Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit a co dobrého tam můžete ochutnat?

23. listopadu 2023 • 00:19

Jestli chcete nasát adventní a vánoční atmosféru se vším všudy, budete k tomu potřebovat rozzářené historické náměstí a spousty vyzdobených stánků! A něco dobrého na zub. Kam můžete letos vyrazit na vánoční a adventní trhy u nás nebo nedaleko za našimi hranicemi? A co byste na nich určitě měli ochutnat?

Praha a její vyhlášené trhy

Kdy: Velké trhy v Praze začínají 2.12. 2023 a končí na Tři krále, tedy 6. 1. 2024. Menší trhy začínají už koncem listopadu (na náměstí Republiky 25.11., na náměstí Míru 20.11., na Pražském hradě na náměstí U Svatého Jiří 23.11., u Anděla 24.11.) a většina z nich končí na Štědrý den.

Otevřeno bude denně od 10 do 19 hodin, na větších trzích až do 22 hodin a občerstvit se u stánků můžete až do půlnoci.

Vánoční trhy v Praze Vánoční trhy v Praze • Autor: iStock

Trhy v hlavním městě patří k největším v Česku a jsou dlouhodobě oceňovány i jako nejhezčí. Najdete je na několika místech, tím hlavním a nejrušnějším je samozřejmě trh na Staroměstském náměstí s bohatým programem, spoustou stánků a slavnostním rozsvícením velkého stromu, které proběhne 2. prosince v 16:30. Další trhy najdete na Václavském náměstí, Pražském hradě, na Andělu, náměstí Republiky a náměstí Míru, také na Tylově náměstí nebo na Výstavišti v Holešovicích.

Co ochutnat: I letos kladou pořadatelé velký důraz na české suroviny. Ať už zavítáte na kterékoli trhy, zahřejte se svařeným vínem, teplou medovinou nebo punčem a dejte si k nim tradiční trdelník, vánoční cukroví od tuzemských výrobců, případně klobásku z českého masa. A nezapomeňte si koupit i pytlíček pečených kaštanů, které vás budou krásně hřát v kapsách, než je sníte.

Brno a jeho vyhlášený turbomošt

Kdy: 24. 11. – 23. 12. 2023, od 10 do 22 hodin, na Dominikánském náměstí od 11 do 22 hodin.

Vánoční ruské kolo v Brně Vánoční ruské kolo v Brně • Autor: profimedia.cz

Trhy v jihomoravské metropoli, o kterých jejich pořadatelé tvrdí, že jsou druhé nejlepší na světě (hned po těch vašich doma), najdete na náměstí Svobody, Zelném trhu, Moravském a Dominikánském náměstí, ale i v přilehlých uličkách, a dokonce i v podzemí, v Labyrintu pod Zelným trhem. Na trzích vás čeká bohatý program a na Moravském náměstí i vyhlídkové kolo.

Co ochutnat: Brněnské trhy jsou vyhlášené především turbomoštem, horkým jablečným moštem vylepšeným kvalitní jablkovicí a kořením. Tento nápoj, který zahřívá ruce i tváře, tu doslova teče proudem a můžete si na něj pořídit i speciální turbohrnek. Aby vám turbomošt moc nezamotal hlavu, je dobré k němu něco zakousnout, ideálně přímo u stánků nebo v některé z mnoha vyhlášených kaváren, kterých je kolem náměstí spousta.

Advent v Plzni s degustací piva

Kdy: 23. 11. – 23. 12. 2023, denně od 10 do 20 hodin.

Plzeňské trhy se konají přímo na náměstí Republiky u katedrály sv. Bartoloměje, takže mají nádhernou historickou kulisu. I tady vás čeká bohatý kulturní program, zpívání vánočních koled nebo živý betlém.

Vánoční Plzeň Vánoční Plzeň • Autor: iStock

Co ochutnat: Dejte si na zahřátí kořeněný svařák a k němu trdelník nebo perníčky. A protože je Plzeň městem piva, můžete si vše ještě zpestřit prohlídkou pivovaru Plzeňský prazdroj, který pro návštěvníky nachystal na celý prosinec adventní prohlídky zakončené ochutnávkou zlatavého moku načepovaného přímo z dubových sudů.

Punčové městečko v Olomouci

Kdy: 19. 11. – 23. 12. 2023, denně od 10 do 20 hodin.

Vánoční trhy v hanácké metropoli jsou krásné a stále populárnější. Na Horním náměstí vás i letos čeká punčové městečko s rozmanitým programem na pódiu, zvonička, historický kolotoč pro děti a dřevěná vyhlídka. Na Dolním náměstí najdete Ježíškovu poštu a dílničku a na tržnici si můžete zabruslit nebo se pokochat výhledem z 30 metrů vysokého kola. 

