6 potravin proti jarní únavě? Tyhle vás proberou raz dva!

Video se připravuje ...
26. března 2023 • 11:00

Teploty se mění, venku je konečně hezky, ale vy se cítíte unavení? Zapomeňte na léky proti únavě, spraví to jednoduchá změna jídelníčku a pár potravin, které vám zaručeně pomohou!

Video se připravuje ...

Banány

Jednoduchou svačinou na otravné únavy jsou banány. Cukr v nich obsažený okamžitě pozvedne energii a schopnost soustředění. Proto se hodí hlavně pro sportovce a studenty. Ovoce navozuje pozitivní náladu, a díky tomu uklidňuje psychiku a odstraňuje únavu. Díky tomu, že banán uklidňuje nervy, se vám bude i lépe spát.

Banány skladujte na míse v kuchyni. Banány skladujte na míse v kuchyni. • Autor: iStock

Citron

Citron v sobě schovává spoustu vitaminů, proto nás může často povzbudit při únavě. Řada odborníků doporučuje citron na zvýšení výkonnosti u sportů i imunity. Podporuje pocení a vylučování škodlivých látek, proto je to jedna z potravin, které vám pomůžou při horečce a nachlazení. Takže pokud si citron dáte do čaje nebo si vymačkáte jen jeho šťávu, určitě vám to pomůže při vašich obtížích.

Citron nemusíte jíst samotný, stačí si ho přidat třeba do vody. Citron nemusíte jíst samotný, stačí si ho přidat třeba do vody. • Autor: iStock

Čokoláda

Spousta lidí po celém světě miluje čokoládu. Člověka čokoláda povzbudí nejen díky cukru, ale hlavně díky samotnému kakau, které stimuluje mozek, rychle zvýší hladinu krevního cukru a dodá potřebnou energii. Takže se nezapomeňte odměnit alespoň kouskem čokolády.

Zkuste snadný drink, který v sobě kombinuje hned několik surovin proti jarní únavě. Skvěle chutná a je hotový za pár minut >>>

Video se připravuje ...

Červená řepa

Červená řepa pomáhá proti únavě svalů i celkové únavě těla a při pravidelné konzumaci následnou únavu oddaluje. Podporuje imunitu a také regeneruje organismus a zvyšuje výkonnost a vytrvalost. Dále pomáhá při problémech s trávením, snižuje krevní tlak a působí jako prevence proti rakovině.

Smoothie z červené řepy dodá energii na celý den. Smoothie z červené řepy dodá energii na celý den. • Autor: iStock

Ovesné vločky

Ovesné vločky si můžeme lehce připravit doma k snídani s ovocem. Při časté konzumaci nám můžou dokonce pomoct s chronickou únavou, a to díky zvýšenému obsahu draslíku. Nejenže vám oves pomůže při únavě zvýšit vaši energii, ale spolehlivě funguje i na zlepšení pozornosti a soustředění a obecně napomáhá nervové soustavě.

S vločkami si každý představí sladké recepty, ale chutnají skvěle i naslano. S vločkami si každý představí sladké recepty, ale chutnají skvěle i naslano. • Autor: istock

Mandle

K celkové únavě vede i nedostatek hořčíku, a právě díky tomu, že mandle mají vysoký obsah hořčíku, naše tělo po jejich konzumaci už nebude unavené. Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervový systém a pomáhá nejen proti únavě, ale také proti úzkostem a stresu a příznivě působí na vlasy a nehty.

Mandle pomáhají i v tekuté formě, připravte si doma mandlové mléko. Mandle pomáhají i v tekuté formě, připravte si doma mandlové mléko. • Autor: iStock

Autor: TR