Výborný bezový sirup podle Ivy Hüttnerové alias bylinkářky Alžběty ze seriálu Slunečná

2. června 2020 • 00:00

Využijte voňavých bezových květů a vyrobte si z nich lahodný sirup. Je skvělý jako základ do limonády i na dochucení krémů, dezertů nebo třeba cheesecaku. Recept podle talentované malířky a herečky Ivy Hüttnerové si zamilujete!

Iva Hüttnerová je symbolem domova a útulna. V oblíbeném seriálu Slunečná si navíc střihla skvělou roli srdečné bylinkářky Alžběty. Není proto divu, že se v jejím receptáři objevují takové poklady, jako je třeba skvělý sirup z bezových květů.

Co budete potřebovat

40 květů černého bezu
2 l vody
3 velké citrony
80 g kyseliny citronové
2–3 g cukru dle chuti

Domácí sirup z bezových květů raz dva

Vodu přiveďte k varu, nasypte do ní kyselinu citronovou, nechte ji rozpustit a hrnec odstavte z plotny. Nechte pořádně vychladnout.

Zchladlou tekutinu nalijte na omyté květy, přidejte na kolečka nakrájené citrony a louhujte 24 hodin.

Základ na sirup přeceďte přes pláténko. Na 1 l vzniklé tekutiny dejte alespoň 1 kg cukru a zahřejte těsně pod bod varu.

Ještě horké nalévejte do vyvařených sklenic. Sirup vydrží v uzavřených nádobách celý rok a milují ho dospělí i děti.

Autor: Redakce