7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!

30. května 2023 • 00:00

Říká se, že babička má vždycky pravdu, a kdo tu svou zažil, jistě je vděčný za vše, co ho naučila. Jenže dnešní doba je jiná a některé zvyky našich babiček tak mohou být nejen zastaralé, ale někdy i nebezpečné. Obzvlášť, pokud jde o přípravu jídla. Co byste v kuchyni dělat neměli, i když to vaše babička považovala za správné? 

Zbytky jídel nechávala celý den na kuchyňské lince

Je logické, že když vám nějaké jídlo po uvaření zbude, nebudete ho ještě teplé zavírat do krabiček a schovávat do lednice, ale nejdřív ho necháte vychladnout. Jenže babičky takto nechávaly jídlo „chladnout“ na kuchyňské lince dlouhé hodiny, třeba i přes noc. Je přitom prokázáno, že už po dvou hodinách se při pokojové teplotě v jídle začnou množit bakterie, které vám pak mohou způsobit různé zdravotní komplikace. Většinou jde o příznaky podobné chřipce, jako je nevolnost, horečka nebo zvracení. Nejbezpečnější věcí, kterou tedy můžete udělat, abyste zabránili množení nebezpečných bakterií v potravinách, je jídlo rozdělit na menší porce do krabiček, aby co nejrychleji vychladlo, případně krabičky ještě postavit do studené vody, a nejpozději do dvou hodin je uložit do lednice.

Mnohé recepty našich babiček jsou opravdové poklady. Například halušky >>>  

Video se připravuje ...

Rozmrazovala maso ve dřezu

Nejedna babička zapomněla vytáhnout včas maso z mrazáku, když chtěla dělat třeba řízky nebo svíčkovou. A tak dala zmrzlý balíček ráno do dřezu, aby do večera maso povolilo. Ani toto není moc dobré řešení, a pokud to děláte stejně jako babička, měli byste to změnit, protože i v tomto případě vystavujete jídlo riziku bakteriální kontaminace.

Stejně jako uvařená jídla, ani maso by nemělo být ponecháno při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, a to ani to zmrazené. Vnější části rozmrazovaného masa se ohřejí na pokojovou teplotu mnohem dříve, než rozmrzne vnitřek, a stanou se živnou půdou pro „špatné“ bakterie. Žijeme v době moderních technologií, které naše babičky neměly, takže není problém nastavit si v mobilu připomínku, abyste maso včas z mrazáku vytáhli a nechali ho pozvolna rozmrznout v lednici. A když se vám i přesto stane, že na to zapomenete, můžete využít rozmrazovací program na mikrovlnce nebo balíček masa nechat rozmrznout ponořený v míse se studenou vodou, kterou budete průběžně každých 20 minut vyměňovat.

Skořápky od vajec vracela zpátky do krabičky

Kam odkládáte skořápku poté, co rozklepnete vajíčko? Možná ji hodíte rovnou do koše, možná do dřezu, nebo ji dáte zpátky do kartonové krabičky. Pravda je, že krabička od vajec k tomu doslova svádí. Skořápka se nikam neodkutálí a kuchyňská linka zůstane čistá. Jenže právě tímto způsobem si můžete zadělat na zdravotní problémy. Skořápky totiž mohou být kontaminovány bakteriemi, jako je salmonela nebo E. coli, které se při pokojové teplotě množí mnohem rychleji. Takže když takovou skořápku dáte zpátky do krabičky, kde jsou nerozklepnutá vejce, mohou se tyto bakterie přenést na ně a nezastaví je ani neporušená skořápka. Má totiž miniaturní póry, přes které proniknou bakterie i dovnitř vajec. Ze stejného důvodu byste neměli skladovat ani krabičky, do kterých jste odkládali prázdné skořápky. Rovnou je vyhoďte.

