Vánočka jen z šesti pramenů: Naučíme vás, jak se do toho nezamotat

21. listopadu 2021 • 00:00

Vánočka je univerzální pečivo, které si rádi dopřejeme přes celý rok, ale k zimnímu období patří prostě neodmyslitelně. Pojďte si ji s námi upéct už teď a uvidíte, že se do ní letos rozhodně nezamotáte.

S klesající teplotou za okny prostě a jednoduše stoupá chuť na vánoční pečivo. Pokud se však ještě necítíte na linecké a rohlíčky, upečte si vánočku. Servírovat ji můžete například k snídani s marmeládou, ale i ji použít na přípravu žemlovky. Aspoň tak zužitkujete ovoce, se kterým si nevíte rady.

video

Ať už si vánočku upečete jako ozdobu víkendové tabule, zkoušku na Vánoce nebo protože ji jako my milujete v jakémkoliv ročním období, máme pro vás super snadný recept. Pokud k němu ještě použijete chytrý robot, který za vás i zváží suroviny, nezabere vám její příprava skoro nic. Tak zapnout trouby a jdeme na to! S přípravou vám pomůže naše oblíbená a šikovná Monika Křemenová.

Suroviny na 1 velkou vánočku nebo na 2 menší:

  • 750  g polohrubé mouky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 6 žloutků
  • hrst nasekaných mandlí
  • hrst rozinek
  • rum dle potřeby
  • 300 ml mléka
  • špetka soli
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 citron
  • 180 g másla
  • 1 kostka droždí

1. Nejprve naložíme rozinky do rumu. Je důležité, aby byly všechny ponořené a měly čas nabobtnat, ideálně přes noc.

2. Založíme kvásek. Část mléka odlijeme, ohřejeme na teplotu těla a do mléka rozdrobíme droždí. Misku s tekutinou odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

3. Odvážené suroviny nasypeme do robotu s hnětacím hákem. Začneme moukou, přidáme oba cukry, špetku soli, olej, hotový kvásek, zbytek mléka, žloutky citronovou kůru, trochu rumu a na malé kousky nakrájené máslo. Těsto uhněteme.

4. Poté vsypeme rozinky a opět chvíli hněteme. Takto připravené těsto dáme na teplé místo kynout.

5. Na pomoučené ploše těsto propracujeme (pokud pečeme dvě menší vánočky, přepůlíme), rozdělíme na 6 dílů a podle videa upleteme vánočku. Hotovou vánočku přendáme na plech, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut dozlatova.

6. Před servírováním pečivo ještě pocukrujeme.

Autor: TR