Muffiny s čokoládou, kokosem nebo nutellou. Zkuste 5 receptů z jednoho těsta!

5. ledna 2021 • 00:00

Jedno těsto, pět druhů muffinů. Recept na tyto obzvlášť nadýchané a jemné muffiny si zamilujete. Do základu postačí pár surovin, které najdete doma, a můžete přidat čokoládu, kokos, ovoce, ale i mák a citronovou kůru.

Svým tvarem připomínají dortíky a těší se velké oblibě. Bez práce navíc můžete připravit vícero druhů, které udělají velkou parádu. Vláčné základní těsto nevyžaduje polevu ani krém, můžete ale své muffny ozdobit třeba plátky mandlí, drcenými oříšky nebo lyofilizovaným ovocem.

Muffiny s čokoládou

Příprava 45 minut  

Suroviny na 12 kusů muffinů:

125 g másla
250 g hladké mouky
vejce
5 lžic mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 ks čokolády (nasekané)
100 g cukru krupice  

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. 

2. Změklé máslo, cukr a vejce ušlehejte, aby se cukr rozpustil, přidejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte.

3. Nakonec přidejte mléko, čokoládu pokrájenou na malé kousky a vše ještě jednou promíchejte. 

4. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct. 

5. Upečené muffiny nechte vychladnout a můžete podávat.

Muffiny s kousky čokolády jsou klasika. Pokud hledáte novou inspiraci, můžete využít základní těsto a obměnit suroviny. Fantazii se meze nekladou! Vybrali jsme pro vás oblíbené kombinace:

Muffiny s bílou čokoládou a kokosem

Stejný recept, jiná chuť. Vyměňte tmavou čokoládu za bílou, přidejte jen 200 g mouky a navíc 50 g kokosu. Spojení bílé čokolády a kokosu je zkrátka famózní. Tyto muffiny budou z talíře mizet rychlostí blesku.  

Čokoládovo-borůvkové muffiny s mandlemi

Tuto chuťovou kombinaci si zkrátka zamilujete. Nadýchané muffiny s mraženými borůvkami, hořkou čokoládou a kakaem chutnají naprosto báječně. Na závěr je posypte mandlemi.

Citronové muffiny s mákem

Doplňte těsto o citronovou kůru a citronovou šťávu z jednoho citronu. Máte-li rádi mák, přidejte do těsta 2 lžíce celého nebo mletého. K chuti i vůni citronu se skvěle hodí!

Muffiny plněné nutellou 

Mile vás překvapí i změna v podání plněných muffinů s nutellou. Do košíčků dávkujte střídavě těsto a čokoládovou pochoutku. Nejenže budou vláčné, ale vaše chuťové pohárky dostanou až do nebe.

Autor: DF