Domácí recepty na punč: Připravte si tradiční vánoční, nealkoholický pro děti a řidiče nebo orientální

9. prosince 2022 • 12:00

Kořeněný horký nápoj je v předvánočním čase stejně populární jako svařené víno. Umí krásně zahřát a navodit příjemnou náladu. A nejlepší je uvařit si ho rovnou celý hrnec a nechat ho stát na plotně, aby mohli všichni doma postupně upíjet a společně se víc a víc radovat.

Nápoj, který se v našich krajích popíjí hlavně během vánočních svátků, má původ v Indii, odkud ho v 17. století námořníci dovezli do Anglie. Následně se rozšířil i do dalších zemí. Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč, což znamená pět. Právě z tolika přísad se původně punč připravoval. Základem byl alkohol, cukr, citron, voda nebo čaj a koření. Většina punčů se původně dělala z vína nebo brandy, až koncem 17. století se začal používat jamajský rum. Punč, který se připravuje v zimním období a hlavně v době kolem Vánoc, se podává horký, ideálně v žáruvzdorných sklenicích, aby vynikla jeho barva a složení. Nicméně existují i studené punče, které jsou ideální na různé večírky a oslavy, kde se servírují ve velké míse. 

Připravte si kromě punče i domácí svařené víno >>>

Video se připravuje ...

Co by v punči nemělo chybět?

Punč je jedinečný v tom, že si ho každý připravuje tak trochu po svém a vyladí si ho přesně podle své chuti. Nicméně výše uvedených pět základních ingrediencí by v něm nemělo chybět. Pokud jde o alkohol, používá se bílé nebo červené víno, rum, pálenka nebo likér, dále různé druhy čajů, z koření hlavně skořice, hřebíček nebo badyán a kromě citronu také pomeranč, jablka, rozinky, brusinky nebo třeba hroznové víno. Na oslazení pak cukr, med, sirup nebo také takzvaný kandys, což je zkrystalizovaný cukr, který se rozpouští pomaleji než klasický cukr. Často se prodává na ozdobných dřívkách a kromě umocnění požitku z horkého nápoje slouží i k jeho míchání. Tmavý kandys má navíc příjemně karamelovou příchuť. Pokud připravujete punč s alkoholem, neměli byste ho nikdy vařit, jen zahřívat, aby z něj alkohol nevyprchal. Punč se dá samozřejmě připravit i bez alkoholu. Kromě ovocného džusu, který v tomto případě nahradí alkohol a dodá nápoji sladkost, by v něm neměl chybět citron nebo limetka (dodají kyselost) a koření nebo bylinky (dodají vůni).

Trik od námořníků na déle horký punč

Když jste doma, není problém nechat hrnec s punčem na plotně a průběžně ho ohřívat. Pokud si ale chcete punč dát někde venku, můžete zkusit trik severských námořníků, díky němuž vás punč bude hřát delší dobu. Položte na hladinu horkého punče maličký kousek másla. Díky teplu se rozteče a utvoří na povrchu punče tenký film, který funguje jako poklička a udrží teplo hezky uvnitř a mnohem déle.

Dostali jste chuť na dobrý domácí punč? Připravte si ho podle některého z našich receptů: 

Vánoční punč

Co budete potřebovat:

  • 350 ml vody
  • 150 g cukru
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • kousek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 60 ml rumu
  • 400 ml bílého vína
  • plátky citronu, pomeranče nebo kousky jablek na ozdobení

Postup:

1. V hrnci svařte vodu s cukrem, vymačkanou šťávou z citrusů a kořením. Pak přilijte alkohol a víno a přidejte i nakrájené ovoce. Punč pouze zahřívejte, neměl by se vařit, aby z něj nevyprchal alkohol.

