Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu a některé umí i léčit

19. října 2022 • 00:00

Během chladných a deštivých podzimních dní možná nebudete mít náladu trávit čas venku, o to víc si to ale můžete užít uvnitř. A ideálně s šálkem horkého a voňavého čaje připraveného z toho, co příroda nadělila.

Aby vás čaj pěkně zahřál

Když přijdete promrzlí zvenku, nejrychleji vás zahřeje právě hrnek horkého čaje. Nebojte se při jeho přípravě experimentovat a trochu si ho okořeňte. Když do něj přidáte některou ze zahřívacích přísad, jako je skořice, zázvor, kurkuma, kardamom, pepř, chilli, muškátový oříšek nebo například hřebíček, určitě vás zahřeje víc než šálek čistého černého čaje. Všechno toto koření má poměrně intenzivní chuť, takže ho stačí jen malá špetka.

Video se připravuje ...

1. Čaj ze zralých šípků

Nezapomeňte se ještě před prvními mrazíky vydat k šípkovému keři a natrhat si zásobu rubínově zbarvených plodů plných vitaminu C. Šípky se vyplatí usušit v sušičce ovoce nebo teplé troubě po pečení, aby plody nezplesnivěly. Suché šípky pak podrťte a nasypte do vhodné uzavíratelné nádoby.

Na čaj budete potřebovat dvě lžíce drcených šípků. Zalijte je v kastrůlku 500 ml studené vody, nechte 30 minut odstát a pak vařte na mírném ohni zhruba 10 minut a dalších 5 minut nechte louhovat. Čajové sítko vyložte čistým bílým plátnem a přes něj čaj sceďte. Šípkové plody můžete ještě jednou stejným způsobem použít na další porci čaje, bude mít lepší barvu i chuť. 

2. Svařený čaj

Co by to bylo za podzim a zimu bez svařených nápojů! Na rozdíl od svařeného vína si můžete připravit svařený čaj s vínem i bez něj. Obě verze jsou skvělým podzimním zahřívadlem a verzi bez alkoholu si mohou vychutnat dospělí i děti.

Co budete potřebovat:

  • 1 l vody
  • 10 g sypaného černého čaje (můžete použít i ovocný)
  • 1–2 svitky skořice
  • 1 lžičku sušené pomerančové kůry
  • 7–8 hřebíčků
  • 20–30 g cukru
  • skořici a plátky pomeranče na ozdobení

Čaj zalijte vroucí vodou a nechte louhovat 5–10 minut. Pak ho přeceďte do hrnce, přidejte zbytek ingrediencí a povařte na mírném ohni asi 20 minut. Hotový čaj přeceďte a ozdobte svitky skořice a sušenými plátky pomeranče.

3. Čaj z jablečných slupek

Víte, že v jablečné slupce se skrývá řada látek, které prospívají vašemu zdraví? Byla by tedy škoda je vyhazovat do koše. Uvařte si z nich čaj, který je ideální ve chvíli, kdy přijdete zvenku prochladlí.

Slupky z omytých a osušených jablek rozložte na plech s pečicím papírem a nechte uschnout v teplé troubě po pečení, případně použijte sušičku ovoce. Slupky pak skladujte v uzavíratelné sklenici a občas je prohlédněte, zda nejsou plesnivé. Čaj si připravíte ze 100 g jablečných slupek, které povaříte 15 minut v litru vody a pak necháte 10 minut louhovat. Pro lepší chuť můžete do šálku přidat pár lístků čerstvé máty a špetku kurkumy.

4. Čaj z jablečného moštu

Výborný čaj se dá připravit i z jablečného moštu a koření. Podle chuti si ho nakonec můžete ještě dosladit medem nebo jiným vhodným sladidlem.

Co budete potřebovat:

  • 1 lahev jablečného moštu
  • 1 svitek skořice
  • 2–5 hřebíčků
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 5 g sypaného černého čaje
  • 1–2 plátky čerstvého jablka na ozdobu

Všechny ingredience kromě čajových lístků dejte do hrnce a povařte na mírném ohni asi 10 minut. Přeceďte, přidejte sypaný čaj a nechte louhovat 5 minut. Hotový čaj opět přeceďte, ozdobte plátky jablka a podávejte.

5. Podzimní mandarinkový čaj

Mandarinky jsou na podzim perfektní volbou, protože právě od podzimu a pak během celé zimy jsou v obchodech k dispozici ty nejlepší.

Co budete potřebovat:

  • 4–5 mandarinek
  • 1–2 hřebíčky
  • menší svitek skořice
  • 1 čajovou lžičku černého čaje
  • med podle chuti

Z mandarinek vymačkejte šťávu, nalijte ji do hrnce a přidejte stejné množství vody a koření. Přiveďte k varu, odstavte z plotny, přidejte sypaný čaj a nechte ho  5–10 minut louhovat. Hotový čaj přeceďte do hrnku a podle chuti oslaďte medem. 

Svařený čaj Svařený čaj • Autor: iStock

6. Pomerančovo-zázvorový černý čaj

Sladké pomeranče, pikantní zázvor, silný čaj a k tomu měkké křeslo a dobrá kniha nebo film. Může být v sychravém podzimním dni něco lepšího? V tomto receptu dodává zázvor tolik tepla, že si klidně můžete trochu stáhnout topení.