Prázdné skořápky nedávejte zpátky k ostatním vajíčkům Prázdné skořápky nedávejte zpátky k ostatním vajíčkům • Autor: iStock

Oplachovala kuřecí maso v kuchyňském dřezu

A ještě jednou ty zapeklité bakterie. Řada lidí věří, že když kuřecí maso před vařením omyjí, odstraní z něj škodlivé bakterie. A nejspíš tomu věřila i vaše babička. Zaprvé to není nutné a zadruhé bylo prokázáno, že při oplachování se bakterie z masa mohou dostat až do téměř metrové vzdálenosti, tedy nejen do dřezu, ale i na pracovní plochu, a zachytí se také na vašich rukách. Pokud chcete kuře zbavit vlhkosti, jen ho otřete papírovou utěrkou, víc dělat nemusíte a můžete ho rovnou dát péct nebo vařit. A jestli máte oplachování natolik zakořeněné v hlavě, že je to pro vás zkrátka nutnost, alespoň po umytí masa dřez, své ruce i všechny plochy kolem (například i kuchyňskou zástěru) důkladně umyjte.

Házela špagety na zeď

Ano, i to se kdysi dělávalo, aby babička zjistila, jestli jsou už špagety uvařené. Pamatujte si, že těstoviny patří do hrnce nebo na talíř, na zeď rozhodně ne. Jednak je to dost nehospodárné, také trochu nechutné, a když vám špageta zůstane přilepená na stěně, zjistíte tím akorát to, že je převařená a s tím už nic nenaděláte. Abyste špagety uvařili správně al dente, tedy pevnější na skus, je důležité je ochutnávat už v průběhu vaření. Několik minut před tím, než doporučují pokyny k vaření, vytáhněte z hrnce jednu špagetu a ochutnejte ji. Pokud ještě není hotová, nechte špagety ještě chvilku na sporáku a průběžně je ochutnávejte. Ale rozhodně s nimi nikam neházejte. Je také dobré vědět, že těstoviny by se po uvaření neměly proplachovat vodou ani vařit ve vodě s olejem, aby se nelepily. Obzvlášť, když je chcete podávat s omáčkou, protože na nich pak nebude dobře držet. 

Těstoviny je potřeba během vaření průběžně ochutnávat. Těstoviny je potřeba během vaření průběžně ochutnávat. • Autor: iStock

Dávala rajčata do lednice

Takže když si to shrneme, babičky klidně rozmrazovaly maso celé hodiny v kuchyňském dřezu a uvařené jídlo stálo na lince třeba do druhého dne, ale rajčata hned po přinesení domů dávaly do lednice. Přitom je pro ně vlastně tím nejhorším místem. Chlad rajčata úplně zničí, ztrácejí svou chuť a moučnatějí. Aby si zachovala svou lahodnost, neměla by teplota během jejich skladování klesnout pod 10 °C. Chcete-li, aby vám rajčata vydržela, dejte je do chladné spíže nebo do sklepa, pokud ho máte. Rajčata nejsou určena k dlouhodobému skladování, proto se je snažte spotřebovat co nejdříve. Udělejte z nich salát, omáčku, polévku, máte-li jich hodně, tak třeba domácí kečup.  Stejně tak pobyt v lednici nesvědčí ani okurkám, avokádu, hruškám, banánům, citrusům, cibuli nebo česneku.

Používala plastové obaly na skladování

Také si vaše babička schovávala prázdné plastové obaly od margarínu nebo krabičky, ve kterých bylo zabalené ovoce? Byly zadarmo a prázdných krabiček přece není nikdy dost! Na první pohled na tom není nic špatného, potíž je v tom, že ne všechny plastové krabičky byly navrženy tak, aby je bylo možné umýt a znovu použít podruhé, potřetí, potřicáté… Týká se to hlavně krabiček vyrobených z PVC nebo PET, z nichž se při opakovaném použití mohou uvolňovat do jídla škodlivé látky, a takové rovnou vyhoďte do kontejneru na plasty. Když ale na krabičce uvidíte označení PP (polypropylen) nebo BPA Free (bez obsahu bisfenolu A), můžete ji klidně umýt a dát si do ní třeba oběd do práce. Pokud ji nebudete vystavovat vysokým teplotám (třeba v ní ohřívat jídlo v mikrovlnce) nebo ji nějak mechanicky nepoškodíte (například ji nepoškrábete vidličkou, když z ní budete jíst svůj oblíbený salát), mělo by být její používání zcela bezpečné.

Víte, co znamenají čísla na vejcích, a jak poznat, že jsou čerstvá?>>>

Video se připravuje ...

 

Autor: AK