Linecké, které se jen rozplývá: Tento recept zvládne i začátečník
Je to tak. Vánoce se blíží, a pokud je chcete prožít v klidu, připravte se na ně s předstihem. Upečte si podle receptu linecké cukroví už v listopadových dnech a máte zajištěno, že do Štědrého dne krásně změkne.
Linecké má jednu velkou výhodu. Těsto v lednici vydrží i týden a upečené kousky časem neztvrdnou, naopak získají vláčnost a křehkost. Také pokud je neubráníte před nenechavými mlsaly, máte dost času upéct ještě jednu várku. S naším snadným receptem, který je skvěle popsán ve videu talentovanou cukrářkou a pekařkou Monikou Křemenovou, to zvládnete jedna báseň. A pokud ještě k tomu využijete chytrý robot, který udělá většinu práce za vás, máte vyhráno. Tak hurá do toho!
Na linecké cukroví budete potřebovat:
- 210 g hladké mouky + trocha na pomoučení pracovní plochy
- 70 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 140 g másla
- 2 žloutky
- citronovou kůru
- rybízovou marmeládu na promazání a cukr moučku na posypání
Postup:
1. Suroviny si navažte předem a v robotu všechny smíchejte v kompaktní těsto. Pak jej ještě propracujte rukou, zapalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout. Minimální čas rozležení jsou dvě hodiny, ideální doba přes noc, ale těsto v chladu vydrží i déle.
2. Rozležené těsto vyndejte z lednice a na pomoučené pracovní ploše rozválejte na výšku 2–3 mm. Trochu mouky si nasypte stranou a obalujte v ní vykrajovátka. Díky tomu se nepřilepí k těstu. U každého druhého tvaru ještě vykrojte otvor, kterým bude vidět marmeláda po slepení.
3. Vykrojené tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 8 minut dorůžova.
4. Hotové cukroví necháme vychladnout a slepíme marmeládou. Na závěr před servírováním pocukrujeme.