Masové koule ze Švédska, s řepou i v rajčatové omáčce: Skvělá večeře za pár korun

12. ledna 2023 • 12:00

Mleté maso patří v českých kuchyních k oblíbeným ingrediencím. Nejčastěji z něj připravujeme karbanátky a sekanou, občas pak směs na špagety nebo čevabčiči. Lahodné šťavnaté masové kuličky se ale na našich talířích příliš neobjevují. Vyzkoušejte některý ze šesti receptů na tuto jednoduchou delikatesu, která vás navíc vyjde na pár korun.

Recepty na masové kuličky za pár korun vám v repertoáru zkrátka nesmějí chybět. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Víte, jakou má trvanlivost mleté maso? Možná budete překvapeni >>>

Masové kuličky v omáčce z rajčat

Pokud dáváte přednost výraznější chuti hovězího masa a máte rádi rajčatové omáčky, rozhodně byste měli ochutnat masové koule zapečené v rajčatech. Kuličky, kterým chuť dodává strouhaný parmazán a nadrobno pokrájená cibule, se pečou proložené červenou cibulí a zalité směsí nakládaných rajčat a sekaného česneku. Hotové koule podávejte s křupavou bagetou, zasypané strouhaným parmazánem a nasekanou hladkolistou petrželkou. Koule navíc můžete rovnou zapéct i s těstovinami nebo bramborami.

Smažené masové kuličky podle čínské kuchyně

Milovníky čínské kuchyně nadchnou na přípravu snadné kořeněné kuličky z mletého vepřového, které máte za chvilku hotové. Stačí jen promíchat mleté maso s nadrobno pokrájenou cibulí, trochou dezertního vína, sójové omáčky, lžičkou moučkového cukru a směs okořenit mletým zázvorem, pálivou paprikou a pepřem. Smažené masové kuličky Ča wan-c´ podávejte s rýží, nudlemi, hranolkami nebo dalšími přílohami dle chuti.

Indické masové koule v dýňovém pyré

Dýni teď seženete za pár korun v každém supermarketu. Tak proč nevyzkoušet další z báječných receptů inspirovaných indickou kuchyní, ve kterém nezaměnitelnou chuť mletému masu dodává voňavé kari koření. To nechybí ani v dušené dýni, kterou při konečném mixování můžete zjemnit trochou smetany ke šlehání. Masové koule v dýňovém pyré vám stoprocentně zachutnají.

Recept na masové kuličky s červenou řepou

Neobvyklá, ale vynikající je kombinace mletého masa s uvařenou a nastrouhanou červenou řepou a nasekanými kapary. Smažené masové kuličky s červenou řepou nejlépe chutnají s bramborovou kaší, šťouchanými nebo vařenými brambory. Podávat je ale můžete i jako chuťovku se zeleninou a čerstvým pečivem.

Masové kuličky IKEA v pohodlí domova

Také jste si oblíbili známé kuličky ve smetanové omáčce, které si můžete dát v populárním švédském obchodním domě s nábytkem? Příště už nemusíte vymýšlet, pro co tam zase pojedete. Švédské masové kuličky si totiž můžete připravit doma. Nepotřebujete na to žádné extra ingredience. Připravíte je z mletého hovězího masa, do kterého vmícháte na másle osmaženou cibulku, na kostky nakrájenou navlhčenou housku, nadrobno nasekanou zelenou petrželku, špetku pálivé papriky a trochu mletého muškátového oříšku. Na omáčku pak už budete potřebovat jen zakysanou smetanu a trochu mouky. Nejlepší jsou s vařenými bramborami a brusinkami.

Masové koule se zeleninou

Skvěle chutnají i koule pečené v troubě na směsi zeleniny. Použít můžete tu, kterou doma zrovna máte k dispozici. Čím víc druhů zeleniny použijete, tím lepší bude výsledná chuť. Hodí se cuketa, paprika, rajčata, pórek, cibule, mrkev, zelené fazolky a samozřejmě česnek pro vůni. K masovým koulím na zelenině podávejte jakoukoliv bramborovou přílohu, ale i rýži nebo těstoviny.

A které mleté maso si na pultech obchodů vybrat? Odpověď naleznete ve videu >>>

Další recepty na oblíbené masové kuličky najdete ZDE >>>

Autor: red