Perfektní sekaná, která nepraskne? Potřete ji vodou!

29. dubna 2019 • 00:00

Sekaná je lahůdka z mletého masa, kterou si zamiluje celá rodina. A není se čemu divit – chutná skvěle teplá i studená, s bramborem i chlebem. Naučte se ji připravit tak, aby vám nepraskla, a dopřávejte si perfektní sekanou kdykoliv, kdy se vám začnou sbíhat sliny.

Výběr masa

Jak připravit směs

Jak na šťavnatou sekanou

Jaké použít koření

Co dělat, aby nepraskla?

Maso na sekanou vybírejte pečlivě

Nejlepší pro přípravu sekané je směs hovězího a tučnějšího vepřového masa. Udělat ji ale můžete v podstatě z jakéhokoliv masa, hodí se hovězí, vepřové, jehněčí, telecí, drůbeží, králík nebo zvěřina. Pokud se ale chystáte použít čistě libové maso, počítejte s tím, že se vám sekaná po upečení může rozpadat. Kvůli minimálnímu obsahu tuku totiž masová směs při pečení rychle vysychá. Proto v takovém případě raději přidejte k masu část tučnějšího vepřového. Asi v poměru dvě třetiny libového a třetina tučnějšího. Díky tuku bude mleté maso držet pohromadě a upečená sekaná bude jemná a šťavnatá. Důraz klaďte i na kvalitu a čerstvost masa. Pokud nemáte mlýnek doma, nechte si ho namlít u řezníka.

Pořádně směs propracujte

Když si maso budete mlít doma, pokrájejte ho nejdřív na menší kostky, ty prosolte a teprve pak začněte mlít. Díky soli, která se dobře rozptýlí do masa, bude směs lepivější a bude lépe držet u sebe. A umelte ho rovnou dvakrát. Nic ale není ztracené, ani pokud si maso přinesete už namleté. Osolte ho, rukou propracujte a několikrát s ním z výšky silou mrštěte do mísy. Vytlačíte tak ze směsi vzduch a zvýšíte soudržnost. Důležité je také směs při přípravě sekané důkladně propracovat. Čím víc ji budete míchat, tím lepivější bude. Nebojte se vložit mleté maso do mixéru. Pozor si ale dejte, aby se vám příliš nezahřálo. V takovém případě by se při pečení tuk oddělil od masa a zbyla by vám suchá a rozpadající se sekaná. Mixér proto nechte běžet jen minutu až dvě. Ideální je, když během míchání mísu s mletým masem vložíte do větší misky s ledem. Pár kostek můžete klidně hodit i přímo do masa.

Dodejte jí vlhkost

Kromě tuku stojí za šťavnatostí v mase i tekutiny. Do mletého masa jí můžete dodat v podobě vody, mléka, smetany nebo třeba vývaru. Použít ale můžete třeba i pivo. Krásně šťavnatá bude sekaná, když do ní přidáte na plátky nakrájený rohlík nebo housku, které jste před tím nechali asi čtvrt hodiny nasáknout vybranou tekutinou. Pečivo zároveň směs hezky zahustí, aby se dala dobře tvarovat a držela pohromadě. Použít můžete také strouhanku nebo třeba najemno namleté ovesné vločky. A nezapomeňte na vajíčko.

Koření na sekanou? Jistí to bylinky

Mleté maso snese poměrně hodně koření, jinak je sekaná ve výsledku poměrně chuťově nevýrazná. S vybraným kořením proto nešetřete, ale zase to ani nepřežeňte. Chybět samozřejmě nesmí sůl a pepř, hodí se sušená majoránka. Použít ale můžete i čerstvé bylinky, jako jsou oregano či petrželka. Chuť mletému masu dodá také rozetřený česnek. Výslednou chuť sekané pozvedne také osmažená cibulka.

Aby sekaná nepraskla při pečení

Sekanou vytvarujte do tvaru šišky, vložte do vymazaného pekáčku a rukou upravte. Trouba musí být předem vyhřátá a před vložením nezapomeňte masovou šišku potřít vodou. Sekaná se dokonale zatáhne, získá lesk a maso nebude suché. Aby povrch nebyl suchý, můžete sekanou pokrýt třeba plátky anglické slaniny nebo ji potřít hořčicí, která na povrchu vytvoří pikantní kůrčičku. Hotovou sekanou nechte ještě alespoň dvě hodiny odležet, než jí šoupnete do trouby, aby se chutě prolnuly. Pečte v troubě předehřáté na 180–200 °C asi 45–60 minut podle velikosti. Můžete trochu podlít. Během první etapy pečení troubu neotvírejte a se sekanou nehýbejte, nechte ji, ať se zatáhne, ve druhé půlhodince ale sekanou pravidelně polévejte výpekem. 

Autor: Redakce