Vánoční olomoucké punče jsou vyhlášené Vánoční olomoucké punče jsou vyhlášené • Autor: profimedia.cz

Co ochutnat: Symbolem olomouckých vánočních trhů jsou místní punče (i proto se trhům často říká punčové městečko). Punče se tu prodávají v mnoha různých variacích a určitě stojí za ochutnání. Letošní novinkou je punčová stezka - malý průvodce po oblíbených vánočních nápojích v rámci obou náměstí i tržnice. V nabídce budou samozřejmě i trdelníky, uzeniny, klobásy nebo sýry, makrely na dřevěném uhlí, také orientální speciality nebo slovenské halušky.

Vánoční trhy v Olomouci Vánoční trhy v Olomouci • Autor: iStock

Ostrava chutná sladce

Kdy: 25. 11. 2023 – 1. 1. 2024, denně od 10 do 20 hodin.

Ostravské vánoční trhy se letos konají v centru města hned na čtyřech scénách a přinesou bohatý kulturní i doprovodný program. Hlavní scénu najdete tradičně na Masarykově náměstí, kde je i většina gastro stánků. Zabruslit si můžete na náměstí Dr. Edvarda Beneše a letošní novinkou je dřevěný betlém na Jiráskově náměstí.

Vánoční trhy v Ostravě Vánoční trhy v Ostravě • Autor: iStock

Co ochutnat: Na své si v Ostravě přijdou zejména milovníci cukroví a dalších sladkostí. Ochutnat tu můžete ručně vyráběné marcipánové figurky, trdelníky, valašské frgály nebo štramberské uši.V nabídce budou také nakládané sýry, zvěřinové klobásy, chlebové placky a samozřejmě tradiční vánoční nápoje, jako je svařák, punč nebo medovina.

Trhy najdete i na mnoha dalších místech naší republiky>>>

 

Kam vyrazit za hranice?

Drážďany lákají na obří štólu

Kdy: 29. 11. – 24. 12. 2023, denně od 10 do 21 hodin, 29. 11. od 16 do 21 a 24. 12. od 10 do 14 hodin.

Drážďanské vánoční trhy patří k nejstarším v Německu, konají se již od roku 1434. I díky tomu si uchovávají nezapomenutelné kouzlo. Jsou výjimečné tím, že se rozprostírají do několika částí města. Největší a zároveň nejstarší trh Striezelmarkt najdete přímo v centru, na náměstí Altmarkt. Název Striezelmarkt je odvozen od slova Striezel (česky štóla). Toto vyhlášené drážďanské pečivo smí péct jen někteří místní pekaři. Je chráněno ochrannou známkou a pravou drážďanskou štólu poznáte podle pečeti Zlatého jezdce. Dělá se z hutného těsta s rozinkami, kandovaným ovocem a velkou vrstvou cukru navrchu a je jí věnována dokonce slavnost, na které je odhalena tradiční obří štóla. Každoročně se koná v sobotu před druhou adventní nedělí, letos tedy 9. prosince. 

Drážďanská obří vánoční štóla Drážďanská obří vánoční štóla • Autor: © DML-BY

Co ochutnat: Ve více než 250 nazdobených stáncích můžete kromě vynikajícího svařeného vína, tradiční štóly, pečených kaštanů, pravého bratwurstu a dalších dobrot ochutnat i perník z perníkářského města Pulsnitz. A rozhodně byste si neměli nechat ujít kousek dortu Dresdner Christstollen podle originálního receptu. Jako chutnou vzpomínku si pak můžete domů odvézt malou figurku kominíčka Pflaumentoffel ze sušených švestek.

V Krakově ochutnejte tradiční čaj nebo čokoládu

Kdy: 24. 11. – 26. 12. 2023, denně od 10 do 20 hodin, stánky s občerstvením mají většinou otevřeno do 22 hodin.

Vánoční trhy v jednom z nejkrásnějších polských měst mají dlouholetou tradici a díky své magické atmosféře se řadí mezi největší a nejnavštěvovanější v Polsku. Velký tradiční vánoční trh se koná na Hlavním náměstí (Rynek Główny) a poznáte ho podle typické výzdoby a stánků, ale i podle vůně, která se tu line z koření, jehličí a včelího vosku.

Vánoční Krakov Vánoční Krakov • Autor: iStock

Co ochutnat: Narazíte tu na spoustu polských dobrot – grilované klobásky, uzený sýr s brusinkami, žebírka, vynikající polévky, jako je zelňačka nebo boršč, a samozřejmě bigos. Zapít je a zahřát se pak můžete svařeným vínem, medovinou nebo tradičním čajem s třešňovou vodkou. A máte-li rádi čokoládu, vydejte se do nejstarší čokoládovny v Polsku jménem E. Wedel, kde si můžete dát vynikající horkou čokoládu. 