Co budete potřebovat:

  • 3–4 velké pomeranče
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 100 ml vody
  • 1 lžičku čaje Earl Grey
  • med podle chuti

Z pomerančů vymačkejte šťávu a nalijte ji do hrnce. Přidejte oloupaný a nakrájený čerstvý zázvor a přiveďte k varu. Mezitím zalijte čaj horkou vodou a nechte chvilku louhovat. Čaj i pomerančovou šťávu přelijte přes sítko do jednoho hrnku a podle chuti oslaďte medem.

7. Zázvorovo-citronový čaj

Zázvor, citron a med jsou skvělým lékem na bolest v krku a mírné nachlazení. Na rozdíl od sušeného zázvoru poskytuje ten čerstvý daleko hřejivější pocit a má i mnohem silnější chuť.

Co budete potřebovat:

  • kousek čerstvého zázvoru dlouhý asi 1 cm
  • 1 citron
  • 2 šálky vody
  • 1 lžičku zeleného čaje
  • med podle chuti

Zázvor oloupejte, citron omyjte a obojí nakrájejte na tenké plátky. Nasypte je do vroucí vody a na mírném ohni povařte asi 10 minut. Nechte 5 minut chladnout, pak přidejte zelený čaj a louhujte 3 minuty. Hotový čaj přeceďte a podle chuti oslaďte medem.

8. Horký ovocný čaj

Hřejivý, sladký a horký, to je čaj připravený ze skutečného ovoce a lístků černého čaje. V závislosti na velikosti čajové konvice si upravte množství ovoce i vody a případně i sílu černého čaje. Místo sypaného můžete použít sáčkový nebo ho nahradit bylinkovým.

Co budete potřebovat:

  • 250–500 ml vody (podle velikosti konvice na čaj)
  • 1–2 jablka
  • 5–10 švestek
  • 1–2 pomeranče
  • 1 svitek skořice
  • 50–200 ml pomerančové šťávy
  • 1–2 citrony
  • 5 g černého čaje

Všechno ovoce omyjte, nakrájejte na malé kousky a dejte do čajové konvice. Použijte více nebo méně ovoce, v závislosti na požadované intenzitě. Nejintenzivnější chuť získáte naplněním celé konvičky. Ovoce zalijte vroucí vodou, přidejte skořici, pomerančový džus a čajové lístky a nechte 10 minut louhovat, občas promíchejte. Čaj nalijte do šálků a podle chuti oslaďte medem.

Chai s kořením a mlékem Chai s kořením a mlékem • Autor: iStock

9. Jednoduchý chai

Původem indický nápoj z čaje, mléka a zahřívacího koření zvaný chai (čtěte čaj) je naprosto ideálním podzimním a zimním nápojem. Máloco je tak uklidňující a hřejivé jako šálek dobrého čaje chai, obzvlášť v chladných a deštivých dnech. Existují jednodušší i složitější způsoby, jak tento nápoj připravit. My pro vás máme ten snadný.

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek vody
  • 3–5 kuliček černého pepře
  • 2–3 hřebíčky
  • 2–3 tobolky kardamomu
  • menší svitek skořice
  • špetku sušeného zázvoru
  • 1 lžíci černého sypaného čaje
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1 lžičku cukru

Vodu a koření dejte do hrnce a povařte 20 minut. Pak snižte teplotu na minimum, přidejte čajové lístky a nechte je 5 minut louhovat. Přidejte mléko a cukr a ještě 5 minut povařte. Hotový chai přeceďte a ihned podávejte.

10. Čaj z listů maliníku

Poslední letošní mladé lístky maliníku se mohou stát základní surovinou lahodného léčivého čaje. Popíjet ho můžete při nemocech horních cest dýchacích, průjmech, ale má i močopudné účinky. Obklady namočené ve výluhu léčí poranění kůže.

Na čaj lze použít listy čerstvé nebo sušené. Na 500 ml vroucí vody počítejte větší hrst čerstvých nebo jednu vrchovatou lžíci sušených listů. Nechte je ve vodě 10 až 15 minut louhovat, pak přeceďte a podle chuti můžete čaj osladit medem.

Čaj z listů ginkgo biloby podporuje činnost mozku Čaj z listů ginkgo biloby podporuje činnost mozku • Autor: iStock

11. Čaj z listů ginkgo biloby

Ještě než začnou žloutnout listy jinanu dvoulaločnatého, natrhejte si jeho listy. Sklízejte je i se stonky a pak je svažte a můžete sušit zavěšené v suché místnosti, kde proudí vzduch. Čaj si připravíte ale i z čerstvých listů.

Menší hrst listků ginkgo biloby přelijte vroucí vodou a nechte 20 minut louhovat. Podle chuti můžete přidat i pár lístků čerstvé máty. Čaj pomáhá uvolňovat cévy, podporuje činnost mozku, zlepšuje zrak i sluch a doporučuje se starším lidem pro lepší životní pohodu. Pijte ho ale s mírou, větší množství může způsobit zažívací potíže, také by ho neměly pít těhotné ženy.

Autor: AK, Olga Trešlová