Boršč takový, jak má být: Poctivý recept podle pana Cuketky

Boršč takový, jak má být: Poctivý recept podle pana Cuketky
Boršč je jednou z nejzdravějších polévek • Autor: Mall TV
29. října 2020 • 00:00

Podzimní a zimní měsíce přímo volají po jídlech z červené řepy, která je plná vitamínů a pro lidský organismus přímo ideální. Co takhle dát si boršč, který se vaří z hovězího vývaru a z hromady další zeleniny? Pořad internetové televize Mall TV Recepty pana Cuketky vám ukáže, jak na to.

Červená řepa je ideální zeleninou, která dokáže rozsvítit chladné podzimní a zimní večery. Dostupná je po celý podzim i zimu a ve sklepě vydrží poměrně dlouho. A když si z ní uděláte boršč, bude vám nejenom skvěle v břiše, ale i po těle.

Co budete potřebovat:

Na vývar:

1,5 kg hovězích žeber, hrudí a kostí
3 l vody
1 cibuli
1 mrkev
1 kořenovou petržel
1 kousek celeru
1 lžičku soli
petrželovou nať, celý pepř, nové koření, bobkový list

Na polévku:

hovězí vývar a obrané maso
3 červené řepy
1 mrkev
1 cibuli
1 kořenovou petržel
2 brambory
200 g zelí
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
200 ml zakysané smetany
1 lžíci sádla
nať z červené řepy, listovou petržel, čerstvý kopr, sůl, cukr, ocet, pepř

Jak udělat pravý boršč

1. Jako první připravte masový vývar. Do hrnce nalijte vodu a přidejte hovězí maso. Přiveďte k varu a chvilku provařte, dokud se na povrchu nevysráží většina nečistot. Ty seberte lžící. Pak přidejte všechny zbylé suroviny na vývar a pomalu vařte 2 až 3 hodiny.

2. Mezitím oloupejte řepu, nastrouhejte mrkev a petržel, oloupejte a nakrájejte brambory, nakrájejte cibuli a nakrouhejte zelí. Až bude vývar hotový, zeleninu vyndejte. Místo ní do vývaru vhoďte oloupanou řepu a uvařte ji doměkka. Na konci je potřeba vývar scedit. Oberte maso, nakrájejte ho na malé kousky a řepu nastrouhejte.

3. V hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte cibuli a počkejte, až zesklovatí. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a petržel. Osolte a společně orestujte mírně dozlatova. Přidejte protlak a prolisovaný česnek, promíchejte a  krátce orestujte. Hned poté přisypte strouhanou řepu, brambory, zelí, nakrájené stonky z natě a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny.

4. Na konci přidejte vařené hovězí maso a nasekanou řepnou nať a bylinky. Promíchejte a nechte chvíli prohřát. Boršč nakonec dochuťte octem, solí a případně i cukrem a mletým pepřem podle chuti. Při podávání přidejte zakysanou smetanu a čerstvé bylinky.

Podívejte se, jak připravit dokonalou gulášovku podle Cuketky >>>

Autor: Redakce