Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření

9. dubna 2024 • 03:17

Lahodný smrkový sirup užívali už naši předkové na řadu neduhů. Můžete ho pít nejen pro jeho zdravotní účinky, ale i pro příjemnou chuť. Přidejte si ho do čaje nebo ho zřeďte vodou jako šťávu. Na jeho výrobu potřebujete jen tři suroviny!

Sirup z mladých smrkových výhonků pomáhá proti nachlazení, kašli a rýmě a díky vysokému obsahu vitaminu C a zdraví prospěšných flavonoidů a fenolických sloučenin posiluje imunitu. Navíc smrkový sirup nemusíte kupovat v obchodě za velké peníze, můžete si ho snadno připravit doma.

Zajímá vás, co obsahují kupované sirupy? Vše zjistíte  ve videu. Budete se divit... >>>

Video se připravuje ...

Smrkový sirup jen z mladých výhonků

Na přípravu sirupu trhejte jen mladé čerstvé výhonky se zářivou zelenou barvou, které vyrůstají během dubna a května. Čím menší výhonky budou, tím víc chuti, esenciálních olejů a vitaminů budou obsahovat a sirup bude lepší. Snažte se proto trhat ty, které mají přibližně pět centimetrů.

Suroviny na sirup: 

  • smrkové mladé výhonky
  • třtinový cukr
  • chemicky neošetřený citron

Postup přípravy

1. Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.

2. Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Těsně před tím, než ji začnete plnit, ji ještě můžete vypláchnout trochou čistého alkoholu. Ideální je například vodka, která není aromatická. Pak můžete začít vrstvit. Na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujte.

3. Výhonky zasypte přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položte dvě kolečka citronu i s kůrou. Na cukr dejte další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžete i v průběhu louhování.

4. Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte. Zavařovačku postavte někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva. Doba louhování závisí na slunci a teplotě, při chladnějších tmavých podmínkách se může protáhnout.

5. Hotový sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a slijte do lahví. Skladujte nejlépe v lednici.

Video se připravuje ...

Autor: red