utěrku.
Nejlepší způsob, jak udržet okurky křupavé
Jste-li příznivcem salátů a zeleniny, pravděpodobně máte stále v lednici minimálně jednu okurku. Je to skvělá zelenina, ovšem jen do chvíle, než začne měknout. Naštěstí existuje trik, který najdete na Facebooku a díky kterému zůstane okurka krásně křupavá a šťavnatá i po dvou týdnech pobytu v lednici. Potřebujete k tomu jen uzavíratelný plastový sáček a kovovou lžičku. Pokud se okurka prodává v plastové fólii, odstraňte ji, okurku nemyjte, vložte ji do plastového sáčku, přidejte lžičku, sáček dobře uzavřete a dejte do lednice na horní polici. Funguje i podobný způsob, kdy každou okurku zabalíte do papírové utěrky a pak vložíte do uzavíratelného plastového sáčku a dáte do lednice.