Rybízová šťáva do domácích limonád, víno i koláč. Ta pravá chuť léta

Rybíz je skvělé letní ovoce, které je díky své kyselé chuti perfektním osvěžením každého sladkého dezertu. Obohatíte jím nejenom letní ovocné koláče a bublaniny, připravíte s ním také výborný džem, sirup nebo víno. Podívejte se na naše recepty a oslavte léto s nějakou rybízovou dobrotou!

Rybíz je oblíbená letní stálice českých domácností, proto jistě máte recepty, na které nedáte dopustit. Zkusit můžete ale i něco nového, konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

Koláč s rybízem s drobenkou i bez

S rybízem bude mít každý koláč šťávu, ale jeho nakyslou chuť skvěle vyváží právě sladké těsto a drobenka. Potřebujete osvědčený recept na klasiku, která nikdy nezklame? Zkuste tento snadný rybízový koláč nebo náš oblíbený vláčný rybízový koláč s tvarohem a drobenkou. Potřebujete upéct něco rychlého? Bleskový rybízový koláč s polevou máte hotový za půl hodiny, díky smetanové polevě ale chutná naprosto božsky.

Rybízová bublanina

Bublanina je pro každého kuchaře i kuchařku velmi vděčný dezert. Je rychlá, jednoduchá a dá se do ní použít jakékoliv ovoce. Využijte sezóny a bublaninu s rybízem zpestřete ještě dalšími druhy ovoce – třeba meruňkami nebo třešněmi. Budete překvapeni, jak skvěle spolu budou ladit.

Smetanový dort s rybízem

Hledáte inspiraci na chutný moučník, kterým své blízké překvapíte? Vrhněte se na nepečený smetanový dort a osvěžte jej rybízem. Málokteré ovoce se hodí na letní svěží dezerty více. Jeho nakyslá chuť skvěle vyváží sladký korpus z kešú ořechů a medu, takže dort ve výsledku působí lehce. Dort s oříškovým základem je navíc vhodný i pro celiaky. Oslnit ale nemusíte jenom dortem. Vsaďte na rybízové muffiny nebo výtečný cheesecake. Uvidíte, že se po nich jen zapráší. 

Rybízový džem

Chcete zužitkovat bohatou úrodu z vaší zahrádky? Pak oceníte recept na třešňový džem s rybízem. Vysoké množství pektinu v rybízu zaručí, že marmeláda krásně ztuhne. Rybíz můžete přidat i do marmelády, kterou připravujete z jiného druhu ovoce, a chuť nudného džemu udělat trochu výraznější.

Zavařte letos rybíz také na způsob oblíbených brusinek a můžete jej podávat v neděli například k omáčce nebo grilovanému kuřeti a novým bramborám. Úspěch u strávníků je zaručen.

Rybízový sirup do limonád a koktejlů

Rybízový sirup je skvělé sladko-kyselé osvěžení, které bude chutnat nejen během horkých letních dní. Připravit ho zvládne i malé dítě, jen si dejte pozor na délku vaření. Při delším vaření by sirup mohl zrosolovatět. Naředěný vodou bude dokonalým základem osvěžujících domácích limonád

Rybízové víno

Pokud vás letos čeká opravdu štědrá sklizeň červeného i černého rybízu, pusťte se do výroby rybízového vína! Říká se, že je nejchutnějším ovocným vínem a pochutnávat si na něm můžete ještě dlouho po létě. Aby chutnalo co nejlépe, smíchejte červené bobule s černými v poměru 2 : 1. Další cenné rady, jak rybízové víno připravit, najdete zde.

Další báječné recepty na ovocné koláče, bublaniny i crumble naleznete ZDE >>>