Nejlepší recepty na vánoční punč: Tradiční anglický, nealkoholický i planoucí podle Charlese Dickense
Vánoční punč je spojen s mnoha tradicemi, které zahrnují nejrůznější slavnostní přísady. Zejména na severní polokouli je kladen důraz na zahřívací schopnost nápoje během temných a chladných nocí. Zahřejte se i vy, máme pro vás tři nejlepší recepty. Zkuste anglický punč nebo třeba dětský bez alkoholu. Poradíme vám, jak na to.
V beletrii najdete tento horký nápoj opředen atmosférou zasněžených Vánoc a příběhů vyprávěných v rodinném kruhu u ohně. Tajemstvím správného punče jsou čtyři druhy surovin, díky nimž nápoj získá svou typickou chuť. Rum, brandy nebo víno jako alkoholový základ, limetka nebo citron (kyselost), cukr (sladkost), koření a bylinky (vůně).
Anglický vánoční punč
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 2 litry
750 ml tmavého rumu
750 ml suchého červeného vína
3 hrnky silného černého čaje
2 hrnky cukru
1/2 hrnku pomerančového džusu
1/2 hrnku citronové šťávy
2 celé skořice
2 hvězdičky badyánu
1 lžička hřebíčku
2 hrnky sezonního ovoce na ozdobu
Jak udělat tradiční punč
1. Všechny suroviny kromě ovoce smíchejte ve velkém hrnci a zahřívejte těsně pod bod varu. Míchejte tak dlouho, dokud se veškerý cukr nerozpustí.
2. Hotový nápoj přelijte do horkuvzdorné mísy na punč, odeberte koření a přidejte sezonní ovoce, třeba plátky jablek a pomerančů.
Dětský bez alkoholu
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 2 litry
500 g ovoce (může být čerstvé i mražené)
1 limetka
2 hrnky šípkového čaje
500 ml brusinkového džusu
500 ml jahodového džusu
snítka čerstvého rozmarýnu a máty
Bez alkoholu ve dvou krocích
1. Větší kusy ovoce nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Přilijte čaj, oba džusy, šťávu z limetky a čerstvé bylinky a zahřívejte až k bodu varu.
2. Chvíli povařte a odstavte z plotny. Před podáváním nezapomeňte vyjmout z nápoje bylinky.
Vánoční podle Charlese Dickense
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 1,5 litru
3 citrony
hrst krystalového cukru
500 ml tmavého rumu
250 ml brandy
1 litr vroucí vody
V polovině 19. století napsal Charles Dickens dopis s receptem na 3 půllitry rumového vánočního punče. „Chcete-li udělat tři půllitry, vezměte silné umyvadlo (které se může v případě nehody rozbít, aniž by došlo k poškození klidu nebo kapsy majitele),“ uvádí Dickens. Vám na přípravu bude stačit dostatečně velký hrnec.
Postup přípravy Dickensova punče
1. Do hrnce vložte najemno nakrájenou slupku ze tří citronů, hrst cukru, půllitr tmavého rumu a velkou sklenici na víno plnou brandy.
2. Tradiční recept doporučuje obsah hrnce zapálit a nechat hořet 3–4 minuty (poté uhasit přikrytím poklicí). Bezpečnější postup pro domácí přípravu je zahřát punč k bodu varu, ale nevařit, aby se neodpařil všechen alkohol.
3. K zahřátému punči přidejte šťávu ze tří citronů a litr horké vody. Promíchejte, zakryjte a nechte stát 5 minut. Poté znovu promíchejte a v případě potřeby po ochutnání doslaďte.
4. Hrnec s punčem zakryjte poklicí a vložte do rozpálené trouby (případně přelijte obsah hrnce do nádoby, ve které lze péct) a pečte 10 minut. Před podáváním odstraňte citronovou kůru.