Karbanátky z mletého masa, rybí i z červené čočky. Nesmrtelná stálice desetkrát jinak

9. května 2019 • 00:00

Mleté maso patří k tomu nejvděčnějšímu, co můžete v kuchyni využít. Dá se z něj připravit spousta dobrot, kromě sekané i velmi oblíbené karbanátky. Najdete je všude na světě v nejrůznějších podobách a vždy přijdou k chuti! Vyzkoušejte některý z našich tipů nejen na karbanátky z masa, ale také na zeleninové pro vegetariány.

Pokrmy z mletého masa se dostaly na český venkov až někdy ve třicátých letech minulého století, předtím se považovaly za mimořádnou pochoutku, kterou si ne každý mohl dovolit. Proto se jídla z mletého masa podávala velmi často při slavnostních příležitostech. Špatné jméno udělaly mletému masu a potažmo i karbanátkům především závodní jídelny. Dnes věnujeme této stálici speciální péči a poctivé domácí karbanátky z kvalitních surovin vyhoví i gastronomickým trendům. Připravte nejen klasické masové, ale i sýrové, zeleninové, rybí či vegetariánské. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Karbanátky z mletého masa jsou klasika

Smažený masový karbanátek se vyrábí z mnoha surovin, které mezi sebou můžete libovolně kombinovat. Pokud je připravujete z vepřového masa, jsou mírně tučnější a energeticky vydatnější, ale chuťově naprosto božské a zůstanou šťavnaté i ve chvíli, kdy se rozhodnete grilovat. Když do nich přidáte sýr, získají zajímavou chuť, jako například tyto hermelínové karbanátky s mletým vepřovým masem. Nejoblíbenější jsou ale karbanátky připravené ze směsi vepřového a hovězího masa s cibulí, pepřem, majoránkou, strouhankou a česnekem, kterou spojí vejce. Pro pikantní chuť můžete přidat i zázvor, chilli nebo špetku skořice. Zkuste karbanátky se zázvorem a slaninou, nezvykle jemné karbanátky z krůtího masa se skořicí či dokonale ochucené šťavnaté karbanátky, kterým dodává vláčnost jemně nastrouhaná mrkev.

Kapustové karbanátky ocení hlavně děti

Tyhle karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí odpůrci zeleniny, a dokonce chutnají i dětem! Mají v podstatě stejné složení jako ty masové, ale k namletému masu se navíc přidává jemně mletá povařená kapusta, která zvláště na jaře dodá karbanátkům jasně zelenou barvu. Kapustové karbanátky chutnají nejlépe čerstvě usmažené, ale ani ohřívanými nepohrdnete. A když do nich přidáte ještě uzené maso a uzený sýr, budou chutnat ještě víc!

Rybí karbanátky z tuňáka, lososa i štiky

Patří k tradičním maďarským předkrmům, které se podávaly už v 17. století a Skandinávci si bez nich nedokážou hamburger představit. Severem se inspiroval i časopis F.O.O.D. a vy můžete vyzkoušet famózní rybí burgery s batátovými hranolkami. Oproti masovým burgerům je příprava těch z rybího masa ještě snazší – rybí maso totiž není potřeba mlít. Je i tak dost jemné a mletí by ho znehodnotilo. Je vhodnější rybí maso jen nakrájet a najemno nasekat. Na rybí karbanátky můžete použít jakoukoli bílou rybu a přidat k ní různé ingredience dle chuti. Skvěle chutnají třeba tuňákové karbanátky s bramborami, do kterých zužitkujete přebytky bramborové kaše ze sobotního oběda. Karbanátky z lososa s bylinkami a jemnou smetanovou omáčkou nebo karbanátky z mořské štiky.

Karbanátky z červené čočky, quinoy i květáku

Kdo nejí maso, jistě ocení vegetariánské karbanátky. Můžou obsahovat sýr, ale hlavními ingrediencemi bývají ovesné vločky, alternativní obiloviny nebo luštěniny. Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve si zamilujete a jednoduše tak zařadíte luštěniny do svého jídelníčku. Ochutnat můžete také karbanátky z quinoy s cuketou a parmazánem. Skvělé karbanátky ke kaši i do housky můžete připravit také ze sójové bílkoviny. Karbanátky z tofu se zeleninou a mungo výhonky chutnají výtečně a navíc zasytí na dlouhou dobu. Hitem posledních let jsou šťavnaté burgery z květáku nebo brokolice.

Karbanátky chutnají nejlépe s jemnou bramborovou kaší. Podívejte se na video návod, jak ji správně připravit, ZDE >>>

Autor: aši