2. Horký punč nalijte do silnostěnných sklenic a ihned podávejte.

Vánoční punč s rumem

Co budete potřebovat:

  • 5 dl vody
  • 8 hřebíčků
  • 4 kousky skořice
  • 4 lžičky rozinek
  • 4 lžíce kandysového cukru nebo medu
  • 2 dl rumu
  • šťávu z 1 citronu
  • 4 kolečka citronu
  • cukr na doslazení

Postup:

1. Vodu přiveďte k varu, přidejte hřebíček, skořici, rozinky a cukr nebo med a povařte 3 minuty.

2. Směs nechte ještě 3 minuty odstát, pak ji rozlijte do čtyř silnostěnných sklenek, každou dolijte rumem a citronovou šťávou a podávejte s kolečkem citronu a cukrem na doslazení.

Další alkoholické verze vánočního punče:

Vánoční punč z červeného vína s rumem

Vánoční punč paní doktorové

Vánoční punč podle Jamieho Olivera

Nealkoholický vánoční punč

Co budete potřebovat:

  • 1 pomeranč 
  • 1 jablko
  • 500 ml hroznového nebo brusinkového džusu
  • 4 sáčky ovocného čaje
  • 1 lžičku rozinek
  • 5 hřebíčků
  • 1 svitek skořice + na ozdobení
  • 2 badyány
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • med a citronová šťáva na dochucení

1. Omytý pomeranč nakrájejte na tenká kolečka. Jablko omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na úhledné kousky.

2. V hrnci zahřejte džus až k bodu varu. Přidejte čajové sáčky a dva litry vroucí vody, nakrájené ovoce, rozinky, koření a hnědý cukr a na mírné ohni několik minut zahřívejte, ale nevařte. 

3. Když je ovoce trochu měkké, odstavte punč z ohně, nechte mírně zchladnout a pak z něj vyndejte koření. Dochuťte ho medem a citronovou šťávou, rozlijte do sklenic a podávejte ozdobený pomerančem a skořicí.

Orientální punč

Co budete potřebovat:

  • 1 hrst sušených brusinek
  • 150 ml rumu
  • 1 lžíci sypaného čaje rooibos
  • 400 ml vody
  • 400 ml červeného vína
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • koření (1 lžičku kardamomu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 hvězdičku badyánu, 4 hřebíčky, 1 svitek skořice)
  • 200 ml pomerančového džusu
  • 1 pomeranč
  • 200 g konzervovaného ananasu

Postup:

1. Brusinky namočte v malém množství rumu. Rooibos zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 15 minut louhovat. Mezitím v hrnci zahřívejte víno, cukr, koření a pomerančový džus až k varu, ale nevařte, aby z vína nevyprchal alkohol.

2. Z pomeranče okrájejte nožem slupku včetně bílé tenké hořké blanky a vykrojte z dužiny filátka. Přidejte je do hrnce s vínem, přilijte rooibos a rum a nakonec přisypte kostičky konzervovaného ananasu a brusinky s rumem. Zahřejte k varu, podle chuti oslaďte a rozlijte do sklenic.

Hroznový punč

Co budete potřebovat:

  • 2 citrony (nejlépe chemicky neošetřené)
  • 200 g kuliček zeleného a červeného hroznového vína
  • 4 lžičky hroznového cukru (nebo více, na dochucení)
  • 200 ml bílého vína 
  • 200 ml bílého rumu 
  • 500–600 ml vařící vody

Postup:

1. Citrony důkladně omyjte, oloupejte z nich kůru a nakrájejte ji na tenké proužky. Kuličky hroznového vína omyjte, rozpulte, zbavte semínek a promíchejte s citronovou kůrou a hroznovým cukrem.

2. Vše rozdělte do čtyř silnostěnných sklenic, přilijte víno a rum, sklenice dolijte vařící vodou a ihned podávejte. 

Jasmínový punč s třešněmi

Co budete potřebovat:

  • 700 ml horkého jasmínového čaje (připraveného ze tří sáčků)
  • 2 lžíce kandysového cukru
  • 100 ml griotky (nebo třešňovice)
  • 200 ml třešňového džusu
  • 1 skleničku koktejlových třešní

Postup:

1. Horký čaj oslaďte kandysovým cukrem, přidejte griotku a třešňový džus.

2. Punč nalijte do čtyř nahřátých silnostěnných skleniček a každou ozdobte špízem s koktejlovými třešněmi.

Autor: AK