Rybízová šťáva do domácích limonád, víno i koláč. Ta pravá chuť léta
Rybíz je skvělé letní ovoce, které je díky své kyselé chuti perfektním osvěžením každého sladkého dezertu. Obohatíte jím nejenom letní ovocné koláče a bublaniny, připravíte s ním také výborný džem, sirup nebo víno. Podívejte se na naše recepty a oslavte léto s nějakou rybízovou dobrotou!
Rybíz je oblíbená letní stálice českých domácností, proto jistě máte recepty, na které nedáte dopustit. Zkusit můžete ale i něco nového, konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.
Rybíz můžete přimíchat i do těsta na klasickou bábovku>>>
Koláč s rybízem s drobenkou i bez
S rybízem bude mít každý koláč šťávu a jeho nakyslou chuť skvěle vyváží právě sladké těsto a drobenka. Potřebujete osvědčený recept na klasiku, která nikdy nezklame? Zkuste tento snadný a rychlý rybízový koláč nebo náš oblíbený vláčný rybízový koláč s tvarohem a drobenkou. Potřebujete upéct něco rychlého? Bleskový rybízový koláč s polevou máte hotový za půl hodiny a díky smetanové polevě chutná naprosto božsky.
Rybízový koláč s drobenkou je zaručený úspěch
Rybízová bublanina
Bublanina je pro každého kuchaře i kuchařku velmi vděčný dezert. Je rychlá, jednoduchá a dá se do ní použít jakékoliv ovoce. Využijte sezónu a bublaninu s rybízem zpestřete ještě dalšími druhy ovoce – třeba meruňkami nebo třešněmi. Budete překvapeni, jak skvěle spolu budou ladit.
Dort s rybízem i bábovka
Hledáte inspiraci na chutný moučník, kterým své blízké překvapíte? Vrhněte se na nepečený smetanový dort a osvěžte jej rybízem. Málokteré ovoce se hodí na letní svěží dezerty více. Jeho nakyslá chuť skvěle vyváží sladký korpus z kešú ořechů a medu, takže dort ve výsledku působí lehce. Dort s oříškovým základem je navíc vhodný i pro celiaky. Oslnit ale nemusíte jenom dortem. Vsaďte na rybízové muffiny nebo bábovku s rybízem. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Rybízový džem
Chcete zužitkovat bohatou úrodu z vaší zahrádky? Pak oceníte recept na třešňový džem s rybízem. Vysoké množství pektinu v rybízu zaručí, že marmeláda krásně ztuhne. Rybíz můžete přidat i do marmelády, kterou připravujete z jiného druhu ovoce, a chuť nudného džemu udělat trochu výraznější.
Znáte rybíz na způsob brusinek?
Zavařte letos rybíz také na způsob oblíbených brusinek a můžete jej podávat v neděli například ke svíčkové nebo grilovanému kuřeti a novým bramborám. Úspěch u strávníků je zaručen.
Rybízový sirup do limonád a koktejlů
Rybízový sirup je skvělé sladko-kyselé osvěžení, které bude chutnat nejen během horkých letních dní. Připravit ho zvládne i malé dítě, jen si dejte pozor na délku vaření. Při delším vaření by sirup mohl zrosolovatět. Naředěný vodou bude dokonalým základem osvěžujících domácích limonád.
Rybízové víno je jedním z nejchutnějších ovocných vín
Rybízové víno
Pokud máte letos opravdu bohatou úrodu červeného i černého rybízu, pusťte se do výroby rybízového vína! Říká se, že je nejchutnějším ovocným vínem a pochutnávat si na něm můžete ještě dlouho po létě. Aby chutnalo co nejlépe, smíchejte červené bobule s černými v poměru 2 : 1.
Další báječné recepty na ovocné koláče, bublaniny i crumble najdete ZDE.