5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého

7. května 2019 • 00:00

Chystáte pohoštění na oslavu nebo pro přátele, kteří přijdou na návštěvu? Zajisté chcete, aby se vše povedlo nejen chuťově, ale také esteticky, a ne vždy je výsledek perfektní a stoprocentní. Jak tedy udělat korpus, aniž by se drolil, bábovku, která jde dobře vyklopit, nebo upéct buchty a koláče, které budou nadýchané?

Aby šla bábovka vyklopit 

Také čas od času bojujete s tím, že se vám bábovku prostě nedaří dostat z formy, ať děláte, co děláte? Příště ji zkuste vymazat rozpuštěným tukem, nejlépe peroutkou, aby se tuk dobře dostal do všech záhybů, a dejte ji na chvíli vychladit do ledničky. Teprve pak ji vysypte hrubou moukou nebo prosetou strouhankou. Použít můžete i mleté ořechy nebo kokos.

Na povrch upečené bábovky položte mělký talíř a formu i s talířem oběma rukama převraťte. Když se náhodou nevyklopí, nechte ji stát na talíři a navrch formy položte utěrku namočenou ve studené vodě. Po chvilce zkuste, jestli se bábovka uvolnila. Pokud ne, podle potřeby utěrku znovu namočte. Když ani tohle nepomůže, dejte na plotýnku menší hrnec s vodou, přiveďte vodu k varu a poté na něj formu s bábovku postavte. Díky této parní lázni se vyklopí už na sto procent.

Bublanina bez propadlého ovoce

Aby vám příště při přípravě bublaniny všechno ovoce nepropadalo opět až na dno, použijte osvědčený fígl našich babiček a obalte ho nejdřív v mouce. Častou radou také bývá dát na chvilku zapéci jen samotné těsto a ovoce na něj naložit až později. V tomto případě ale riskujete, že vám moučník spadne a srazí se prudkou změnou teploty při vyndavání z trouby nebo kontaktem se studeným ovocem. Zvolte proto raději první variantu.

Dortový korpus bez boulí

Nechcete, aby se vám příště dortový korpus při pečení uprostřed vyboulil? Vymažte a vysypte jen dno formy, boky nechte nevymazané. Můžete také do středu těsta při pečení zapíchnout makaron nebo nerezovou trubičku. Odvedou přebytečnou páru a těsto se vrátí do roviny. Při vrstvení těsta do formy nezapomeňte nechat okraje formy vyšší a uprostřed těsta vytvořit malou prohlubeň. Při pečení se pak korpus vyrovná. 

Nejlepší kynuté koláče a buchty

Pokud chcete, aby se o vašich úžasných buchtách a koláčích mezi sousedkami a kamarádkami mluvilo ještě dlouhou dobu, začněte používat tajné přísady. Tou první je jogurt. Kynuté těsto díky němu lépe nakyne a bude vláčnější. Vyzkoušet ale můžete i podmáslí. Když v něm rozmícháte droždí místo klasického mléka, těsto rychle vykyne a bude obzvlášť lehké a nadýchané. Stejně tak se nebojte nezvyklých chutí, jako je špetka kardamomu. Povrch těsta před vložením do trouby potřete bílkem se lžičkou medu. Po upečení bude mít mnohem lepší barvu. A med můžete také přidat do drobenky, která pak bude křupavější.

Božsky nadýchané těsto

Těsto na buchtu nebo koláč bude nadýchanější, když k celým vejcím nebo jen žloutkům při šlehání přidáte lžíci horké vody na každé použité vajíčko. Lépe se pak našlehají a moučníky budou nadýchanější. Stejný efekt má i to, když lžíci mouky v receptu nahradíte solamylem.

Dokonalé kynuté těsto nepřipravíte bez kvásku. Podívejte se na podrobný video návod, jak ho připravit ZDE >>>

Autor: Redakce