5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého

  • 29. srpna 2017 • 10:02

    Chystáte pohoštění na oslavu nebo pro přátele, kteří přijdou na návštěvu? Zajisté chcete, aby se vše povedlo jak chuťově, tak i esteticky. Všichni jistě víme, že pokud chceme, aby se vše do puntíku povedlo, obvykle se to pokazí. Jak tedy udělat korpus, aniž by se drolil nebo upéct buchty nebo koláče, aby byly nadýchané?

  • Aby šla bábovka vyklopit

    Také čas od času bojujete s tím, že se vám bábovku prostě nedaří dostat z formy, ať děláte, co děláte? Příště ji zkuste vymazat tukem, nejlépe peroutkou, aby se tuk dobře dostal do všech záhybů, a dejte ji na chvíli vychladit do ledničky. Teprve pak ji vysypte hrubou moukou nebo prosetou strouhankou. Použít můžete i mleté ořechy nebo kokos.

    Autor: iStock


    Na povrch upečené bábovky položte mělký talíř a formu i s talířem oběma rukama převraťte. Když se náhodou nevyklopí, nechte ji stát na talíři a navrch formy položte utěrku namočenou ve studené vodě. Po chvilce zkuste, jestli se bábovka uvolnila. Pokud ne, podle potřeby utěrku znovu namočte.

    Když ani tohle nepomůže, dejte na plotýnku menší hrnec s vodou, přiveďte vodu k varu a poté na něj formu s bábovku postavte. Díky této parní lázni se už určitě vyklopí.

  • Aby se bublanina povedla

    Aby vám příště při přípravě bublaniny všechno ovoce nepropadalo až na dno, použijte osvědčený fígl našich babiček a obalte ho nejdřív v mouce. Další možností je, že nejdřív dáte na chvilku zapéci jen samotné těsto a ovoce na něj dáte až později.

    Autor: iStock

  • Dokonalý dortový korpus

    Nechcete, aby se vám příště dortový korpus při pečení uprostřed vyboulil? Vymažte a vysypte jen dno formy, boky nechte nevymazané. Můžete také do středu těsta při pečení zapíchnout makaron nebo nerezovou trubičku. Odvedou přebytečnou páru a těsto se vrátí do roviny.

    Autor: iStock

  • Nejlepší kynuté koláče a buchty

    Pokud chcete, aby o vašich úžasných buchtách a koláčích kolovaly mezi sousedkami a kamarádkami nezapomenutelné pověsti, začněte používat tajné přísady. Tou první je jogurt. Přidejte ho do kynutého těsta, lépe nakyne a bude vláčnější.

    Nejlepší náplní do vašich buchet bude Zdravá domácí nutella, recept najdete ZDE.

    Autor: iStock

    Povrch těsta pak před vložením do trouby potřete bílkem se lžičkou medu. Po upečení bude mít mnohem lepší barvu. A med můžete také přidat do drobenky, která pak bude křupavější. Stačí ho jedna až dvě polévkové lžíce.

  • Aby bylo těsto nadýchanější

    Těsto na buchtu nebo koláč bude nadýchanější, když do těsta nakonec vmícháte lžíci horké vody. Je ale pak nutné neotvírat troubu při pečení. Stejný efekt má i to, když lžíci mouky v receptu nahradíte solamylem.

    Autor: iStock


    A vyzkoušet můžete i podmáslí. Když v něm rozmícháte droždí, těsto rychle vykyne a bude obzvlášť lehké a nadýchané.

Autor: Redakce