Nejlepší recepty na vánoční punč: Tradiční anglický, nealkoholický i planoucí podle Charlese Dickense
Vánoční punč je spojen s mnoha tradicemi, které zahrnují nejrůznější slavnostní přísady. Zejména na severní polokouli je kladen důraz na zahřívací schopnost nápoje během temných a chladných nocí. Zahřejte se i vy, máme pro vás tři nejlepší recepty. Zkuste anglický punč nebo třeba dětský bez alkoholu. Poradíme vám, jak na to.
V beletrii najdete tento horký nápoj opředen atmosférou zasněžených Vánoc a příběhů vyprávěných v rodinném kruhu u ohně. Tajemstvím správného punče jsou čtyři druhy surovin, díky nimž nápoj získá svou typickou chuť. Rum, brandy nebo víno jako alkoholový základ, limetka nebo citron (kyselost), cukr (sladkost), koření a bylinky (vůně).
K Vánocům neodmyslitelně patří i dobrý svařák>>>
Anglický vánoční punč
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 2 litry
- 750 ml tmavého rumu
- 750 ml suchého červeného vína
- 3 hrnky silného černého čaje
- 2 hrnky cukru
- 1/2 hrnku pomerančového džusu
- 1/2 hrnku citronové šťávy
- 2 celé skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 lžička hřebíčku
- 2 hrnky sezonního ovoce na ozdobu
Jak udělat tradiční punč:
1. Všechny suroviny kromě ovoce smíchejte ve velkém hrnci a zahřívejte těsně pod bod varu. Míchejte tak dlouho, dokud se veškerý cukr nerozpustí.
2. Hotový nápoj přelijte do horkuvzdorné mísy na punč, odeberte koření a přidejte sezonní ovoce, třeba plátky jablek a pomerančů.
Dětský bez alkoholu
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 2 litry
- 500 g ovoce (může být čerstvé i mražené)
- 1 limetka
- 2 hrnky šípkového čaje
- 500 ml brusinkového džusu
- 500 ml jahodového džusu
- snítka čerstvého rozmarýnu a máty
Postup přípravy:
1. Větší kusy ovoce nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Přilijte čaj, oba džusy, šťávu z limetky a čerstvé bylinky a zahřívejte až k bodu varu.
2. Chvíli povařte a odstavte z plotny. Před podáváním nezapomeňte vyjmout z nápoje bylinky.
Vánoční podle Charlese Dickense
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 1,5 litru
- 3 citrony
- hrst krystalového cukru
- 500 ml tmavého rumu
- 250 ml brandy
- 1 litr vroucí vody
V polovině 19. století napsal Charles Dickens dopis s receptem na 3 půllitry rumového vánočního punče. „Chcete-li udělat tři půllitry, vezměte silné umyvadlo (které se může v případě nehody rozbít, aniž by došlo k poškození klidu nebo kapsy majitele),“ uvádí Dickens. Vám na přípravu bude stačit dostatečně velký hrnec.
Postup přípravy Dickensova punče:
1. Do hrnce vložte najemno nakrájenou slupku ze tří citronů, hrst cukru, půllitr tmavého rumu a velkou sklenici na víno plnou brandy.
2. Tradiční recept doporučuje obsah hrnce zapálit a nechat hořet 3–4 minuty (poté uhasit přikrytím poklicí). Bezpečnější postup pro domácí přípravu je zahřát punč k bodu varu, ale nevařit, aby se neodpařil všechen alkohol.
3. K zahřátému punči přidejte šťávu ze tří citronů a litr horké vody. Promíchejte, zakryjte a nechte stát 5 minut. Poté znovu promíchejte a v případě potřeby po ochutnání doslaďte.
4. Hrnec s punčem zakryjte poklicí a vložte do rozpálené trouby (případně přelijte obsah hrnce do nádoby, ve které lze péct) a pečte 10 minut. Před podáváním odstraňte citronovou kůru.