Nejlepší recepty z TikToku: Harmonikové brambory, kukuřičná žebra i skvělé těstoviny

22. září 2022 • 00:00

Sociální síť TikTok je plná zábavy, kterou můžete považovat za skvělou, nebo naprosto nevhodnou. Ať už patříte do jedné, nebo druhé skupiny, pravda je, že se tu dají najít i výtečné recepty. Podívejte se na ty nejlepší a nejsledovanější.

Videa na TikToku trvají nejvýše tři minuty, ale i během tak krátkého času stíhají někteří tvůrci ukázat, jak se dá připravit skvělé jídlo. Přestože některé postupy mohou působit trochu podivně, nebojte se je vyzkoušet. Možná si je nakonec oblíbíte natolik, že se stanou stálicemi ve vašem jídelníčku. Vybrali jsme pro vás ty, které patří mezi nejoblíbenější.

Velmi populární je recept od modelky Gigi Hadid >>>

Video se připravuje ...

Harmonikové brambory

Možná už jste o nich slyšeli, protože je to velký hit nejen na TikToku. Tahle křupavá dobrota vypadá přesně tak, jak se jmenuje – jako harmonika, která se dá různě natahovat, což bude bavit hlavně děti. Ne v každém videu, které na TikToku najdete, stihne jeho autor uvést, jak harmonikové brambory správně připravit. Budete potřebovat podlouhlé brambory typu A, které seříznete ze všech stran tak, abyste vytvořili plochý kvádr vysoký asi 1 cm. Ten pak položte mezi dvě špejle a udělejte do něj z obou stran zářezy – z jedné strany kolmé a z druhé strany diagonální.

Harmonikové brambory Harmonikové brambory • Autor: pinterest.com

Aby byly brambory hezky křupavé, je důležité z nich vypláchnout co nejvíce škrobu, proto je hned po nakrájení ponořte do horké vody. A aby šly lépe propíchnout špejlí, je dobré je ještě 10 minut povařit. Takto připravené brambory podélně propíchněte špejlí a rozložte na plech s papírem na pečení. Ochuťte je (například rozpuštěným máslem se sušeným česnekem a nasekanou petrželkou), osolte a upečte v troubě při 175 °C dozlatova. Asi pět minut před dopečením můžete brambory ještě posypat nastrouhaným parmazánem.

Kukuřičná žebra

Video s tímto receptem nasbíralo téměř dva miliony zhlédnutí a více než 13 500 komentářů. Recept je úplně jednoduchý a ideální například ve chvíli, kdy chystáte večírek pro přátele. Stačí nakrájet klasy kukuřice na čtvrtiny, okořenit a pak upéct na grilu, v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Díky teplu se klasy zakřiví a trochu připomínají pečená žebra. Takže jestli máte rádi kukuřici, určitě tento recept vyzkoušejte.

Co budete potřebovat:

  • 3 klasy kukuřice

Na marinádu:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku citronového pepře
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • špetku soli

Na omáčku:

  • 1 hrnek majonézy
  • 2 lžičky nasekaných nakládaných chilli papriček
  • šťávu z 1/2 limetky
  • špetku soli

Na posypání:

  • nastrouhaný parmazán (původní recept používá mexický sýr cotija)
  • nasekaný čerstvý koriandr

Kukuřičná žebra Kukuřičná žebra • Autor: iStock

Postup:

1. Klasy kukuřice zbavte všech slupek a „vousů“ a každý podélně rozkrojte na čtvrtiny. Potřete je marinádou umíchanou z uvedených přísad a opečte na grilu nebo v horkovzdušné fritéze.

2. Z majonézy, papriček, limetkové šťávy a soli umíchejte omáčku, pokapejte jí hotové klasy a případně je ještě posypte nastrouhaným sýrem a čerstvým koriandrem.

Pesto vejce

Další recept, který sklidil obrovský úspěch, je v podstatě jen chutný a chytrý zlepšovák. Až si říkáte, proč jste na něco takového nepřišli sami. Vtip je v tom, že když si děláte volská oka, dáte do pánve místo oleje lžíci pesta. Tahle voňavá bazalková omáčka sama o sobě obsahuje dost oleje a proč smažit vejce jen na samotném oleji, když jim díky pestu můžete dodat navíc i krásnou chuť a vůni? Pokud to chcete zkusit, zahřejte v pánvi lžíci pesta. Rozetřete ho po celé ploše, do pánve rozklepněte dvě vejce, osolte je, opepřete a nechte ztuhnout. Autorka videa doporučuje vejce podávat na opečeném chlebu potřeném čerstvým sýrem a rozmačkaným avokádem, lehce posypaná hrubou solí a pepřem a pokapaná trochou medu.

Pesto vejce Pesto vejce • Autor: iStock

Těstovinové chipsy

Těstovinové chipsy jsou přesně to, co vás napadne jako první – těstoviny usmažené dokřupava. Na sociálních sítích vzbuzují kontroverzní názory, protože jsou všechno, jen ne zdravé. Alespoň tedy v původní verzi, kdy se těstoviny smaží ve fritéze. Když ale použijete horkovzdušnou fritézu, je to úplně něco jiného a můžete si je dát bez jakýchkoli výčitek. A jak se dělají? Těstoviny uvařte v osolené vodě, slijte a nechte dobře odkapat (můžete klidně využít i zbylé uvařené těstoviny). Promíchejte je s olivovým olejem, osolte a ochuťte (například italskými bylinkami a nastrouhaným parmazánem). Pak je usmažte při 200 °C dokřupava (trvá to přibližně 10 minut). Podávejte ideálně s nějakým dobrým dipem nebo salsou.

Těstoviny, jak je neznáte

Receptů, jak připravit těstoviny, najdete na TikToku spoustu. A nejen na chipsy. Obzvlášť populární se staly těstoviny s vodkou podle topmodelky Gigi Hadid. A také těstoviny s pečenou fetou, které vás možná podle názvu moc nezaujmou, ale trendem na sociálních sítích se nestaly jen tak pro nic za nic. Mají totiž zajímavý a hlavně jednoduchý a rychlý způsob přípravy a skvělou výslednou chuť. Recept najdete ZDE.

Autor: AK