Šunkofleky: Recept na nejlepší zapečené těstoviny, které známe z jídelen
Šunkofleky jsou stálice naší kuchyně, které ani za ty spousty let neprošly snad žádnou změnou a vylepšením. Jsou zkrátka nejlepší takové, jaké je známé odmala. Oblíbené pro svou jednoduchou a rychlou přípravu i skvělou chuť. Jaké jsou ale triky, díky kterým budou právě vaše šunkofleky ty nejlepší? Foodblogerka Koko prozradila vychytávky ve videu.
Šunkofleky si často oblíbí i děti ve školní jídelně. Těm domácím se ale školní zapečené těstoviny nevyrovnají! Po generace se snažíme jednotlivé recepty vylepšovat, ale u šunkofleků to snad ani nejde. Jediné, s čím si můžeme trochu pohrát, jsou samotné fleky. Ty si lze připravit z chlazených pasta plátů a dosáhnout tak ještě výraznější a skoro domácí chuti. Někdo také místo dušené šunky raději sáhne po kusu uzeného masa.
Zapečené šunkofleky:
- 1 balíček těstovin
- 300 g dušené šunky
- 250 ml smetany na vaření
- 5 vajec
- 1 hrst petržele
- česnek
- 50 g másla
- 1 špetka soli
- 1 špetka mletého pepře
Postup přípravy šunkofleků:
1. Předehřejte troubu na 170 ° C. Pořádně osolte vodu, vložte fleky (pokud používáte kupované, vařte 2/3 doby uvedené na obalu), chlazené vařte 2 minuty.
2. Na pánvi rozehřejte máslo a dejte na něj smažit nadrobno nakrájenou šunku . Po pár minutách smíchejte s fleky.
3. Připravte si zálivku na zapékání ze smetany na vaření a vajíček, směs osolte, hodně opepřete a přidejte česnek. Fleky směsí zalijte.
4. Zapékací formu vymažte máslem, vysypte strouhanka a lehce vychladlé šunkofleky pečte v troubě zhruba 40 minut. Nechejte ještě 10 minut vychladnout, aby šly lépe krájet. Hotové šunkofleky servírujte s petrželkou, pepřem a kyselou okurkou.
TIP: Na závěr můžeme posypat parmazánu či jiným sýrem .
TIP NA VIDEO: Jaké konzervanty se používají při výrobě masných výrobků?