Vratislav (Wrocław) je město sýrů a trpaslíků

Kdy: 24. 11. 2023 – 7. 1. 2024, denně od 10 do 21 hodin, na Štědrý den a první svátek vánoční jsou trhy zavřeny

Polské Benátky, jak se Vratislavi přezdívá, mají opravdu nádherné a velké vánoční trhy. Navíc to není daleko. Konají se na krásně vyzdobeném Rynku, jednom z největších středověkých náměstí v Evropě. Je známý soškami bronzových trpaslíků, kteří patří k symbolům města. Říká se jim krasnoludky a v ulicích jsou jich stovky. Jeden z nich, vánoční trpaslík, se prý objevuje jen jednou ročně. Stačí se třikrát dotknout jeho čepice, a pravděpodobně se splní všechny vaše sny.

Vánoční Vratislav Vánoční Vratislav • Autor: iStock

Co ochutnat: Vánoční trhy ve Vratislavi jsou vyhlášené sýry, které se připravují na všechny možné způsoby. Prodávají se tu také tradiční zapiekanki, tedy rozpůlené bagety zapečené se sýrem, houbami, masem a zeleninou. Nechybí samozřejmě svařené víno a určitě si dejte i další tradiční místní specialitu – pitný med neboli místní medovinu

Do Bratislavy na rohlíčky

Kdy: 23. 11. – 31. 12. 2023, denně od 10 do 22 hodin

Vánoční trhy ve slovenské metropoli se konají v historickém centru města na Hlavním a Františkánském náměstí a jsou proslulé bohatým kulturním programem. Navíc si tu můžete i zabruslit.

Bratislavské vánoční trhy Bratislavské vánoční trhy • Autor: iStock

Co ochutnat: Určitě si dejte typické bratislavské rohlíčky, lokše nasladko i naslano nebo bramborové placky. Nejlevnější a zároveň velmi oblíbenou dobrotou je pak chleba se sádlem a cibulí nebo škvarkovou pomazánkou.

Ve Vídni si dejte svařák ve stylovém hrnečku

Kdy: Trhy začínají v půlce listopadu a trvají většinou do 26. 12. 2023

V rakouském hlavním městě vás čeká překrásná výzdoba a spousta stánků s dobrotami i drobnými dárky. Největší trhy, na které míří i nejvíc turistů, se konají před historickou budovou radnice. Ale na trhy ve Vídni narazíte v podstatě na každém kroku. Na trzích před zámkem Schönbrunn budete nakupovat s výhledem na velkolepý císařský palác, na náměstí Riesenradplatz se svezete na obřím ruském kole, oblíbená je i vánoční vesnička v kampusu vídeňské univerzity, kam kromě studentů míří díky dětské železnici a nostalgickému kolotoči i rodiny s dětmi.

Vánoční trhy ve Vídni Vánoční trhy ve Vídni • Autor: iStock

Co ochutnat: Dejte si punč, cukroví a další laskominy. Pouze na kulinářské produkty je zaměřen adventní trh před Státní operou, kde si můžete nakoupit skvělé lokální sýry a masné výrobky. A nezapomeňte si dát oblíbený glühwein v keramickém hrnečku, který si pak můžete odvézt domů jako suvenýr.

V Budapešti vás zahřeje guláš

Kdy: 18. 11. – 31. 12. 2023, otevřeno je od neděle do čtvrtka od 10 do 21 hodin, v pátek a sobotu od 10 do 22 hodin.

Budapešť je skvělá kdykoli, a před Vánoci obzvlášť! Je to trochu dál, proto je lepší tam vyrazit na celý víkend, abyste si mohli užít vánoční trhy a třeba se stihli ještě vykoupat v místních vyhlášených termálních lázních. Vánoční trhy v Budapešti se řadí mezi ty nejkrásnější a největší v celé Evropě, a navíc se konají až do konce roku, protože na rozdíl od jiných do sebe zahrnují i silvestrovské a novoroční veselí.

Vánoční Budapešť Vánoční Budapešť • Autor: iStock

Vánoční trhy jsou v Budapešti rozesety po celém centru. Největší nejen v Budapešti, ale i v celé Evropě najdete na před bazilikou svatého Štěpána.Tady si můžete užít kromě řemeslných a gastronomických stánků i velkolepou světelnou show promítanou každý den na baziliku. A děti si tu mohou zdarma zabruslit. Další velké trhy najdete na náměstí Vörösmarty a Erzsébet tér. Dohromady tu každý rok vyrůstá víc než 600 stánků.

Co ochutnat: Pochutnat si tu můžete na svařeném vínu, trdelníku, štrúdlu, pečených kaštanech, marcipánu a cukroví, ale také na tradičních maďarských langoších, klobásách a guláši.

Už máte adventní kalendář? Máme tipy, jak ho vyrobit doma>>>

Video se připravuje ...

 

Autor: Anna Kopečková, inf, hrk