Jeřabiny dozrávají! Podle čeho poznáte ty jedlé, na co jsou dobré a jak je chutně zužitkovat?

28. září 2023 • 00:00

Taky běžíte hned do lékárny pro tabletky nebo do obchodu pro pár citronů, jakmile vás na podzim přepadne první nachlazení nebo nepříjemná chřipka? Nemusíte! Ty nejcennější vitaminy mnohdy máme přímo před nosem, na keři nebo stromě. Například v podobě jeřabin. Víte, jak poznat jedlé jeřabiny a co všechno se z nich dá udělat?  

Recepty z jeřabin a arónie:

Jeřabinová zavařenina
Jeřabinový kompot
Kompot z jeřabin a šípků
Pečený čaj z arónie
Zavařenina z arónie

Strom nebo keř jeřáb kvete od května do června, malé kulaté červené nebo žluté bobule pak dozrávají právě teď, koncem září. U nás rostou jeřáby zpravidla na sídlištích, ve světlých lesích, na skalnatých stráních nebo v alejích podél cest.

Video se připravuje ...

Všechny druhy jeřabin jsou jedlé a léčivé, některé ale mají nahořklou nebo velmi trpkou chuť a je nutné je povařit alespoň 20 minut, jinak způsobují žaludeční problémy. U nás roste jeřabin asi 20 druhů. Nejrozšířenější je jeřabina ptačí, která existuje ve dvou variantách. Jedna, ta klasická, je velice trpká a za syrova nepoživatelná. Druhá, takzvaná moravská, má plody sladké. Poznáte ji podle listů, které mají vroubky jen do třetiny nebo poloviny, zatímco listy „nejedlého“ jeřábu mají okraje vroubkované po celém obvodu. Další rozdíl lze někdy vidět i přímo na plodech – sladké jeřabiny na nich mají hvězdičku, trpké křížek. 

Mají víc vitaminu C než citron

Stejně jako šípky jsou i jeřabiny plné vitaminu C. Toho je v nich dokonce víc než v citronu. Také obsahují hodně draslíku, třísloviny a pektin, díky kterému jeřabiny pomáhají konzervovat další ovoce. Jsou skvělé při nachlazení, podporují činnost ledvin a vylučování vody z těla, snižují krevní tlak a působí i příznivě na štítnou žlázu. Karotenoidy v nich obsažené působí léčivě na sliznice a pokožku, vysoký obsah vitaminu C celkově posiluje organismus.

Jeřabiny se sklízejí zhruba od poloviny září. Tvrdší plody jsou vhodné na sušení nebo zavařování. Pokud jsou už jeřabiny hodně zralé, případně přešlé mrazem a měkké, je lepší z nich udělat zavařeninu, šťávu, likér, případně z nich uvařit čaj.

Arónie neboli černý jeřáb roste často v zahradách jako živý plot Arónie neboli černý jeřáb roste často v zahradách jako živý plot • Autor: iStock

Znáte arónii? 

Ještě zdravější a chutnější než sladké jeřabiny jsou plody arónie, které se také říká černá jeřabina. Plodům tohoto keře, který často roste na zahradách jako živý plot, se připisují nejen léčivé, ale také omlazující účinky. Černé plody arónie je ideální konzumovat v syrovém stavu, kdy mají největší léčivé účinky.  Denní doporučená dávka je asi 30 plodů, které můžete sklízet postupně, jak dozrávají. Protože jsou ale trochu trpké, je dobré je rozmačkat například s medem, případně přidat trochu smetany. Plody se dají zmrazit nebo usušit, je z nich také výborná šťáva lisovaná za studena. Pokud ji naplníte do lahví a sterilujete 15 minut při  85-95 °C, vydrží vám až dva roky. Popíjejte ji po troškách jako lék a vždy zředěnou vodou. Využít se dají i listy arónie, které jsou jedlé a z nichž se připravuje léčivý čaj

Máte-li ve svém okolí jeřabiny nebo arónii, můžete vyzkoušet některý z následujících receptů: 

Jeřabinová zavařenina Jeřabinová zavařenina • Autor: iStock

Jeřabinová zavařenina 

Co budete potřebovat:

  • 1 kg hodně zralých a nepoškozených jeřabin
  • 450 ml vody
  • asi 1 kg cukru
  • 1 menší citron

Postup:

1. Oprané jeřabiny zbavené stopek dejte do hrnce, zalijte je vodou, přidejte oloupaný nasekaný citron a vařte asi hodinu doměkka.

2. Uvařené jeřabiny i s tekutinou prolisujte přes síto, oslaďte a přiveďte znovu k varu. Seberte pěnu a zavařeninu ihned plňte do předehřátých sklenic. Uzavřete je, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Zavařenina by měla mít rosolovitý vzhled.

Jeřabinový kompot

Co budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • kousek celé skořice
  • oprané jeřabiny – množství podle potřeby

Postup:

1. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a skořici, zahřejte, až se cukr rozpustí, a nechte přejít varem.

2. Přidejte oprané jeřabiny zbavené stopek, tolik, aby byly všechny ponořené, a znovu nechte přejít varem. 

3. Horké jeřabiny i s nálevem naplňte do čistých sklenic, uzavřete víčky a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C. 

Kompot z jeřabin a šípků 

Co budete potřebovat:

  • 200 g jeřabin
  • 200 g šípků
  • 350 g cukru
  • šťávu a kůru z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
  • několik hřebíčků

Postup:

1. Šípky dobře očistěte, vnitřky zbavte chloupků, jeřabiny stopek, vše společně omyjte a dejte do kastrolu.

2. Přidejte citronovou šťávu a kousek kůry, hřebíčky a cukr. Vše zalijte vodou tak, aby šípky a jeřabiny byly ponořené, a zvolna vařte do změknutí.

3. Hotový kompot naplňte do sklenic, uzavřete víčky a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

TIP: Zejména v zimě je tento kompot výborným doplňkem ke svíčkové nebo zvěřině.

Pečený čaj z arónie

Co budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých plodů arónie
  • 200 ml vody
  • 500 g cukru

Postup:

1. Omyté plody arónie rozprostřete do pekáčku, zasypte cukrem, podlijte vodou, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte, dokud bobule nepustí šťávu. Občas je zkontrolujte, promíchejte a případně podlijte trochou vody, aby se nepřipálily.

2. Horkou směsí naplňte čisté zavařovací skleničky, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.  

Zavařenina z arónie je skvělá například na palačinky Zavařenina z arónie je skvělá například na palačinky • Autor: iStock

Zavařenina z arónie

Co budete potřebovat: 

  • 1 kg plodů arónie
  • 150 ml vody
  • 200 g cukru (případně víc, podle chuti)
  • 10 g pektinu
  • 10 g mleté skořice

Postup:

1. Omyté plody arónie nasypte do hrnce, zalijte je vodou, přiveďte k varu a povařte asi 20 minut, dokud nezměknou. 

2. Přidejte pektin smíchaný s cukrem, promíchejte a společně povařte asi minutu. Pak vmíchejte skořici a vše rozmixujte tyčovým mixérem.

3. Horkou zavařeninu rozdělte do čistých skleniček, uzavřete je víčky, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Video se připravuje ...

 

Autor: AK