Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku

18. listopadu 2020 • 00:00

Skvělá dozlatova upečená bramborová buchta je ovoněná slaninou, majoránkou a česnekem. Báječně chutná nejen k polévce, ale i samotná.

Buchta z brambor, které se na Rokycansku říkává hluchec, ale znáte ji jistě i pod názvem báč, bacan, toč, někde dokonce i kucmoch nebo zkrátka bramborová buchta, je oblíbený pokrm už po staletí. Patřila mezi tradiční speciality našich babiček a naší přízni se těší dodnes. Skvěle se hodí k vývaru, bramboračce nebo česnečce, ale i samotná zaručeně potěší vaše chuťové pohárky. 

Suroviny na kynutou bramborovou buchtu

800 g brambor typu C  
100 g slaniny 
2 lžíce sádla ke slanině + na potření buchty během pečení
3 vejce
6 stroužků česneku
350 ml mléka
2,5 lžičky soli
2 lžíce drhnuté majoránky
1 lžička drceného kmínu
10 g sušeného droždí
300 g polohrubé mouky

Postup na kynutou bramborovou buchtu

1.Slaninu nakrájenou na kostičky vložte spolu se sádlem do hrnce a začněte pozvolna škvařit. 

2. Mezitím nastrouhejte brambory najemno, přemístěte je do sítka a vymačkejte z nich co nejvíce vody. Následně brambory přendejte do mísy. Vodu z nich odložte na později. 

3. Rozpuštěným sádlem ze slaniny vymažte zapékací misku. Vypněte ploténku a do slaniny se sádlem nalijte mléko. Po lehkém ohřátí rovnou vlijte na brambory a promíchejte.

4. Přidejte vejce, lehce osolte a pak následně přidejte majoránku, drcený kmín a česnek.

5. Do hmoty přidejte sušené droždí a slitou vodu z brambor – škrob. Zasypte polohrubou moukou a důkladně promíchejte. Konzistence by neměla být příliš řídká ani hustá. 

6. Těsto přelijte do zapékací misky nebo pekáčku tak, aby hladina byla vyrovnaná.

7. Buchtu nechte kynout v troubě zapnuté na 30 °C. Kynutí může trvat i dvě hodiny. 

8. Po vykynutí troubu rozehřejte na 200 °C a začněte péct. Povrch ještě pomažte sádlem.

Autor: DF