Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít

Video se připravuje ...
20. září 2023 • 00:00

Šípkové keře jsou právě teď obsypané červenými plody. Děti z nich vyrábějí korálky nebo různé postavičky. Vy je zkuste raději usušit. Jsou totiž plné vitamínu C. A hodit se vám v kuchyni budou i ty čerstvé. Uvařte si z šípků džem, sirup nebo proslulou omáčku ke zvěřině.

Šípky jsou plody růže šípkové, které se lidově říká také růže psí. Jde o planý keř volně rostoucí v přírodě. A jakmile se začnou šípky červenat, lidé za nimi pořádají výpravy. Jako děti jsme z šípků vyráběli korálky nebo podzimní skřítky. Raději si je ale s dětmi nasbírejte na zimu. Jsou totiž skvělým zdrojem vitamínu C a také vitamínu B a K. Nechybí v nich hořčík, fosfor, vápník, draslík a spousta dalších tělu prospěšných látek. Kromě toho udržují zdravý metabolismus a správnou srážlivost krve.

Šípky sbírejte v době, kdy jsou červené a tvrdé Šípky sbírejte v době, kdy jsou červené a tvrdé • Autor: iStock

7 tipů, které byste měli znát, než vyrazíte na šípky:

1. Šípky sbírejte během září až do zhruba poloviny října. Ideálně ale tehdy, jakmile šípky zčervenají.

2. Na šípky nikdy nechoďte po dešti nebo za deště. Ideální jsou dny, kdy je sucho a svítí sluníčko, tehdy plody obsahují také nejvíce vitaminu C. Pokud chcete šípky sušit, neměly by projít prvním mrazíkem.

3. Při sběru vybírejte vždy tvrdé a lesklé červené plody. Světle oranžové ještě nejsou zralé a hnědé či svrasklé už jsou zase přezrálé.

4. Na sběr si vezměte nůžky, rukavice a plátěnou tašku nebo košík. Nikdy šípky nesbírejte do igelitového sáčku, mohlo by dojít k jejich zapaření a znehodnocení.

5. Než šípky začnete sušit nebo jinak kuchyňsky zpracovávat, zbavte je stopek a zaschlého květu. Pořádně je omyjte a osušte. Pokud je chcete použít na vaření, rozřízněte je na polovinu a vydlabejte z nich ochmýřená semínka.

6. Na sušení lze použít šípky celé, rozkrojené na půlky nebo nasekané na menší kousky. Můžete je nechat usušit jen tak volně v suché a teplé místnosti, v sušičce nebo také v troubě. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a sušte v pootevřené troubě vyhřáté na 50-55 °C. V případě celých šípků to trvá asi 12 hodin. Usušené šípky by měly mít tmavě červenou barvu a při doteku praskat.

7. Usušené šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici, kde vám vydrží asi rok. Můžete je také uložit v mikrotenovém sáčku do mrazáku. 

Šípkový čaj

Šípkový čaj posiluje imunitu a je účinný proti únavě Šípkový čaj posiluje imunitu a je účinný proti únavě • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 lžíce sušených šípků
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce medu

Postup:

1. Sušené šípky můžete nasekat nebo nalámat. Nasypte je do vhodné nekovové nádoby, zalijte horkou vodou a nechte louhovat přes noc.

2. Ráno výluh přeceďte přes sítko, ohřejte a podávejte s medem.

Šípkový džem

Šípkový džem Šípkový džem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 4 hřebíčky
  • cukr dle potřeby

Postup:

1. Nejprve všechny šípky očistěte, omyjte, podélně rozřízněte a zbavte je zrníček s chmýřím.

2. Očištěné šípky vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly těsně ponořené, přiveďte k varu a vařte asi 30 minut nebo dokud nezměknou.

3. Uvařené šípky propasírujte přes sítko a zvažte. Na každých 250-260 g šípkového pyré dejte 65 g cukru.

4. Vše dejte do hrnce, vraťte zpět na plotnu, přidejte hřebíček a povařte pár minut do zhoustnutí. 

5. Horký džem nalijte do zcela čistých skleniček vypláchnutých horkou vodou, zavíčkujte a sterilujte v hrnci s vodou 30 minut při teplotě 80 °C. 

Šípkový sirup

Šípkový sirup Šípkový sirup • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 1,5 l vody
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • šťáva z 1,5 citronu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 4 lžíce medu

Postup:

1. Šípky zbavte stopek, větviček a lístků a dobře je omyjte. Plody rozřízněte a zbavte je ochmýřených semínek. Pak je nasekejte na kousky a dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte do změknutí. 

2. Hrnec s uvařenými šípky odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte 6-12 hodin louhovat.

3. Výluh přeceďte přes čisté plátýnko nebo jemné sítko a vraťte opět na plotnu. Přidejte cukr, med, šťávu z citronu a pomeranče a nechte povařit do úplného rozpuštění cukru.

4. Vychladlý sirup nalijte do sterilizovaných lahví, dobře uzavřete a uchovávejte v chladu.

Kančí se šípkovou omáčkou 

Suroviny:

  • 800 g kančího masa v celku
  • 2 mrkve
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 250 ml červeného vína
  • 200 ml silného hovězího vývaru
  • divoké koření (12 kuliček černého pepře, 12 kuliček nového koření, několik snítek tymiánu)
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 3 lžíce šípkového džemu
  • 100 ml smetany na vaření
  • světlá jíška
  • máslo a sádlo na opečení
  • sůl

Postup:

1. Ve větším hrnci nebo kastrolu na másle se sádlem orestujte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, promíchejte, pak přidejte nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Vsypte cukr a nechte zkaramelizovat dohněda, aby měl základ tmavší barvu. Přilijte ocet a nechte odpařit.

2. Přidejte osolené kančí maso v celku a ze všech stran ho opečte, aby se zatáhlo. Poté přilijte červené víno a opět nechte z poloviny odpařit. Přilijte vývar, vhoďte celé divoké koření a nechte dusit na mírném ohni doměkka.

3. Měkké maso vyjměte, přikryjte, aby neoschlo, a uložte v teple. Z vývaru v hrnci odstraňte koření a základ propasírujte nebo rozmixujte dohladka. Přidejte povidla a šípkový džem a dobře promíchejte. Pokud je omáčka moc hustá, zřeďte ji trochou vody nebo vývaru, přidejte smetanu, omáčku zahustěte jíškou a nechte ještě půl hodiny vařit na mírném ohni.

4. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo bramborová kaše.  

Video se připravuje ...

Autor: PL